Debat

Lundbeckfonden: Sundhedsforskningen har brug for skæve ideer

DEBAT: En nøgle til at løse fremtidens sundhedsudfordringer er at få aktører på forskningsområdet, der ikke normalt taler sammen, i dialog med hinanden. Det mener Lundbeckfondens administrerende direktør, Lene Skole.

Private fondes bevillinger til forskning må ikke stå alene. Derfor er det bekymrende, at der på finansloven for sidste år blev skåret i omegnen af 1,4 milliarder kroner i forskningsbevillingerne, mener Lene Skole, administerende direktør for Lundbeckfonden.
Private fondes bevillinger til forskning må ikke stå alene. Derfor er det bekymrende, at der på finansloven for sidste år blev skåret i omegnen af 1,4 milliarder kroner i forskningsbevillingerne, mener Lene Skole, administerende direktør for Lundbeckfonden.Foto: Lundbeckfonden
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Skole
Administrerende direktør for Lundbeckfonden

Sundhedsområdet står over for en række udfordringer: skiftende demografi, multiresistente bakterier og globale epidemier for at nævne nogle få. Det er udfordringer, som kræver ny viden.

Derfor samler vi på mandag 50 førende forskere og sundhedsaktører for at få deres bud på, hvor vi som fond skal fokusere den del af vores årlige uddelingsramme på 500 millioner kroner, der går til strategiske bevillingsområder. I et bredere perspektiv er målet at samle og dele inspiration, der kan skabe ny, banebrydende forskning til gavn og værdi for samfundet.

Tværfaglig forskning skaber innovation
Vi har brug for på tværs af roller og fagområder at udfordre hinanden langt mere. Det skaber dynamik, nybrud og nye resultater – til gavn for borgerne, sundhedsvæsenet og samfundet. Eksempelvis tyder ny dansk forskning på, at årsager til Parkinsons kan findes i tarmen, og at oldtids-DNA kan medvirke til at udvikle bedre behandlingsmetoder.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

En af nøglerne til at løse fremtidens sundhedsudfordringer er derfor, at aktører, der normalt ikke taler så meget sammen, kommer i dialog med hinanden. Det ønsker vi at bidrage til med workshoppen på mandag. 

Lundbeckfonden ser det som sit ansvar at bidrage til den forskning og udvikling, samfundet har brug for. Det samme gælder for en lang række fonde, som uddeler flere og flere midler til forskning. Private fondes bevillinger må dog ikke stå alene, da vores indsats ikke kan støtte alle områder. Den offentlige støtte til forskning skal afspejle det niveau, som, politikerne mener, er tilstrækkeligt for at opfylde samfundets behov. Derfor er det bekymrende, at man fra offentlig side har skåret i omegnen af 1,4 milliarder kroner i forskningsbevillingerne på sidste års finanslov.

Vi har brug for på tværs af roller og fagområder at udfordre hinanden langt mere. Det skaber dynamik, nybrud og nye resultater – til gavn for borgerne, sundhedsvæsenet og samfundet.

Lene Skole
Administrerende direktør i Lundbeckfonden

Private fonde får et stigende samfundsansvar
Som privat fond har vi et ansvar for at være i dialog med samfundet. Åbenhed, dialog og transparens er kerneordene. Det er vores overbevisning, at vi herigennem også vil være i stand til at træffe bedre beslutninger. Med andre ord – når der skal træffes kloge valg, bør man spørge kloge folk til råds. Og de sundhedsvidenskabelige forskere og aktører, der deltager på mandag, er nogle af de mest kompetente i Danmark.

Vi kommer ikke til at løse fremtidens sundhedsudfordringer på workshoppen. Men måske kan vi udvikle forskningsideer, som ved første øjekast kan fremstå en smule risikable, skæve eller urealistiske, men som vinder ved nærmere eftertanke. Jeg er overbevist om, at det er den slags idéer, der på sigt kan bidrage til løsningen af sundhedsudfordringerne. Og det gør en forskel – både for den enkelte og samfundet som helhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Skole

Adm. direktør, Lundbeckfonden og Lundbeckfond Invest 2014-, næstformand i Ørsted 2015-
shipping (A.P. Møller-Mærsk 1980), HD i finansiering (CBS 1986)

0:000:00