Debat

Tidligere PLO-formand om budgetskred: Vil man have, vi skal holde klinikkerne lukket?

Mens de på sygehusene kæmper for at øge aktiviteten og skaffe mere personale, så skal praktiserende læger nu skrue ned for aktiviteten i et omfang, der svarer til holde lukket i cirka en uge, skriver Christian Freitag.

For første gang i 12 år ser det ud til, at vi praktiserende læger ikke kan holde os under det budget, som vi har aftalt med myndighederne, skriver&nbsp;Christian Freitag.<br>
For første gang i 12 år ser det ud til, at vi praktiserende læger ikke kan holde os under det budget, som vi har aftalt med myndighederne, skriver Christian Freitag.
Foto: Pressefoto
Christian Freitag
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Krisen i sundhedsvæsenet er tydeligt beskrevet i de seneste år: Trods ekstra økonomi har sygehusene haft vanskeligt ved at få bugt med ventelisterne og forholdene på de medicinske afdelinger.

Årsagerne er personalemangel, høje medicinudgifter, efterslæb fra covid-epidemien og et samtidigt stigende behandlingsønske fra befolkningen. Det kommunale sundhedsvæsen kæmper med lignende problemer. Det er svært at få enderne til at mødes. Man har meget vanskeligt ved at øge kapaciteten så meget og så hurtigt.

Lidt anderledes har det faktisk været hos de praktiserende læger. Vi har stadig de velkendte geografiske problemer med at få læger til at nedsætte sig langt fra de større byer, og ja, dertil kan det også være svært at komme igennem på telefonen til lægen – især mandag morgen.

Ser vi derimod på almen praksis som helhed, så er den samlede aktivitet faktisk steget. Det er sket i takt med at antallet af henvendelser fra borgerne stiger.

I meget grove træk sker stigningen primært fra de ældre borgere (især plejehjem), de flere danskere med psykiske og kroniske sygdomme, et generelt større fokus på sundhed og sygdom, og den lettere elektroniske tilgængelighed til lægen (via E-konsultationer og video).

Læs også

For første gang i 12 år, ser det altså nu ud til, at vi overskrider budgettet for almen praksis med cirka halvanden procent. Det er ikke et udtryk for, at prisen på den praktiserende læge er steget. Det er alene et udtryk for, at borgerne bruger deres praktiserende læge i lidt højere grad i 2023, end man troede, da man aftalte budgettet i 2021.

Efter at have læst kommentarerne fra Heino Knudsen (S), formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, og Jørgen Skadborg, formand for PLO, er det dog ikke problemet med budgettet, der bør bekymre mest.

For konsekvensen er, at de praktiserende læger nu skal skrue ned for aktiviteten i årets sidste to måneder. Omfanget svarer – i grov hovedregning – til at jeg, og alle andre praktiserende læger skal lukke klinikken i cirka en uge.

Problemet bliver kun endnu større

Jeg går ud fra, at det paradoksale fremstår tydeligt for alle.

Mens de på sygehusene kæmper for at øge aktiviteten og skaffe mere personale, så skal vi i det såkaldte nære sundhedsvæsen skrue ned for aktiviteten og sende personalet på ferie, kursus eller måske lidt orlov.

Det gør vi naturligvis, hvis myndighederne står fast på deres, sådan er det med aftaler. Men hvis det bliver resultatet, så har sundhedsvæsenet fået endnu en udfordring.

Der er intet der tyder på, at borgerne vil søge læge i mindre omfang næste år

Christian Freitag
Praktiserende læge og tidligere formand, PLO

Jeg tør nemlig godt forudsige, at hvis ikke man får løst problemet for 2023, så bliver problemet kun endnu større i 2024. Der er intet, der tyder på, at borgerne vil søge læge i mindre omfang næste år.

Ud over at vi praktiserende læger så må planlægge også at nedsætte kapaciteten næste år – i realiteten ved at nedsætte vores og personalets arbejdstid, så står vi måske vigtigst tilbage med spørgsmålet: Er det virkelig meningen, at vi skal det?

Hvordan kan vi udvikle sundhedsvæsenet i retningen af at opbygge et stærkt nært sundhedsvæsen – og derved behandle flere patienter udenfor de store sygehuse – hvis man ikke rigtig vil det alligevel? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00