Tema - Regionsvalg 2009: Region Midtjylland

ANALYSE: Stor vælgerutilfredshed i det nordvestlige Jylland præger valgkampen, som har givet ekko på Christiansborg.
Regionsformand Bent Hansen er ude i en kamp om genvalg, hvor intet er givet på forhånd.
Regionsformand Bent Hansen er ude i en kamp om genvalg, hvor intet er givet på forhånd.Foto: Anne-Li Engstrøm
Fakta

Politik - Regionsrådet
Regionsformand Bent Hansen (S) genopstiller og er midt i en valgkamp mellem "rød" og "blå" blok, hvor der er spænding om udfaldet og ingen garanti for genvalg.

I tilfælde af en uændret mandatfordeling får Bent Hansen igen brug for Radikale for at få et flertal sammen med SF og Enhedslisten. R møder med en ny spidskandidat, Kurt H. Jørgensen, der er medlem af Herning byråd. Bent Hansen kan risikere, at Fælleslisten bliver tungen på vægtskålen, og det vil stille den drevne politiker på en hård prøve.

V møder med en ny spidskandidat, Anne V. Kristensen, Horsens, mens de Konservative har opstillet Poul Møller, Århus.

Regionsformand Bent Hansen (S), der også er formand for Danske Regioner, og som år efter år udpeges som én af landets absolut mest magtfulde sundhedspolitikere, må for øjeblikket tåle lokale partifæller, der ikke kan tåle at se hans valgplakater. I Holstebro hænger der ingen Bent Hansen-plakater, fordi S-partifællerne har frabedt sig dem. Det er et af de mere usædvanlige indslag i den igangværende valgkamp.

Valgkampen har indtil nu været stærkt præget af beslutningen om at bygge et nyt sygehus for vestjyderne uden for Herning (Gødstrup). Beslutningen indebærer en lukning af sygehuset i Holstebro og det nuværende sygehus i Herning.

Den stærke aktuelle fokus på den nordvestlige del af regionen bør ikke overraske nogen. Kun 22 af de 41 regionsmedlemmer (navnlig S og K) stemte den 18. juni 2008 for et nyt sygehus i Gødstrup, uden for Herning. Og flere partier var delt i afstemningen.

Den politiske kamp har været der før og efter beslutningen og fortsætter selvfølgelig i den aktuelle valgkamp. De lokale kommuner i Holstebro-området laver dygtigt lobby-arbejde og er f.eks. gået sammen om en professionel hjemmeside: livet-i-nordvest.dk.

Det er tilsyneladende lykkedes regionsformandens modstandere at få de lokale borgeres aktutdækning ind i forhandlingerne om finansloven. Det er en illustration af, hvor kort springet mellem regionspolitik og en "overruling" fra Christiansborg kan være. Større er regionernes politiske råderum ikke.

Ingen fordel for V, men for DF
I regionsrådet er V gået ind for et byggeri ved Aulum, som betyder nedlæggelse af Holstebro Sygehus. De regionale V-folk kritiseres lokalt for, at deres statsminister blåstemplede Gødstrup i sin åbningstale. Lokale folketingspolitikere fra V har også markeret deres utilfredshed. Venstre i Region Midtjylland ser dermed ikke ud til at få en stemmefordel ud af deres opposition til Bent Hansen.

Dokumentation

Oversigt: Sundhedsområdet i Region Midtjylland

Valgperiode 2006-2009
Regionen slap fint gennem gennemlysningen i statens Erik-Juhl udvalg og kom ud med den største investeringsramme hos regionerne.

Det svenske selskab Samaritten måtte i 2008 trække sit tilbud om ambulancekørsel tilbage. Enkeltesager har bl.a. drejet sig om import af indiske læger.

Valgperiode 2010-2013
En hovedaktivitet bliver udrulling af den akutte lægebetjening. Læger på vagt giver tryghed, men koster også kassen, og de samme lægetimer kan altid udrette mere i dagtid.

Psykiatri bliver et stort emne. Regionen planlægger at halvere antallet af enheder fra tolv til seks i 2018.

Holdningen til, hvad det offentlige skal klare, deler højre og venstre side i regionsrådet. Det gælder f.eks. diskussionen om friklinikker, der kan tage forundersøgelser og behandlinger fra de private sygehuse.

Det nye regionsråd kommer (igen) til at diskutere lægemangel i udkantsområder.


0:000:00