Debat

Polioforeningen og WHO: Historien har lært os om vigtigheden af, at alle lader sig vaccinere

Vi kan klare covid-19 pandemien, ligesom vi klarede polioepidemien – sammen. Men det kræver, at alle lader sig vaccinere, ellers kan sygdommen fortsat ramme dem, der af en eller anden grund ikke blev vaccineret, skriver Janus Tarp og Siddhartha Datta.

Vaccinen kan hjælpe os ud af coronakrisen, men kun hvis alle får den - både nationalt og internationalt, skriver Janus Tarp og Siddhartha Datta. 
Vaccinen kan hjælpe os ud af coronakrisen, men kun hvis alle får den - både nationalt og internationalt, skriver Janus Tarp og Siddhartha Datta. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For snart halvandet år siden blev vi ramt af en pandemi; en pandemi, der har forårsaget tusindvis af døde og syge over hele verden. Der er ikke en del af verden, der er gået fri. Her under den Europæiske Vaccinationsuge, som WHO står bag, fra 26. april til 2. maj er det i hvert fald en god lejlighed til at kigge nærmere på vacciner, og deres effekt.

Covid-19 efterlod os i starten magtesløse, men takket været en stor indsats fra lægevidenskaben blev der på rekordtid udviklet effektive test og vacciner, og mange steder er man nu i gang med at vaccinere. Og, vaccinen har vist sit værd.

Forhåbentligt kan vi i løbet af 2021 være gennem det værste, hvis vi sammen hjælper hinanden. Vi kan og skal sammen være hverdagens helte lidt endnu. Det kræver, at vi husker reglerne for afstand og god hygiejne, og så kræver det, at vi bakker op om vaccinationsprogrammet.

Covid-19 kan nemlig stoppes ved hjælp af vaccine, hvis bare vi alle sammen bakker op. Men, det er også vigtigt at huske på, at der ikke er nogen, der er i sikkerhed før alle er i sikkerhed, så vi kan ikke efterlade nogen uden vacciner. Det gælder både nationalt og internationalt.

Et historisk eksempel
I 1980erne var der årligt 3-400.000 tilfælde på verdensplan af polio, en frygtet sygdom, der medfører lammelser og i værste fald døden blandt børn og unge. Med en kraftanstrengelse fra hele verdenssamfundet er det lykkedes os stort set at få udryddet polio på verdensplan.

Indtil videre er der rapporteret to nye vilde poliotilfælde i år i verden, et i Pakistan og et i Afghanistan. I Danmark havde vi det sidste polio-tilfælde i 1970’erne. Vi begyndte som det andet land i verden, efter USA, at vaccinere i 1955.

Det er også vigtigt at huske på, at der ikke er nogen, der er i sikkerhed før alle er i sikkerhed, så vi kan ikke efterlade nogen uden vacciner. Det gælder både nationalt og internationalt.

Janus Tarp og Siddhartha Datta
Hhv. formand, Polioforeningen og regional rådgiver, Vaccine-preventable Diseases and Immunization, WHO i Europa

Blot tre år før, i 1952-53, blev Danmark ramt af en voldsom polioepidemi, som resulterede i mere end 350 døde børn, og 3.000 børn med forskellige former for lammelser, men takket været vaccinen blev polioen altså udryddet i Danmark.

Sidste år bød også på en glædelig vaccine-begivenhed - Afrika blev erklæret fri for vild polio. Tilbage er nu alene de vaccineafledte tilfælde. I sjældne tilfælde kan den svækkede virus brugt til at vaccinere mod polio nemlig mutere og give polio – den såkaldte vaccineafledte polio.

WHO er for øjeblikket ved at introducere brugen af en ny type af poliovaccine (nOPV), der kan forhindre den vaccine-afledte smitte. Polioen har vi klaret sammen, og det kan vi også med covid-19.

På verdensplan
Mange steder rundt om i verden gik de normale vaccinationsprogrammer i stå i 2020 på grund af de udfordringer, som covid-19 medførte, og her er det vigtigt, at vi som samfund støtter de lande, der har brug for hjælp til at komme i gang igen. Det kan man som borger gøre ved eksempelvis at støtte de organisationer, der arbejder for bedre børnesundhed rundt om i verden.

Verden er global, og mange af de sygdomme, vi kender, er yderst smitsomme, så vi skal have stoppet de farlige sygdomme; også i andre lande. Og, det kan vi gøre ved at vaccinere, for en række af sygdommene kan nemlig stoppes med vaccination. Det gælder som tidligere nævnt polio, men også kighoste, mæslinger, fåresyge, røde hunde og andre børnesygdomme kan vi for få kroner per barn stoppe med en vaccination.

Her har vaccinationer vist deres værd, men er vi ikke alle vaccineret, så kan sygdommene desværre stadig ramme dem, der af den ene eller anden årsag ikke er blevet vaccineret. Vi kan derfor kun klare det, hvis vi står sammen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00