Christian Juhl
 svarer 
Nick Hækkerup

Christian Juhl (EL) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om de bemyndigelser til at indskrænke privates rettigheder i Grønland, som lovforslaget giver ministeren, udelukkende vil blive anvendt, hvis det hviler på sundhedsfaglige vurderinger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 192, Spørgsmål 8
Vil ministeren oplyse, om de bemyndigelser til at indskrænke privates rettigheder i Grønland, som lovforslaget giver ministeren, udelukkende vil blive anvendt, hvis det hviler på sundhedsfaglige vurderinger?

Svar fra mandag den 15. juni 2020
Formålet med den foreslåede bemyndigelse er, at der kan fastsættes regler om fravigelse af det offentliges forpligtelser og privates rettigheder over for det offentlige fastsat i bl.a. kriminalloven og retsplejeloven i tilfælde, hvor fravigelse er nødvendig f.eks. for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom her i riget.

Hvis lovforslaget vedtages, vil den konkrete udmøntning af bemyndigelsen – og efterfølgende eventuelle indgreb i privates rettigheder mv. – ske ud fra en samlet vurdering af bl.a. sikkerhedsmæssige, ordensmæssige og sundhedsmæssige overvejelser.

Det fremgår i den forbindelse af bemærkningerne til lovforslagets § 1-3, at det forudsættes, at foretagne indgreb vil forfølge vægtige hensyn til den offentlige sundhed, herunder hensynet til at forebygge eller inddæmme smitte med alment farlige sygdomme her i riget, og ikke vil gå videre, end hvad der er nødvendigt for at varetage dette hensyn. Det forudsættes i den forbindelse navnlig, at indgrebene alene vil blive fastsat i det omfang og den tidsmæssige udstrækning m.v., som efter en konkret vurdering er nødvendig for at beskytte hensynet til den offentlige sundhed.

Det bemærkes, at Naalakkersuisut – i overensstemmelse med selvstyreloven – vil blive inddraget i forbindelse med udstedelse af administrative forskrifter.

Det bemærkes i den forbindelse, at Grønlands Selvstyre overtog sundhedsområdet ved lov nr. 369 af 6. juni 1991 om sundhedsvæsenet i Grønland. De grønlandske sundhedsmyndigheder kan derfor – i samråd med den grønlandske epidemikommission – komme med generelle sundhedsfaglige anbefalinger, der kan indgå i selvstyrets overvejelser inden eventuelle tiltag iværksættes.

0:000:00