Rehabilitering halter kraftigt i kommunerne

NYHED: Kommunerne er slet ikke gode nok til at overtage patienterne med støtte, genoptræning og rehabilitering, når de kommer fra sygehuset. Og området er præget af stor uklarhed, mener flere patientforeninger.
Det kniber med både fysisk og psykisk støtte fra kommunen, når patienter kommer hjem fra hospitalet.
Det kniber med både fysisk og psykisk støtte fra kommunen, når patienter kommer hjem fra hospitalet.
Anders Heissel

Kommunerne er slet, slet ikke kommet i gang med rehabilitering. Masser af patienter lades i stikken, når de forlader sygehuset og skal hjem til en hverdag.

Ingrid Willaing
Sundhedschef for Hjerteforeningen
Fakta

Hvad er rehabilitering?

Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv.


Kilde: Hvidbog om rehabilitering

Når patienter bliver sendt hjem fra sygehuset, burde kommunen tage imod med åbne arme og rehabilitering, der både skal indeholde fysisk genoptræning, psykisk støtte og kostvejledning.

Men det sker langt fra, og rehabiliteringsopgaven, som blev overdraget til kommunerne efter den 1. januar i år, eksisterer stort set ikke, siger både Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Forvirrede patienter
På Hjerteforeningens syv rådgivningscentre rundt om i landet ringer patienter dagligt ind med spørgsmål om, hvordan man kommer tilbage til hverdagen efter en alvorlig sygdom. Og patienternes mange spørgsmål er et udslag af, at kommunerne ikke klarer den opgave, siger Ingrid Willaing, sundhedschef i Hjerteforeningen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00