Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, mener, at regionerne er for dårlige til at kontrollere, om privathospitalerne kan levere billigere behandlinger end det offentlige. (Foto: colourbox)

Stadig færre offentlige patienter på privathospital

30. april 2013 kl. 3:00
SYGEHUSE: For andet år i træk falder antallet af danskere, som bliver behandlet på privathospital på det offentliges regning.
| Flere

Antallet af patienter behandlet på privathospitaler på det offentliges regning er nu på det laveste niveau i fem år. 

Det viser en ny opgørelse fra Danske Regioner for 2012. Opgørelsen slår fast, at omkring 88.000 patienter i alt i 2012 blev behandlet på privathospital med offentlige penge. Enten fordi de benyttede sig af behandlingsgarantien, eller fordi regionerne havde købt kapacitet på privathospitalerne på forhånd. Kør musemarkøren over grafen og se flere detaljer. Kilde: Danske Regioner og Landspatientregisteret.

De godt 8.000 færre patienter udgør et fald på lige under ni procent i forhold til 2011, hvor 97.000 personer blev behandlet på privathospital på det offentliges regning. Antallet af offentlige patienter på privathospitaler er faldet hele 20 procent i forhold til rekordåret 2010, hvor 111.000 blev behandlet på det offentliges regning her.

Udgifterne til privathospitalerne har været på en endnu større rutschetur. I runde tal er de offentlige udgifter til privathospitalerne halveret fra en årlig udgift på 1,5 mia. kr. i rekordåret 2008 til 724 mio. kr. i 2012. Den udvikling har sammen med lavere takster sat gang i en bølge af konkurser hos privathospitalerne.Kør musemarkøren over grafen og se flere detaljer. Kilde: Danske Regioner og Landspatientregisteret. 

Bent Hansen er stolt
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, er stolt over udviklingen.

"Det er rigtigt tilfredsstillende, fordi tallene viser, at vi er blevet meget bedre og hurtigere til at udnytte kapaciteten på vores egne sygehuse, inden vi benytter privat kapacitet. På den måde får vi mest muligt for pengene," siger Bent Hansen.

Han afviser, at faldet i antallet af patienter skyldes, at danskerne i stadig højere grad ikke bliver tilbudt behandling eller venter længere end tidligere.

"Sidste år havde vi en produktionsstigning på fem til seks procent. Det er mere end hvad vi aftale med regeringen, så det er ikke fordi vi skærer ned på antallet af behandlinger samlet set," siger Bent Hansen.

Under VK-regeringen startede Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner en proces med at skærpe kriterierne for, hvornår det offentlige skal tilbyde operationer på blandt andet fedme- og rygproblemer og en stribe andre kirurgiske områder, hvor privathospitalerne har været meget aktive.

Bent: Nye behandlingskriterier har ikke betydning
Men Bent Hansen afviser, at denne proces, der stadig udvides til flere operationsområder, har nogen markant effekt på det faldende antal offentligt betalte patienter på privathospitaler.

"Det er jo kun fedme- og rygområdet, hvor de nye kriterier har været trådt i kraft så længe, at effekten er slået igennem i statistikkerne," siger Bent Hansen

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, er mere kritisk over for udviklingen. Hun understreger, at det ikke er afgørende for Venstre, hvor behandlingen sker, men hvor hurtigt patienterne behandles, samt at det sker til den laveste pris.

Hun ser dog det faldende antal patienter som et tegn på, at regionerne hjemtager behandlinger fra privathospitalerne uden skelen til, om privathospitalerne er billigere eller dyrere.

"Regionerne konkurrenceudsætter kun for 20 milliarder årligt ud af et potentiale på 80. Det er ærgerligt, når vi ved, at privathospitalerne i udbud er billigere på en række områder i forhold til de offentlige hospitaler. De kunne bidrage til at give mere sundhed for pengene," siger Sophie Løhde.

Faldet i antallet af patienter på privathospital på det offentliges regning kan fortsætte. Ud over at flere og flere behandlingsområder får gennemgået kriterierne for, hvornår patienter skal tilbydes behandling, indførte regeringen 1. januar en differentieret behandlingsgaranti.

V: Regeringen bekæmper privathospitaler
Den betyder, at nogle patienter først kan benytte sig af behandlingsgarantien efter to måneder i stedet for én. Sophie Løhde mener, at regeringen er ude på et ideologisk korstog til skade for patienterne.

"Vi synes, det er trist, at regeringen er mere optaget af at bekæmpe privathospitaler end ventelister," siger Sophie Løhde.

Bent Hansen afviser, at regionerne kører patienterne uden om privathospitalerne uden at vurdere, om privathospitalerne er billigere.

"Vi bruger privathospitalerne, når vi laver strategiske udbud i det omfang, det giver mening. Hvis vi sendte patienter på privathospital, mens vi stadig havde ledig kapacitet, så ville det være ren ideologi i stedet for økonomisk fornuft," siger Bent Hansen.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK