Om  
Niels Heegaard
Mads Melbye

Mindeord: Professor og overlæge Niels Heegaard (58)

En af pionererne bag diagnostik og forskning inden for autoimmune- og neurodegenerative sygdomme er afgået ved døden.

Emil Dyrby

Med professor, overlæge dr. med. og dr. scient. Niels H. H. Heegaards alt for tidlige og uventede død har forskningen inden for autoimmune og neurodegenerative sygdomme mistet en fremragende og visionær ildsjæl.

Niels Heegaard blev født i Kgs. Lyngby og voksede op på Sydsjælland. Han blev medicinsk kandidat fra Københavns Universitet i 1986. Efter militærtjeneste i Søværnet og turnusuddannelse på københavnske hospitaler fik Niels Heegaard ansættelse som klinisk assistent på Klinisk Immunologisk afdeling, Rigshospitalet og kom derfra til en stilling som forsker på National Institutes of Health (NIH), Bethesda, Maryland, USA, hvor han var i godt tre år. Han vendte tilbage til Danmark i 1993 som afsnitsleder på Statens Serum Institut (SSI) og var frem til sin død overlæge og afdelingschef i afdeling for Autoimmunologi og Markører. Han holdt orlov yderligere to gange, dels i forbindelse med opkvalificering som speciallæge i Klinisk Biokemi på Klinisk Biokemisk og Farmakologisk afdeling, Odense Universitetshospital, hvor han også fungerede som professor MSO, dels i forbindelse med et halvårligt forskningsophold på NIH, USA i 2009.

Niels Heegaard har været videnskabelig aktiv siden den tidligste del af studietiden og har publiceret over 200 arbejder i internationale fagtidsskrifter samt organiseret eller været medarrangør af flere internationale videnskabelige møder indenfor immunologi, biomarkører og mikro-RNA. Han har været vejleder for mere end 10 ph.d.-studerende og har været inviteret til at præsentere resultater ved mere end 100 videnskabelige møder. Niels Heegaard forsvarede sin medicinske doktorafhandling i 1994 og sin naturvidenskabelige doktorafhandling i 2009. Niels Heegaard var, som den gode forskningsleder, altid opmærksom på at fremhæve sine medarbejderes forskningsindsatser.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00