Debat

Regionrådsformænd: Folketinget skal stå fast på udflytning af uddannelser

For at skabe et Danmark i balance, er det vigtigt, at Folketinget holder fast i aftalen om at flytte uddannelser ud.  Tilrettelæggelsen af uddannelser skal bare tænkes nyt, så nærheden til virksomheder bliver udnyttet bedst muligt, skriver to regionrådsformænd.

Uddannelsesdækningen er vigtig for udviklingen i alle dele af landet, skriver Heino Knudsen og Mads Duedal.
Uddannelsesdækningen er vigtig for udviklingen i alle dele af landet, skriver Heino Knudsen og Mads Duedal.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Heino Knudsen
Mads Duedahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Set fra vores stol, er det vigtigt at skabe bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark. Det gælder både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Vi skal simpelthen investere mere i relevant uddannelse så tæt på borgeren som muligt.

Og vi mener, at det kan lykkes i et samspil mellem myndigheder, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og lokalsamfund. Vi mener også, at det vil skabe mulighed for, at flere får de uddannelser, det lokale erhvervsliv efterspørger, og som der er brug for i Danmark.

Flere uddannelser i provinsen lægger kimen til mere balance. Ikke blot geografisk, men også socialt i danskernes uddannelse. Rockwool Fonden har i en analyse fra 2021 konstateret, at den sociale arv i uddannelse ikke er blevet mærkbart bedre de sidste 20 år.

I begge vores regioner - fra toppen i Skagen, til spidsen af Gedser - finder du mange unge, der på grund af geografi eller sociale forhold ikke får den samme erhvervskompetencegivende uddannelse som mere ”centrale” steder i landet. Det dur ikke. Slet ikke når der i fremtiden er flere borgere, der træder ud af arbejdsmarkedet, end der træder ind. 

Brain-drain i regionerne er et problem

Kvalificeret arbejdskraft er allerede en mangelvare i hele Danmark. I Region Sjælland og Region Nordjylland er vi samtidig udfordret af det årlige brain-drain, hvor mange unge flytter til de store byer for at få en videregående uddannelse, og alt for få vender tilbage.

Vi giver dem et tilhørsforhold til området og forhåbentlig vælger flere at blive, når de er færdiguddannede som læger

Heino Knudsen (S) og Mads Duedal (V)
Regionsrådsformand, Region Sjælland og regionsrådsformand, Region Nordjylland

Eller hvor mange tager en videregående uddannelse i vores regioner, men efterfølgende flytter fra regionen. I 2021 var der 18.000 unge i Danmark, der skiftede bopæl ved studiestart, hvor størstedelen rykkede til de store uddannelsesbyer.

I begge regioner har vi mange unge, der bliver i lokalområdet – det er vi rigtig glade for – men alt for mange unge får ikke taget den erhvervskompetencegivende uddannelse, som de lokale virksomheder efterspørger.

Uddannelsesdækningen er vigtig for udviklingen i alle dele af landet. Uddannelse giver borgerne tilknytning til arbejdsmarkedet og en indkomst, de kan leve af.  Uddannelse i provinsen er en vigtig forudsætning for, at de lokale virksomheder og velfærdinstitutioner har adgang til de medarbejdere og de kompetencer, der er behov for.

Både i Region Sjælland og Region Nordjylland har vi gode erfaringer med at etablere decentrale ungdomsuddannelser, såvel som videregående uddannelser af høj kvalitet gennem stærke lokale partnerskaber.

Knytter studerende til landsdelen

I 2019 startede vi kandidatuddannelsen i medicin på Sjællands Universitetshospital i Køge. Første år med 16 studiepladser og i 2021 med plads til 150 studerende. Lægeuddannelsen i Køge lykkedes gennem et tæt samarbejde mellem Region Sjælland og Københavns Universitet. Her får de studerende et godt studiemiljø med virkeligheden – patienter og uddannede læger – helt tæt på.

Vi har vist, at der kan opretholdes god kvalitet i uddannelser i provinsen

Heino Knudsen (S) og Mads Duedal (V)
Regionsrådsformand, Region Sjælland og regionsrådsformand, Region Nordjylland

Vi giver dem et tilhørsforhold til området og forhåbentlig vælger flere at blive, når de er færdiguddannede som læger. Det tyder de første erfaringer med lægeuddannelsen i Nordjylland på, hvor kombinationen mellem uddannelse på universitetet i Aalborg og forløb på de nordjyske hospitaler har båret frugt og knyttet de studerende tæt til landsdelen.

I Kalundborg ligger nogle af Danmarks største industrivirksomheder. Halvdelen af hele verdens insulin produceres på Novo Nordisk i Kalundborg. Den store efterspørgsel på højtuddannet arbejdskraft har været den lokale drivkraft for oprettelsen af en ingeniøruddannelse i 2016. I 2021 åbnede Professionshøjsskolen Absalon et helt nyt campus helt tæt på industrien, hvor unge nu kan læse tre videregående uddannelser, der matcher efterspørgslen hos virksomhederne.

Nytænkning er nødvendig

Det samme kan siges om MARTEC, et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter i Frederikshavn, som udbyder alt fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Uddannede med denne type af kompetencer er afgørende for de maritime virksomheder i landsdelen og understøtter hele den maritime sektor.

Vi har vist, at der kan opretholdes god kvalitet i uddannelser i provinsen. For at skabe et Danmark i balance er det derfor også vigtigt, at Folketingets partier står fast på aftalen om at flytte uddannelser ud. Vi skal blot tænke nyt i måden at tilrettelægge uddannelserne på i lokale partnerskaber – så vi både anvender nærheden til virksomhederne, sikrer den faglige kvalitet og det gode uddannelsesmiljø, der er brug for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00