Uenighed mellem KL og Danske Regioner bremser plan for psykisk syge misbrugere

To år efter regeringen indgik en aftale om en ændret ansvarsfordeling for mennesker med dobbeltdiagnoser, er arbejdet tilsyneladende gået i stå. Tirsdag var næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S), i Folketingets sundhedsudvalg for at få Christiansborg i arbejdstøjet.

Smilene var store, da regeringen i 2019 erklærede sig villig til at samle ansvaret for mennesker med psykisk sygdom og misbrug. Det har imidlertid vist sig svært at nå frem til den rette model.
Smilene var store, da regeringen i 2019 erklærede sig villig til at samle ansvaret for mennesker med psykisk sygdom og misbrug. Det har imidlertid vist sig svært at nå frem til den rette model.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Misbrug og psykisk sygdom er en dårlig cocktail i mere end én forstand. Mennesker med begge problemstillinger - de såkaldte borgere med dobbeltdiagnoser - falder nemlig tungt imellem to stole, når de søger behandling.

Det har psykiatriens patientforeninger og faglige organisationer råbt op om i årevis. Glæden var derfor stor, da regeringen i september 2019 kunne præsentere enslydende afsnit i økonomiaftalerne med Danske Regioner og KL om behovet "for at ændre den nuværende ansvarsfordeling mellem regioner og kommuner". 

To år senere er der dog endnu ikke sket noget på området, da regionerne og kommunerne stadig ikke kan blive enige om opgavefordelingen.

0:000:00