Debat

Tandlæger: Enhedslistens forslag om gratis tandpleje til unge vil forstærke ulighed

Et af Enhedslistens hovedkrav i årets finanslovsforhandlinger risikerer at presse priserne i vejret for øvrige grupper på grund af mangel på personale, skriver Hanne Jacobsen. 

I mange år har flere tandlæger fratrådt, end nyuddannede tandlæger har tiltrådt, skriver 

















Hanne
Jacobsen.<br>
I mange år har flere tandlæger fratrådt, end nyuddannede tandlæger har tiltrådt, skriver Hanne Jacobsen.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det hører til sjældenhederne, at man må sige nej tak til en julegave, som man har ønsket sig i mange år.

Men desværre ser vi os nødsaget til at takke nej til finanslovsforslaget om vederlagsfri kommunal tandpleje for de 18- til 25-årige. Vi gør det med blødende hjerte, fordi løsningen set ud fra et tandsundhedsmæssigt perspektiv er helt rigtig.

Desværre er manglen på tandlæger og andet uddannet tandplejepersonale så stor, at det ikke er realistisk at gennemføre denne ordning for nuværende.   

Mangel på tandplejepersonale skaber ulighed i tandsundhed
Sundhedsstyrelsens egne prognoser viser det markante fald i antallet af uddannede tandlæger. Et fald, der fortsætter i de kommende år, og som skyldes, at der i en længere årrække er uddannet færre tandlæger, der tiltræder arbejdsmarkedet, end der fratræder arbejdsmarkedet.

Tilsvarende vil blive gældende for tandplejere. Selv om der tales effektiviseringer og opgaveglidning, er der allerede nu mange steder ubesatte stillinger og deraf problemer med at løfte de lovbundne opgaver. Disse problemer skaber ventelister for patienterne, og i nogle situationer forringer det patienternes behandlingstilbud.

Der er alene i perioden 2006 til 2018 blevet knapt 900 færre erhvervsaktive tandlæger

Hanne Jacobsen
Formand, Ansatte Tandlægers Organisation

Manglen på tandlæger skaber ulighed i tandsundhed. Det er et faktum, at der er fri prisfastsættelse på en lang række ydelser på det private tandlægemarked. Med færre tandlæger til at udføre opgaven og alt for mange patienter er der incitament til prisstigninger for forbrugerne.

I den kommunale sektor skaber manglen på tandlæger desværre også ulighed i tandsundhed. Manglen på tandlæger mærkes især hårdt i udkantsdanmark, hvor mange kommuner i forvejen er udfordret af store sociale problemstillinger.

Vederlagsfri tandpleje til de unge forventes 100 procent tilslutning
De 18- til 25-årige består af godt 500.000 individer. Den nuværende tilslutning til voksentandplejen i denne gruppe er på cirka 30 procent. Der skal således skaffes tandplejepersonale til de resterende 70 procent eller cirka 350.000 individer.

Med den konstaterede ubalance mellem udbud og efterspørgsel af tandlæger vil det ikke kunne lade sig gøre at give de 18- til 25-årige et vederlagsfrit kommunalt tandplejetilbud, der forventeligt vil have en tilslutning på tæt ved 100 procent.

Der er alene i perioden 2006 til 2018 blevet knapt 900 færre erhvervsaktive tandlæger, og der bliver frem til 2030 yderligere godt 300 færre erhvervsaktive tandlæger. Et samlet tab på mere end 1.200 erhvervsaktive tandlæger, svarende til en reduktion på godt 24 procent.

Manglende klinikkapacitet
En anden praktisk begrænsning for forslaget vil være manglende klinikkapacitet.

Der vil skulle etableres 500 nye klinikenheder med tilhørende faciliteter rundt om i landet som røntgen, sterilisation, personalerum og venteværelseskapacitet, hvis opgaven skal kunne løftes.

Det er beregnet ud fra, at man har 1.000 patienter per klinikrum. Dimensioneringen af den nuværende klinikkapacitet er ligesom antallet af tandlæger slet ikke i nærheden af at kunne løfte en sådan opgave.

Budgettet holder ikke til fritvalgsordningen
I Ansatte Tandlægers Organisation vil vi meget gerne arbejde for at sikre vederlagsfri tandpleje til denne gruppe unge. Men der er simpelthen nødt til at være den tilstrækkelige arbejdskraft, økonomi og klinikfaciliteter til at kunne løfte opgaven.

Først når manglen på tandplejepersonale er løst, vil det være muligt at tilbyde vederlagsfri tandpleje til de 18- til 25-årige

Hanne Jacobsen
Formand, Ansatte Tandlægers Organisation

Såfremt der ikke er dette, vil det være forventeligt, at det overvejende bliver gennem fritvalgsordningen, at opgaven vil blive løst. I denne ordning kan borgere over 15 år vederlagsfrit modtage deres kommunale tandpleje i privat regi.

Prisen for at udføre opgaven gennem fritvalgsordningen er ikke i nærheden af at blive dækket af det foreslåede, og der må skulle påregnes, at kommunerne rundt om i landet vil skulle finde et betragteligt finansieringsbidrag.

Der skal uddannes flere tandlæger
Ansatte Tandlægers Organisation har i mere end 20 år påpeget, at der skulle uddannes flere tandlæger for at sikre balance mellem udbud og efterspørgsel.

I Tandplejeprognose 2000 til 2020, i Tandplejeprognose 2007 til 2025 samt i Tandplejeprognose 2018 til 2040 har Ansatte Tandlægers Organisation afgivet dissens og argumenteret for et højere optagelsestal og en større kandidatproduktion end det af Sundhedsstyrelsen anbefalede.

Ansatte Tandlægers Organisation kan konstatere, at der ikke alene mangler tandlæger, men også specialtandlæger i ortodonti (tandregulering). Der er her tale om en aktuel ubalance mellem udbud og efterspørgsel, der kan løses ved fremrykning af et større antal videreuddannelsesstillinger.

Regeringen er nødt til at handle
Selv om langt de fleste tandreguleringer foretages, inden borgeren er fyldt 18 år, vil en udvidelse op til det 25. år også lægge øget pres specialtandlæger i ortodonti, da langt flere vil skulle revurderes, og der vil forekomme rebehandlinger.

Ansatte Tandlægers Organisation skal derfor opfordre regeringen og de politiske partier til at bruge finanslovsforhandlingerne til nu endelig at sikre, at der afsættes tilstrækkelige midler.

Dels til at sikre en fuld finansiering af tandlægeuddannelsen og dels til at finansiere et markant øget antal studiepladser på tandlægeuddannelserne på universiteterne i København og Aarhus, så der hurtigst muligt kan skabes balance mellem udbuddet af og behovet for tandlæger

Ansatte Tandlægers Organisation opfordrer også til at bruge finanslovsforhandlingerne til at fremrykke yderligere et antal videreuddannelsesstillinger til specialtandlæge i ortodonti, så der kan udbydes 11 i stedet for otte videreuddannelsesstillinger de kommende tre år.

Først når manglen på tandplejepersonale er løst, vil det være muligt at tilbyde vederlagsfri tandpleje til de 18- til 25-årige.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00