Debat

S-ordførere: Det er helt forkert at forbyde unge mennesker at købe alkohol

Det undrer os, at der i den offentlige debat igen kan læses holdninger til, at vi bør forbyde salg af øl, cider og vin til unge under 18 år. Det er en helt forkert vej at gå, skriver Maria Durhuus (S) og Anders Kronborg (S).

Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Maria Durhuus
Anders Kronborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal vi virkelig gøre det ulovligt for gymnasieeleven på 17 år at købe en fredagsøl – og forbyde den jævnaldrende lærling at hente en six-pack og dele den med svend og lærling?

Det undrer os, at der i den offentlige debat igen kan læses holdninger til, at vi bør forbyde salg af øl, cider og vin til unge under 18 år. For tallene viser tydeligt, at danske unge er mere ansvarlige end nogensinde før. Vi er faktisk vidne til en fornuftig udvikling på vej mod en langt mere ansvarlig alkoholkultur.

Færre unge fra 16 år og opefter drikker for meget alkohol. Og færre af dem drikker for meget alkohol ad gangen. Det viser den seneste Nationale Sundhedsprofil fra Sundhedsstyrelsen.

Unge bliver mere og mere ansvarlige

Andelen af 16-24-årige, der drikker mere end 10 genstande om ugen, er halveret siden 2010. Dermed ligger de unge på niveau med resten af befolkningen.

Det undrer os, at der i den offentlige debat igen er holdninger til, at vi bør forbyde salg af øl, cider og vin til unge under 18 år. 

Maria Durhuus (S) og og Anders Kronborg (S)
Hhv. misbrugsordfører og medlem af Folketingets Sundhedsudvalg

Samtidig er der betydeligt færre 16-24-årige, der binge-drikker ugentligt – altså drikker fem eller flere genstande ved samme lejlighed. Her er andelen halveret siden 2013.

Gruppepres, som ofte fremhæves som grunden til, at vi bør indføre flere forbud, ses med samme positive udvikling. En helt ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at oplevelsen af gruppepres blandt de unge på 16-17 år er væsentligt lavere end blandt de 18-24-årige. Det tyder på, at de yngste generationer bliver mere og mere ansvarlige. Kulturen er under forandring.

Naturligvis skal vi politikere hjælpe med at skubbe på denne positive udvikling. Men er det virkelig realistisk at tro, at de 16-17-årige skifter til kildevand og grøn te, hvis butikkerne forbydes at sælge øl til dem?

Eller er det mere sandsynligt, at kollegier, kiosker og kløgtige iværksættere med fidus til en rask handel vil få en gylden mulighed for en ny indtjeningskilde – som også kan inkludere hård spiritus og fristelser, som er aldeles ulovlige?

Forbud er den forkerte vej at gå

Omgåelse og illegal handel ser vi allerede i stigende grad herhjemme med de mange nikotinprodukter og ikke mindst morfinpræperater solgt i diverse kiosker til børn og unge.

Forbud er den nemme vej at gå, men kommer ikke uden konsekvenser, og der er talrige eksempler på, at forbud sjældent virker efter intentionen.

Maria Durhuus (S) og og Anders Kronborg (S)
Hhv. misbrugsordfører og medlem af Folketingets Sundhedsudvalg
Det samme gør sig gældende i Sverige, hvor et omfattende illegalt alkoholmarked trives. Forbud er den nemme vej at gå, men kommer ikke uden konsekvenser, og der er talrige eksempler på, at forbud sjældent virker efter intentionen.

Det er afgørende, at vejen til en ansvarlig alkoholkultur sker i dialog med de unge og uden løftede pegefingre. For eksempel ved at inddrage dem i at formulere alkoholpolitikker på alle ungdomsuddannelser og ved at give deres forældre bedre værktøjer til at snakke alkohol med deres unge mennesker.

De unge tog et beundringsværdigt ansvar under coronakrisen og udviser ofte større klimaansvar end de ældre generationer. Lad os vise dem tillid og lade være med at gå forbudsvejen, men gå i dialog med de unge om både deres og voksnes alkoholkultur.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00