Debat

Medicoindustrien: Sundhedsreformen mangler fokus på fremtidens sundhedsløsninger

Regeringens udspil til en sundhedsreform gør næppe sundhedsvæsnet mere robust. Med lidt politisk mod kunne man ellers allerede i dag gøre noget ved den alarmerende kapacitetsudfordring gennem nye investeringer i innovativt medicinsk udstyr, der kan frigøre tid til kerneopgaverne, skriver Peter Huntley. 

Det sker ofte, de offentlige indkøbere fravælger de mest innovative løsninger, fordi værdien for både sundhedsvæsnet og borgerne rækker ud over den økonomiske værdi, som tilfalder den enkelte indkøbsafdeling, skriver Peter Huntley.
Det sker ofte, de offentlige indkøbere fravælger de mest innovative løsninger, fordi værdien for både sundhedsvæsnet og borgerne rækker ud over den økonomiske værdi, som tilfalder den enkelte indkøbsafdeling, skriver Peter Huntley.Foto: Pressefoto, Medicoindustrien
Peter Huntley
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sundhedspersonalet er rygraden i det danske sundhedsvæsen, lyder det i regeringens udspil til en sundhedsreform. Det er på mange måder rigtigt, men de varme hænder og kloge hoveder gør det ikke alene.

Uden de seneste års investeringer i innovative sundhedsløsninger og moderne medicinsk udstyr ville det danske sundhedsvæsen stå et meget kedeligt sted.

Det gælder også, når det kommer til spørgsmålet om at sikre sundhedsvæsnets robusthed. Her spiller moderne medicinsk udstyr en nøglerolle i forhold til at aflaste sundhedspersonalet, frigøre arbejdstid og sikre plads til kerneopgaverne.

Manglende fokus på offentlige indkøb

Desværre må man kigge langt efter investeringerne i de innovative sundhedsløsninger i regeringens udspil til en kommende sundhedsreform.

Desværre må man kigge langt efter investeringerne i de innovative sundhedsløsninger i regeringens udspil til en kommende sundhedsreform

Peter Huntley
Administrerende direktør, Medicoindustrien

I stedet er der lagt op til en kommission, der rigtignok skal beskæftige sig med sundhedsvæsnets kapacitetsudfordringer, men som i værste fald kan ende med at forhale de nødvendige beslutninger og bringe sundhedsvæsnet yderligere i knæ, fordi tiden går, og ingenting sker.

Det er både bekymrende og ærgerligt. Med lidt politisk mod kunne man nemlig allerede i dag gøre noget ved den alarmerende kapacitetsudfordring gennem de rigtige innovationsfremmende investeringer i innovativt medicoudstyr og andre teknologiske sundhedsløsninger.

Det kræver imidlertid et større fokus på de offentlige indkøb, som på mærkværdig vis slet ikke indgår i regeringens udspil.

Læs også

Tænk besparelsesmål over flerårige perioder

Det er ikke nogen hemmelighed, at de offentlige indkøbsmyndigheder igennem en årrække har været underlagt besparelser på indkøb. Konsekvensen er, at indkøbsafdelingerne landet over har et meget konkret incitament til at fokusere på de medicotekniske løsningers anskaffelsespris frem for den langsigtede værdiskabelse. Det viser en rapport fra 2019 udarbejdet af IRIS Group på vegne af Erhvervsministeriet.

Det er alt andet end hensigtsmæssigt, for besparelseskravene kommer på den måde til at stå i vejen for de innovative satsninger, der indeholder økonomiske gevinster og sundhedsmæssige fordele med et lidt længere indfrielsesperspektiv, end den ét-årige budgetramme kan rumme.

Her skal vi turde tænke nyt. I stedet for kortsigtede budgetter og stram styring bør vi åbne op for mere langsigtede initiativer, så besparelsesmålene fastsættes for flerårige perioder, og de dynamiske effekter, ved innovative indkøb, medregnes.

Det vil give en bedre behandling for den enkelte patient og afhjælpe manglen på hænder i sundhedsvæsnet på både kort og længere sigt, fordi det bliver muligt at tilvælge de løsninger og det udstyr, der for alvor kan frigive medarbejderressourcerne. Det er en lavthængende frugt af den mest oplagte slags, som desværre er fuldstændig fraværende i sundhedsudspillet.

Opsæt mål for innovative indkøb

Det danske sundhedsvæsen fungerer på mange områder godt. Men sektorovergangene og de indbyggede siloer spænder igen og igen ben for at indfri potentialerne i de fælles investeringer.

Lad os prioritere innovationshøjden i indkøb og opsætte konkrete måltal for innovative indkøb, så vi sikrer, at den fælles investering giver den størst mulige nytte

Peter Huntley
Administrerende direktør, Medicoindustrien

Eksempelvis sker det ofte, de offentlige indkøbere fravælger de mest innovative løsninger, fordi værdien for både sundhedsvæsnet generelt og borgerne helt konkret rækker ud over den økonomiske værdi, som tilfalder den enkelte indkøbsafdeling.

Det er uholdbart i en situation, hvor der i allerhøjeste grad er brug for at bringe de innovative løsninger i spil. Lad os derfor prioritere innovationshøjden i indkøb og opsætte konkrete måltal for innovation ved indkøb, så vi sikrer, at den fælles investering giver den størst mulige nytte.

Eller sagt på en anden måde: Væk med silotænkningen og ind med morgendagens teknologi, der for alvor kan rykke sundhedsvæsnet fremad og aflaste i en travl hverdag.

Regeringens udspil til en kommende sundhedsreform indeholder mange gode intentioner og ambitioner. Men skal man fremtidssikre vores fælles sundhedsvæsen, så både hænder og hoveder står mål med opgaverne, er man nødt til at tænke i innovative indkøb og fremtidens sundhedsløsninger. Ellers når vi ingen vegne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00