Debat

Offentlig lægemiddelforskning kan bygge bro til vækst

DEBAT: For at få en velfungerende lægemiddelindustri er det vigtigt med lægemiddelforskning. Det offentlige skal på banen, hvis vi skal sikre den fortsatte lægemiddelindustrieksport, skriver Lif's koncernchef.
Foto: Lif.dk
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uden adgang til højt kvali­ficeret arbejdskraft kan lægemiddelindustrien ikke fortsætte med at øge eksporten af lægemidler og vil dermed heller ikke kunne øge beskæftigelsen i Danmark.

Ida Sofie Jensen
Koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif)
Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Af Ida Sofie Jensen
Koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif)
 
I disse dage er København vært for Euroscience Open Forum (ESOF), som folder sig ud i hele byen under sloganet ”Science Building Bridges”. ESOF tiltrækker nogle af de klogeste hoveder i verden og vil i de næste syv dage være et stærkt udstillingsvindue for den europæiske forskning.
 
Kan det samtidig være med til at bygge bro til at regeringen, og myndighederne får et øget fokus på den offentlige lægemiddelforskning i Danmark, er det mere end velkomment.

I 2012 blev der brugt 12,3 mia. kr. på lægemiddelforskning i Danmark - 10,5 mia. kr. stod lægemiddelindustrien for, mens der blev brugt 918 mio. kr. på lægemiddelforskning på universiteterne og yderligere 853 mio. kr. på klinisk forskning på hospitalerne.
 
Det betyder, at 28 procent af al forskning i erhvervslivet er lægemiddelforskning. De offentlige udgifter til lægemiddelforskning halter desværre efter væksten i de offentlige udgifter til sundhedsvidenskabelig forskning. Også selvom næsten en tredjedel af de offentlige udgifter til lægemiddelforskning på universiteterne kommer fra private virksomheder og fonde.

For lægemiddelindustrien er den offentlige lægemiddelforskning et af de helt afgørende rammevilkår. Den offentlige lægemiddelforskning er først og fremmest vigtig, fordi den er grundlaget for, at universiteterne kan udbyde forskningsbaseret uddannelse af kandidater, forskere og specialister, som industrien kan ansætte.
 
Uden adgang til højt kvali­ficeret arbejdskraft kan lægemiddelindustrien ikke fortsætte med at øge eksporten af lægemidler og vil dermed heller ikke kunne øge beskæftigelsen i Danmark.

I 2013 eksporterede Danmark lægemidler for 71,3 mia. kr. – det er 11,4 procent af den samlede danske vareeksport. Men hvis det seneste årtis ubrudte vækst i lægemiddelindustriens eksport og beskæftigel­se skal fortsætte, har industrien behov for at kunne rekruttere de bedste talenter, og derfor er en excellent offentlig forsknings- og uddannelsesbase på lægemiddelområdet afgørende.
 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00