Sundhedsminister i hård kritik af egen styrelse

KRITIK: Magnus Heunicke kritiserer langsommelig håndtering af en landsretsdom fra 2018, der kan have betydning for patientsikkerheden. Lægeformand kalder forløbet utilstedeligt.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

En langsommelig håndtering af en landsretsdom fra 2018 får nu sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at lange ud efter Styrelsen for Patientsikkerhed.

Dommen har betydning for i alt 19 konkrete sager, hvor sundhedspersoner står til at miste deres autorisation. I yderste konsekvens har de pågældende – mod hensigten – generhvervet deres fulde autorisation, mens de venter på en retssag.

Magnus Heunicke kalder sagen meget alvorlig.

Dokumentation

Fakta om sagen
Når Styrelsen for Patientsikkerhed fratager en sundhedspersons autorisation, er afgørelserne gyldige i to år. De fortsætter dog med at være gyldige, hvis styrelsen har anlagt en retssag om permanent autorisationsfrakendelse inden for to år.

Den nye praksis, der følger af landsrettens dom i efteråret, betyder, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal have indhentet en udtalelse fra Retslægerådet, og der skal foretages en høring af sundhedspersonen, inden der kan udtages stævning. Det er en ændring i forhold til den hidtidige praksis, hvor man lagde til grund, at udtalelsen fra Retslægerådet og høring af sundhedspersonen kunne foretages, efter sagen var anlagt ved en domstol.

Her ligger sagerne nu:

  • I 9 af de 19 sager har styrelsen truffet nye midlertidige sanktioner begrundet i nye forhold svarende til de sanktioner, der fulgte af de oprindelige administrative afgørelser, som er bortfaldet.
  • 1 har fået en ny sanktion, der betyder, at vedkommende er under skærpet tilsyn.
  • I yderligere 2 af de 19 sager har Styrelsen for Patientsikkerhed ved sin fornyede gennemgang af sagerne vurderet, at der ikke er grundlag for at træffe en ny midlertidig sanktion. Det skyldes at styrelsen ikke længere finder, at den pågældende er til fare for patientsikkerheden.
  • 7 af de 19 sager er fortsat under oplysning hos Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på en vurdering af, om der er grundlag for at pålægge sundhedspersonerne en ny eller supplerende sanktion.
  • 2 af disse 7 har en ordinationsindskrænkning, der betyder, at de ikke kan udskrive medicin.
  • 2 andre af de 7 er langtidssygemeldt.
  • 3 sundhedspersoner er ikke længere omfattet af en sanktion og vil i princippet kunne virke igen. Dem følger Styrelsen for Patientsikkerhed tæt.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00