Liselott Blixt
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Liselott Blixt (DF) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om der med forslaget skabes mulighed, at ledelsen på behandlingssteder kan give tilladelse til, at autoriserede sundhedspersoner alene kan indhente patientjournaloplysninger til det konkrete forskningsprojekt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 193, Spørgsmål 4
Ministeren bedes bekræfte, at der med forslaget skabes mulighed, at ledelsen på behandlingssteder kan give tilladelse til, at autoriserede sundhedspersoner alene kan indhente patientjournaloplysninger til det konkrete forskningsprojekt og således ikke kan indhente øvrige journaloplysninger.

Svar fra mandag den 8. april 2019
”Ministeren bedes bekræfte, at der med forslaget skabes mulighed for, at ledelsen på behandlingssteder kan give tilladelse til, at autoriserede sundhedspersoner alene kan indhente patientjournaloplysninger til det konkrete forskningsprojekt og således ikke kan indhente øvrige journaloplysninger.” Svar:

Det kan bekræftes, at det med lovforslaget foreslås, at ledelsen på behandlingsstedet eller den dataansvarlige sundhedsmyndighed kan give autoriserede sundhedspersoner, der er ansat i sundhedsvæsenet tilladelse til at indhente patientjournaloplysninger til brug for et konkret forskningsprojekt, hvis forskningsprojektet eller videregivelsen af oplysningerne er godkendt af rette myndighed.

Lovforslaget ændrer ikke på, at der for alle forskningsprojekter skal foreligge en godkendelse af forskningsprojektet eller af videregivelsen inden selve videregivelsen eller indhentningen kan finde sted.

Det bemærkes, at det er den dataansvarlige, der til enhver tid har ansvar for, at reglerne om behandlingssikkerhed samt de grundlæggende principper i databeskyttelsesforordningens artikel 5 om saglighed og proportionalitet efterleves. Det er i forlængelse heraf en selvstændig forpligtelse for ledelsen på behandlingsstedet eller den dataansvarlige sundhedsmyndighed at afgrænse indhentningsadgangen til de oplysninger den autoriserede sundhedsperson konkret har behov for at have adgang til.
0:000:00