Stinus Lindgreen
 svarer 
Magnus Heunicke

Stinus Lindgreen (R) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om baggrunden for, at lovforslaget, herunder forslaget om at oprette Ankenævnet for Tilsynsafgørelser, først skal træde i kraft 1. juli 2021

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 60, Spørgsmål 13
Kan ministeren oplyse, hvad der er baggrunden for, at lovforslaget, herunder forslaget om at oprette Ankenævnet for Tilsynsafgørelser, først skal træde i kraft 1. juli 2021, jf. ministerens svar på spørgsmål nr. 6, når regeringen fremsatte et identisk lovforslag allerede den 28. februar 2020? Vil det være muligt at lade lovforslagets del om oprettelse af ankenævnet træde i kraft på et tidligere tidspunkt, f.eks. 1. maj 2021?

Svar fra mandag den 23. november 2020
”Kan ministeren oplyse, hvad der er baggrunden for, at lovforslaget, herunder forslaget om at oprette Ankenævnet for Tilsynsafgørelser, først skal træde i kraft 1. juli 2021, jf. ministerens svar på spørgsmål nr. 6, når regeringen fremsatte et identisk lovforslag allerede den 28. februar 2020? Vil det være muligt at lade lovforslagets del om oprettelse af ankenævnet træde i kraft på et tidligere tidspunkt, f.eks. 1. maj 2021?” Svar:

Ændringsforslaget til L 60 er fremsat efter, at Sundheds- og Ældreministeriet er blevet opmærksomt på, at den foreslåede ikrafttrædelsesbestemmelse fejlagtigt ikke indeholder en differentieret ikrafttrædelsesdato for lovforslagets forskellige dele. Dette var tilfældet i forbindelse med fremsættelse af L 129, som dette lovforslag er en genfremsættelse af.

Ændringsforslaget til L 60 lægger op til, at lovsforslagets dele om Ankenævnet for Tilsynsafgørelser og oprettelsen af Det Rådgivende Udvalg for Tilsyn skal træde i kraft den 1. juli 2021. De resterende dele af lovforslaget vil fortsat som udgangspunkt træde i kraft den 1. januar 2021.

Baggrunden for at ændre ikrafttrædelsesdatoen for Ankenævnet for Tilsynsafgørelser er for det første et hensyn til, at der fra lovforslagets vedtagelse til lovforslagets ikrafttrædelse er afsat en vis tidsmæssig periode til etablering og implementering af det forslåede ankenævnet, herunder Styrelsen for Patientklagers organisering og forberedelse til sekretariatsbetjening, etablering af IT- og selvbetjeningsløsninger, udpegning og beskikkelse af dommere og nævnsdeltagere m.v. Derudover er der hensynet til, at Styrelsen for Patientsikkerhed kan prioritere sine ressourcer på håndteringen af den igangværende covid-19-epidemi.

Det er efter min vurdering ikke realistisk, at alle ovennævnte forhold er på plads allerede 1. maj 2020, og det er således min opfattelse, at lovforslagets del om Ankenævnet for Tilsynsafgørelser skal træde i kraft den 1. juli 2021.
0:000:00