Kommentar af 
Peter Loft

Peter Loft efter coronaredegørelse: Sundhedsministeriet er degraderet til postkontor for Statsministeriet

KOMMENTAR: Under coronakrisen har Sundhedsministeriet blot ekspederet Mette Frederiksens mange bestillinger og er endt som en lus mellem et endnu mere magtfuldt Statsministerium og en selvbevidst Sundhedsstyrelse, skriver Peter Loft.

Sundhedsministeriets departement befandt sig som en lus mellem to negle – på den ene side Statsministeriet og på den anden side Sundhedsstyrelsen, skriver Peter Loft.
Sundhedsministeriets departement befandt sig som en lus mellem to negle – på den ene side Statsministeriet og på den anden side Sundhedsstyrelsen, skriver Peter Loft.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Loft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Redegørelsen af myndighedernes håndtering af nedlukningen sidste forår har i offentligheden primært afstedkommet bemærkninger om berettigelsen af, at statsministeren ved det berømte pressemøde den 11. marts sidste år påberåbte sig sundhedsmyndighedernes rådgivning som begrundelse for den delvise nedlukning af samfundet.

Men redegørelsen indeholder også mange andre interessante betragtninger både om den specifikke krisehåndtering og om den retning, centraladministrationen har udviklet sig i.

Statsministeren gav ved offentliggørelsen tilsyneladende udtryk for, at hun mente, at det var lidt ejendommeligt (og unødvendigt?) at bruge kræfterne på efterfølgende at kigge regeringen og ministerierne i kortene.

Vi taler om de mest vidtgående dispositioner med den mest indgribende effekt for samfundet, der er truffet i en menneskealder. Samtidig med at beslutningerne er taget under særdeles vanskelige vilkår på måder, hvor det har været nødvendigt at sætte både den almindelige beslutningsprocedure i Folketinget og de almindeligt gældende retssikkerhedsmæssige og forvaltningsmæssige principper til side.

Fakta
Peter Loft (født 1957) var departementschef i Skatteministeriet fra 1993 til 2012 og har siden arbejdet som kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune. Han er i dag advokat hos Bachmann/Partners. 

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Taget det i betragtning forekommer det vel egentlig ret fornuftigt at evaluere forløbet efterfølgende. Især når denne evaluering har form af en nøgtern vurdering af forløbet - for en gangs skyld uden den sædvanlige fokusering på, hvem der skal stilles til ansvar for de fejl, der måtte være begået under forløbet.

Effektive og fleksible myndigheder
Det første, der slår mig ved læsning af den 600 sider lange rapport, er, hvor effektivt, fleksibelt og omstillingsparate ministerierne og styrelserne har fungeret i den uhyre vanskelige og uforudseelige situation, de pludselig befandt sig i.

Sundhedsministeriet befandt sig således som en lus mellem to negle – på den ene side var et meget aktivt og engageret Statsministerium, der trak i én retning, og på den anden side var en særdeles selvbevidst Sundhedsstyrelse.

Peter Loft

Redegørelsen beskriver nøje, hvordan myndighederne med begrænset viden om og overblik over, hvilken situation landet var i, på ingen tid skulle skabe et beslutningsgrundlag for regeringen og Folketinget.

Myndighederne skulle udforme nødvendig lovgivning, etablere adskillige hjælpepakker til de betrængte erhverv, opbygge et beredskab og løbende implementere og eksekvere de mange initiativer, der blev iværksat for at begrænse skadevirkningerne af pandemien.

På meget kort tid blev der etableret nye samarbejder og beslutningsprocedurer mellem de mange involverede myndigheder; den nødvendige koordination mellem de enkelte aktører blev hurtigt tilvejebragt, og der blev etableret samarbejder, som kunne hjælpe de mest spidsbelastede myndigheder.

Læs også

Illustrerer den tiltagende centralisme
Redegørelsen indeholder ikke overraskende en nøje beskrivelse og vurdering af Statsministeriets meget centrale og aktivistiske rolle i spørgsmålet om de sundhedsmæssige beslutninger for at begrænse smitten.

Som det har været fremhævet i pressen, spillede især Statsministeriets departementschef i hele forløbet frem til nedlukningen en overordentlig central rolle, idet hun ikke blot forholdt sig kritisk til sundhedsmyndighedernes umiddelbart mere optimistiske vurdering af situationen, men tillige udbad sig en lang række af oplysninger og vurderinger fra disse myndigheders side.

Informationer, som ikke kun bidrog til det samlede beslutningsgrundlag, men som – må man formode – samtidig skulle tjene til generelt at signalere en mere nuanceret og bekymret holdning til den aktuelle situation.

På baggrund af et konkret forløb illustrerer redegørelsen nogle mere generelle aspekter ved den udvikling, der har præget centraladministrationen de sidste år; nemlig dels den tiltagende centralisme, dels den stadig større afstand, der er opstået mellem de enkelte departementer og deres styrelser.

Statsministeriet har tænkt sig at overtage Finansministeriets rolle
De sidste mange år har været præget af Finansministeriets stadig stigende betydning på fagministeriernes bekostning. Fra at være det koordinerende og organiserende ministerium har det gradvist udviklet sig til også at blive det ministerium, hvorfra ikke kun beslutningen om store initiativer udgik, men også det sted, hvor disse initiativer er blevet udviklet.

En del forhold, herunder forløbet i coronaindsatsen, tyder på, at Statsministeriet har tænkt sig at overtage denne position. Desuden er det interessant, at det i det konkrete forløb var Justitsministeriet, Statsministeriet udpegede som det koordinerende ministerium – ikke som hidtil Finansministeriet.

Men uanset hvor meget man kan lægge i det i alle henseender enestående forløb, fremgår det af redegørelsen, at Sundhedsministeriet har haft en ganske besynderlig position i forløbet.

Departementet befandt sig således som en lus mellem to negle – på den ene side var et meget aktivt og engageret Statsministerium, der trak i én retning, og på den anden side var en særdeles selvbevidst Sundhedsstyrelse, der ikke mente, at andre myndigheder skulle blande sig i de sundhedsfaglige beslutninger.

Resultatet blev, at Statsministeriet overtog rollen som dem, der supplerede rene sundhedsfaglige input med bredere politiske overvejelser, og at Sundhedsministeriet nærmest kom til at fungere som et postkontor, der blot ekspederede Statsministeriets mange bestillinger til sine styrelser.

Selv et beskedent lille pip fra Sundhedsministeriets departementschef om at lytte til den sundhedsfaglige ekspertise affærdiges i Statsministeriet med et ”ja, det siger sig selv”.

Bekræfter afstand mellem departement og styrelse
Redegørelsen synes dermed også at bekræfte en anden generel udvikling i centraladministrationen; nemlig den efterhånden store afstand, der er opstået mellem de politisk orienterede departementer og de fagligt orienterede styrelser.

En afstand, som nærmest har udviklet sig til en enten jomfrunalsk frygt for at blande sig i styrelsernes handlinger eller til en ligegyldighed overfor driftsorganisationen i ministerierne.

I det konkrete forløb var det en magtfuld departementschef i Statsministeriet, der skabte et bredere og mere nuanceret beslutningsgrundlag for regeringen og Folketinget, mens det ansvarlige departement syntes at være helt i sin egen styrelses vold. Det er næppe nogen hensigtsmæssig arbejdsdeling.

-----

Peter Loft (født 1957) var departementschef i Skatteministeriet fra 1993 til 2012 og har siden arbejdet som kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune. Han er advokat hos Bachmann/Partners. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00