Debat

V-spidskandidat i Region H: Der skal styr på ventelister og bureaukrati

DEBAT: Regionsrådsvalget nærmer sig, og i Region Hovedstaden står vi over for to udfordringer: lange ventelister og et voksende bureaukrati. Jeg vil trimme sidstnævnte og bruge pengene til at få styr på ventelisterne, skriver Martin Geertsen (V).

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Geertsen (V)
Spidskandidat i Region Hovedstaden

Valget til de fem danske regioner bliver ofte kaldt ”det glemte valg”, hvor store dele af den vælger- og mediemæssige interesse i stedet samler sig om valget til de 98 kommuner.

Der bliver ellers fra forskellige offentlige myndigheder foretaget mange kommunikative krumspring for at få flere vælgere og medier til at bruge kræfter på at sætte sig mere ind i regionernes arbejde. Jeg har imidlertid altid syntes, at den slags løftede pegefingre fra ”det offentlige” har en tendens til at blive noget forkrampet og kunstigt i sit udtryk.

Jeg synes i stedet, at det er politikernes og partiernes opgave at gøre et valg – om det er til kommune, region eller Folketing – præcis så nærværende, at vælgerne har lyst til at interessere sig for det. Der skal være så meget – udtrykt med et moderne politisk-kommentator-udtryk – kant på de politiske budskaber i den regionale valgkamp, at det får vælgerne op af stolene.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det rokker ikke ved, at der som vælger og dermed skatteyder er god grund til at interesse sig for regionernes gøren og laden al den stund, at de danske regioner årligt bruger mere end 110 milliarder kroner alene på sundhedsområdet. 

Det vil sige, at et af de politikområder, som i diverse undersøgelser ofte kommer ud som en af vælgernes topprioriteter, nemlig sundhed, faktisk administreres af de 5 x 41 politikere, som 21. november skal gen- eller nyvælges til de fem regioner.

Jeg synes, det er rimeligt, at vi trimmer vores bureaukratiske led henset til det store behov, der i øvrigt er for ressourcer andre steder i Hovedstadens sundhedsvæsen.

Martin Geertsen (V)
Spidskandidat i Region Hovedstaden

Der skal styr på ventelisterne
I min egen region er der for mig at se to hovedudfordringer af mere strukturel karakter. For det første er vi desværre ved at vende tilbage til 90’ernes situation med lange ventelister. Midt på året oplevede 40 kræftpatienter overskridelser af de maksimale ventetider. I 2. kvartal 2017 var kun 51 procent af de patienter, som led af en fysisk sygdom, udredt inden for 30 dage.

På det børn- og ungdomspsykiatriske område var kun 65 procent udredt indenfor for 30 dage. Endelig var den gennemsnitlige erfarede ventetid til operation 51 dage i Region Hovedstaden i 2016, mens den gennemsnitligt var 47 dage i landet som helhed.

For mig er det en hovedprioritet at få styr på ventelisterne. Jeg har derfor foreslået at etablere en Garanti-pulje på minimum 50 millioner kroner, som de enkelte sygehusafdelinger kan få del i, hvis de viser fremdrift i forhold til at forkorte ventetider.

Bureaukratiet skal trimmes
Og hvordan vil jeg så skaffe penge til at få styr på ventelisterne?

Ved at tage fat på hovedudfordring nummer 2, som er en ganske velpolstret administration. Bredt set bruger Region Hovedstaden årligt 3,1 milliarder kroner alene på den centrale administration. Dertil kommer den administration, som er placeret decentralt – for eksempel på hospitalerne.

Jeg synes, det er rimeligt, at vi trimmer vores bureaukratiske led henset til det store behov, der i øvrigt er for ressourcer andre steder i Hovedstadens sundhedsvæsen.

Jeg har derfor fremlagt en plan, hvor vi hvert år i de kommende fire år sparer 2 procent på administrationen. Det svarer til cirka 60 millioner kroner om året. Det betyder, at vi efter fire år har overført cirka 240 millioner kroner fra bureaukrati til behandling. Og det vel at mærke i form af en varig budgetforbedring.

Den plan vil give os et vist økonomisk råderum til blandt andet tage fat på nedbringelse af ventelister og mange af de andre områder i Hovedstadens sundhedsvæsen, som trænger til en økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00