Debat

Privat sundhedsaktør: Lad de private hjælpe med at uddanne læger

Med langsigtede aftaler om uddannelse af læger på tværs af det offentlige og private, kan vi sikre høj og ensartet kvalitet i uddannelse. Hvis det offentlige insisterer på at uddanne selv, vil uddannelsen kun blive længere, skriver Bent Wulff Jakobsen.

Der er brug for et mere integreret offentligt-privat samarbejde om at uddanne læger, skriver Bent Wulff Jakobsen.
Der er brug for et mere integreret offentligt-privat samarbejde om at uddanne læger, skriver Bent Wulff Jakobsen.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Bent Wulff Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det tager mange år at specialisere sig som kirurg. Sådan skal det være, for det kræver en høj faglighed. Desværre mangler vi dem i det danske sundhedsvæsen. I dag står det offentlige sundhedsvæsen over for den ekstra udfordring, at mange af de operationer, som kirurgerne skal lære af, er flyttet ud til private. Det er dog kun en udfordring, fordi det offentlige ikke samtidig lader os uddanne kirurgerne.

Hvis det offentlige, som i dag, insisterer på at uddanne kirurgerne selv, så risikerer vi, at en i forvejen lang uddannelse bliver endnu længere

Bent Wulff Jakobsen
Lægefaglig direktør, Aleris

Hvis det offentlige, som i dag, insisterer på at uddanne kirurgerne selv, så risikerer vi, at en i forvejen lang uddannelse bliver endnu længere, fordi der ganske enkelt ikke er operationer nok, som de unge læger kan lære af. Virkeligheden er dog, at operationerne findes. De er bare flyttet over i det private via behandlingsgarantien, som en naturlig del af et samlet sundhedsvæsen med patienten i fokus.

Uddannelse på tværs
Som led i et mere integreret offentligt-privat samarbejde, vil det være naturligt at indgå langsigtede aftaler om uddannelse på tværs. Med langsigtede aftaler kan vi sikre høj og ensartet kvalitet i uddannelse og praktik og tilrettelægge nogle uddannelsesforløb, hvor det er afgørende, at kommende kirurger får adgang til de rette operationer, uanset om det er hos offentlige eller private hospitaler.

Vi private aktører har en fælles interesse med de offentlige aktører i et langsigtet, forpligtende samarbejde. Vi mangler kun at sætte os sammen og komme i gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Wulff Jakobsen

Lægefaglig direktør, Aleris Danmark, næstformand, Sundhed Danmark
cand.med. (Aarhus Uni. 1980), speciallæge i ortopædkirurgi (1992)

0:000:00