Debat

Scleroseforeningen og Muskelsvindfonden: Der kommer større ulighed i sundhed, hvis alle tilbud rykkes tættere på borgeren

Et lille land som Danmark kan ikke forventes at kunne decentralisere behandlinger for alvorlige sygdomme som eksempelvis muskelsvind eller sclerose, uden at det resulterer i øget ulighed i sundhed, skriver Klaus Høm og Henrik Ib Jørgensen.

Forskelle i adgang til specialiserede behandlinger ville blive yderligere forstærket, hvis flere tilbud rykkes tættere på borgerne, og det er den forkerte vej at gå, hvor besnærende tanken om et decentralt sundhedsvæsen end måtte være, skriver Klaus Høm og&nbsp;Henrik Ib Jørgensen.<h4>&nbsp;</h4>
Forskelle i adgang til specialiserede behandlinger ville blive yderligere forstærket, hvis flere tilbud rykkes tættere på borgerne, og det er den forkerte vej at gå, hvor besnærende tanken om et decentralt sundhedsvæsen end måtte være, skriver Klaus Høm og Henrik Ib Jørgensen.

 

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Klaus Høm
Henrik Ib Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark står vi over for en afgørende udfordring, når det kommer til behandlingen af mennesker med uhelbredelige, ikke-forebyggelige og fremadskridende sygdomme.

Adgangen til specialiseret behandling og viden er helt afgørende for de mange tusinder af patienter på tværs af disse sygdomsgrupper. Det er ikke kun en nødvendighed for patienterne selv, men også for deres pårørende, der søger tryghed i visheden om, at deres nærmeste modtager den mest præcise og effektive behandling.

Læs også

I vores bestræbelser på at forbedre sundhedsvæsenet må vi erkende, at ikke alle sundhedstilbud kan eller bør rykkes tættere på borgerne.

Et lille land som Danmark kan ikke forventes at kunne decentralisere behandlinger for alvorlige sygdomme som eksempelvis muskelsvind eller sclerose eller en af de mange andre komplekse sygdomme, uden at det resulterer i øget ulighed i sundhed.

Jo mere kompleks og sjælden en sygdom er, desto vanskeligere bliver det at udføre en effektiv behandling tæt på borgerne

Klaus Høm og Henrik Ib Jørgensen
Hhv. direktør i Scleroseforeningen og Muskelsvindsfonden

Forskelle i adgang til specialiserede behandlinger ville blive yderligere forstærket, og det er den forkerte vej at gå, hvor besnærende tanken om et decentralt sundhedsvæsen end måtte være.

Kompleksitet udfordrer effektivitet

Sundhedsstrukturkommissionen står derfor også over for en kompleks opgave i udformningen af deres kommende anbefalinger. Det er nødvendigt at tage højde for, at jo mere kompleks og sjælden en sygdom er, desto vanskeligere bliver det at udføre en effektiv behandling tæt på borgerne.

Dette kræver en nøje overvejelse af, hvordan vi kan opretholde kvaliteten i behandlingen, samtidig med at vi undgår at skabe større regionale forskelle.

Det er derfor afgørende, at de kommende anbefalinger fra Sundhedsstrukturkommissionen adresserer spørgsmålet om ansvar i behandlingsforløbene for patienter med uhelbredelige sygdomme.

Økonomiske siloer må ikke blive en hindring for, at sundhedsvæsenet vælger de mest specialiserede og tværsektorielle tilbud til gavn for patienterne. Det er ikke kun et spørgsmål om at gøre behandlingen mere tilgængelig, men også om at sikre en sammenhængende og helhedsorienteret tilgang, der strækker sig fra kommunale til specialiserede sundhedsydelser.

Forebyggelse må ikke gå ud over ikke-forebyggelige sygdomme

Vi forstår desuden til fulde de politiske intentioner om mere forebyggelse, fordi det på lang sigt vil bidrage til bedre liv for danskerne og færre udgifter i sundhedssystemet. Med andre ord: Forebyggelse skal prioriteres.

Den prioritering må bare ikke gå økonomisk ud over mennesker med alvorlige og ikke-forebyggelige sygdomme.

I det nære sundhedsvæsen er det essentielt at udbrede kendskabet til de specialiserede tilbud

Klaus Høm og Henrik Ib Jørgensen
Hhv. direktør i Scleroseforeningen og Muskelsvindsfonden

Videnskaben gør det nemlig heldigvis muligt at give en ekstremt værdifuld og specialiseret behandling med større og større effekt. Det redder liv og familiers livskvalitet sikres.

Det høje niveau i den højtspecialiserede behandling er helt afgørende fortsat at prioritere, samtidig med vi skruer op for forebyggelse inden for alle de områder, hvor det giver mening.

I det nære sundhedsvæsen er det essentielt at udbrede kendskabet til de specialiserede tilbud, og den form for nærhed i adgang til viden støtter vi fuldt op om og samarbejder særdeles gerne, så borgerne i hele landet kan få den rette behandling.

Og vi er også enige i, at når det kommer til almindelige lægebesøg, vacciner med videre, så kan det ikke mindst i forhold til at mindske en social ulighed i sundhed være fordelagtigt at tænke i borgenære løsninger og tilbud.

Vi håber og forventer, at Sundhedsstrukturkommissionen i deres anbefalinger vil tage højde for denne kompleksitet og skabe en ramme, hvor ansvar og samarbejde går hånd i hånd, så vi kan sikre en lige adgang til kvalitetsbehandling for alle, uanset hvilken sygdom de står over for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ib Jørgensen

Direktør, Muskelsvindfonden
HD(O) i strategisk ledelse og virksomhedsudvikling (CBS 2006)

Klaus Høm

Adm. direktør, Scleroseforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), master i offentlig ledelse (CBS 2006)

0:000:00