Sygehusbyggeri og indretning på patientens præmisser

DEBAT: Patienter skal inddrages i arbejdet med at skabe et godt hospitalsmiljø. Det skriver dagens debattør, som opfordrer til, at et optimalt helingsmiljø indgår i de mange sygehusbyggerier.

Hvis man som patient tilbringer et stort antal timer i et trist og sterilt hospitalsmiljø, hvor man bliver mindet om sin egen sygdom, så er der en stor risiko for, at arkitekturens tristesse sætter sig fast på humøret. Omvendt fremmer god arkitektur, spændende omgivelser, luft, lys og udsigt helbredelsen.

Stig Hedegaard Kristensen
Formand, Nyreforeningen
Af Stig Hedegaard Kristensen
Formand, Nyreforeningen 

Hvor kunne du tænke dig at vågne op, når du er ramt af et hjertetilfælde, en ulykke eller har været i semiintensiv behandling? I noget der ligner et amerikansk bilværksted fra 30érne, med lyden af metalskramlen, skarpt lys, skrappe stemmer og et virvar af kabler, som du ser hænge oppe under loftet? Nej, vel. Du kunne jo et kort sekund tro, du var kommet et forkert sted...!

Der er planlagt mange sygehusbyggerier i de kommende år. Det er derfor nu, man skal sætte ind på at skabe en arkitektur, en indretning og en kunstforståelse på patientens præmisser. Det koster ikke ekstra, når det gøres nu, inden betonkanonerne køres i stilling!

Optimalt helingsmiljø en mangelvare på landets hospitaler
Uanset Kræftens Bekæmpelse er gået foran med inspirerende arkitektur, som f.eks. Hejmdal i Århus af Frank Gehry, er idéen om et optimalt helingsmiljø relativ ny og genfindes ikke særlig godt i indretningen af landets nuværende hospitaler.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00