Partier vil offentliggøre normeringer på plejehjem

NORMERINGER: Danmark bør gøre som Sverige og offentliggøre de enkelte plejehjems normeringer, mener flere partier på Christiansborg. Det bør ikke være et større administrativt arbejde at samle tallene ind, vurderer forsker. 

I Sverige har man et register over de enkelte plejehjemsnormeringer, og det bør Danmark også have, mener flere ordførere på Christiansborg.
I Sverige har man et register over de enkelte plejehjemsnormeringer, og det bør Danmark også have, mener flere ordførere på Christiansborg.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Der skal være åbenhed om bemandingen på de enkelte plejehjem. 

Sådan lyder det fra flere partier i Folketinget, heriblandt flere af S-regeringens støttepartier.

Meldingerne kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som har afsløret markante variationer i de forskellige plejehjems normeringer.

Dokumentation

NORMERINGER PÅ DANSKE PLEJEHJEM

Der findes ingen officielle opgørelser over de enkelte plejehjems normeringer i Danmark, som det eksempelvis er tilfældet i Sverige. 

Derfor har FOA og Ældre Sagen ad to omgange bedt Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, om at undersøge området. 

Den første undersøgelse blev gennemført i 2017, og den påviste markante forskelle i antallet af hænder på de danske plejehjem. 

Den seneste undersøgelse er gennemført i 2019. Den skulle følge op på udviklingen siden den første undersøgelse.

Resultaterne, der blev offentliggjort den 24. februar 2020, viser, at der er sket mindre ændringer i normeringerne på landets plejehjem.

Ser man på dagtimerne på hverdage, så var der i gennemsnit 2,9 beboere pr. medarbejder i 2017, mens der i dag er 2,6 beboere pr. medarbejder. På nattevagt er antallet af beboere pr. medarbejder omvendt steget fra 20,4 beboere pr. medarbejder i 2017 til 21,5 i 2019 (hverdage)

Undersøgelsen er gennemført som en anonym, webbaseret spørgeskemaundersøgelse stilet til lederne på alle danske plejehjem. I alt 442 plejehjem har besvaret undersøgelsen fuldt ud, hvilket giver en besvarelsesprocent på 48. Dette er lidt højere end i 2017-undersøgelsen, hvor besvarelsesprocenten var 44.

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive)


0:000:00