Ny analyse: Flere ældre patienter presser læger i yderområderne

LÆGEMANGEL: I de områder af landet, hvor lægemanglen er størst, stiger antallet af patienter og andelen af patienter over 70 år. Det får PLO til at advare mod en ond cirkel.

Søren Bidstrup/Rizau Scanpix
Søren Bidstrup/Rizau Scanpix
Albert Birk MorgenSigne Løntoft

Antallet af ældre patienter hos de praktiserende læger stiger markant. Stigningen er især udtalt i de kommuner, hvor der i forvejen er stort pres på lægerne med mange patienter per læge.

Det får Praktiserende Lægers Organisation, PLO, til at advare mod en ond cirkel:

”Overalt i Danmark er der mangel på praktiserende læger. Men i de områder, hvor lægerne i forvejen er pressede, har de samtidig en større andel af ældre patienter,” siger PLO-formand Christian Freitag.

Han hæfter sig ved, at antallet af patienter på 70 år eller derover per praktiserende læge siden 2010 er steget med 32 procent. 

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ældre patienter kræver mere behandling og kontrol og har væsentligt flere kontakter hos deres praktiserende læge, viser analyser af forskellige aldersgruppers kontaktmønstre.

”Vi ved, at på et tidspunkt vender udviklingen med lægemangel. Men vi risikerer, at den bliver sværest at vende de steder, hvor problemerne er størst. Vi skal meget gerne undgå, at det bliver de hårdest ramte områder i landet, der sidst får glæde af det, når der kommer flere læger," siger Christian Freitag.

 

Nordjylland hårdt ramt
De praktiserende læger i Region Nordjylland har det højeste antal patienter per læge, og i Nordjylland har man samtidig mange patienter på 70 år eller derover.

Det giver akutte problemer, men på længere sigt ser prognoserne for lægemanglen bedre ud i Nordjylland, vurderer Christian Freitag. Det skyldes oprettelsen af en lægeuddannelse i Aalborg: 

”De har fået lavet en løsning i tide, for der er ikke så langt fra universitetet i Aalborg til de udkantsområder i Nordjylland, hvor der er alvorlige lægedækningsområder. Det skaffer ikke nødvendigvis læger i Hanstholm lige med det samme, men de er kommet godt i gang i tide, så det kommer til at betyde meget," siger han.

Regionsklinikker er ikke løsningen
Også lægemanglen i Region Sjælland kan ses af analysen. De sjællandske kommuner har høje patienttal. 

Netop i Sjælland har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sidste uge indgået en aftale med regionen, hvor der kan dispenseres fra Sundhedsloven og oprettes regionsklinikker i syv områder, hvor manglen på praktiserende læger er særligt høj.

Det risikerer imidlertid bare at gøre det endnu sværere at løse problemet med mangel på praktiserende læger, mener Freitag:

”Vi håber, det bliver en kortvarig, midlertidig del af løsningen. Der er meget stor risiko for, at det bliver et todelt sundhedsvæsen. Vi er bekymrede over, om regionerne kommer til at give de her regionsklinikker rigtig meget opmærksomhed og rigtig meget økonomi, for vikarmarkedet er jo hedt, og når regionerne skal ud og slås om de samme læger, som skal være praktiserende læger, kan det påvirke markedet. Det kan simpelthen blive endnu sværere at få flere praktiserende læger netop til de udsatte områder.”

Ældre læger vil aflastes
Christian Freitag peger på, at det − indtil de politisk vedtagne ekstra uddannelsespladser i almen medicin begynder at slå igennem om en årrække − er afgørende at kunne holde på nogle af de praktiserende læger, der nærmer sig pensionsalderen.

Det er imidlertid svært, når arbejdsbyrden stiger, og det er svært at ansatte en vikar:

”Ældre kolleger har ikke samme behov for stor indtjening, så de er ofte mere interesserede i aflastning. Og hvis de presses af det øgede antal patienter, så er der en risiko for, at de vælger at gå på pension. Hvis vi giver dem mulighed for at gå ned på 60, 70 eller 80 procents arbejdstid, kan vi måske beholde dem et par år længere," siger han.

 

 

Dokumentation

Ældre patienter kræver mere

Praktiserende Lægers Organisation har udgivet en ny analyse, som viser, at antallet af patienter på 70 år eller derover er steget med 32 procent siden 2010.

Hvor gennemsnitsdanskeren ser sin praktiserende læge syv gange om året, har en patient på 70 år ti årlige kontakter med lægen, mens en patient på 80 år er oppe på cirka 15 årlige kontakter. 

Læs hele analysen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00