Debat

Nyreforening og fond: Grotesk at nyredonation i udlandet ikke giver ret til tabt arbejdsfortjeneste

I dag kan en dansk donor ikke få dækket sit løntab, hvis en transplantation foregår i udlandet. Det betyder, at nogle frivillige donorer vælger det fra. Politikerne må se på lovgivningen og ændre den gældende praksis på området, skriver Jan H. Sivertsen og Karen Riis Jørgensen. 

Lovgivningen rummer ikke mulighed for, at man som donor, der rejser til udlandet og vælger at give en nyre, kan få dækket sit løntab. Politikere skal kigge på loven og ændre praksis, så det er muligt at få dækket tabt arbejdsfortjeneste, skriver Jan H. Sivertsen og Karin Riis-Jørgensen.
Lovgivningen rummer ikke mulighed for, at man som donor, der rejser til udlandet og vælger at give en nyre, kan få dækket sit løntab. Politikere skal kigge på loven og ændre praksis, så det er muligt at få dækket tabt arbejdsfortjeneste, skriver Jan H. Sivertsen og Karin Riis-Jørgensen.Foto: Soren Bidstrup
Karin Riis-Jørgensen
Jan H. Sivertsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved udgangen af 2022 ventede 460 mennesker på et nyt organ, heraf 388 på en ny nyre. 

Udfordringen er, at nogle af de personer, der venter på en ny nyre, blandt andet personer der tidligere er blevet transplanteret, har dannet en række antistoffer, hvorfor det kan være vanskeligt at finde en donor til dem i Danmark eller via de særlige nyrebytte-programmer, som Danmark er en del af.

For nogle af de personer, der får denne nedslående besked, er løsningen at rejse til USA. Her er der flere organer til rådighed da nyrebytteprogrammerne er større, og omfatter flere lande.

At modtage et nyt organ er en gave til livet. Når det danske system ikke er i stand til at sikre denne gave, så mener vi kun, at det er fair, at donor får dækket sin tabte arbejdsfortjeneste

Jan H. Sivertsen og Karin Riis-Jørgensen
Hhv. bestyrelsesmedlem, Niels Due Jensens Fond til støtte af transplantation af nyrepatienter og formand, Nyreforeningens donorudvalg

Groteske regler
Som reglerne er i dag, kan en donor, der bor i Danmark, eller en donor der bor i udlandet og rejser til Danmark for at give sin nyre til en dansk patient få eventuel rejse, ophold, forplejning samt kompensation for tabt arbejdsfortjeneste betalt af den danske stat.

Men hvis to danske statsborgere, hvor den ene er nyresyg og den anden er donor, tager til udlandet, for at gennemføre en transplantation, fordi mulighederne her er større for at hjælpe den nyresyge, så får donoren ikke kompensation for tabt arbejdsfortjeneste fra den danske stat. En praksis vi finder helt grotesk.

Hver gang en nyresyg bliver transplanteret, sparer det danske samfund millioner af kroner til årelang dialyse. Også selvom transplantationen er foregået udenfor Danmarks grænser. 

Det faktum at en dansk donor ikke får dækket sit løntab - hvis transplantationen af en dansk statsborger foregår i udlandet betyder, at nogle frivillige donorer vælger dette fra.

Fravalget sker, da det er de færreste donorer, der har en formue eller en lønindtægt, som er så stor, at de økonomisk kan klare sig i to til tre måneder efter transplantationen.

Læs også

Ændring af praksis 
At modtage et nyt organ er en gave til livet. 

Når det danske system, af den ene eller anden årsag, ikke er i stand til at sikre denne gave, når det kan lade sig gøre i udlandet, og de danske statsborgere, der vælger at blive transplanteret i udlandet selv finder økonomien til at få gennemført transplantationen, så mener vi, at det kun er fair, at donor får dækket sin tabte arbejdsfortjeneste. Alt andet er uanstændigt.

På nuværende tidspunkt rummer lovgivningen ikke mulighed for, at man som donor, der rejser til udlandet og vælger at give en nyre, kan få dækket sit løntab.

Vi vil derfor opfordre de danske politikere til at kigge på loven, og ændre praksis, så det er muligt at få dækket tabt arbejdsfortjeneste, selv når transplantationen foregår i udlandet.

Regnestykket for at støtte danske donorer ved transplantation i udlandet, taler klart til fordel for at give kompensation så en dansk statsborger kan vende hjem med en ny nyre, og genindtræde på arbejdsmarkedet, betale sin skat, blive nyttig samfundsborger og i det hele taget få et almindeligt familieliv.

Vi appellerer derfor til, at der fra politisk side sker en ændring af den gældende praksis på området.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

Jan H. Sivertsen

Bestyrelsesmedlem, Niels Due Jensens fond til støtte af transplantation af nyrepatienter

0:000:00