Peder Hvelplund
 svarer 
Sophie Løhde

Peder Hvelplund (EL) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, hvor meget de private tandklinikker årligt omsætter for

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 14, Spørgsmål 3
Hvor meget omsætter de private tandklinikker årligt for (inkl. indtjeningen fra de ydelser, som har fri prisfastsættelse)?

Svar fra tirsdag den 7. marts 2023
”Hvor meget omsætter de private tandklinikker årligt for (inkl. indtjeningen fra de ydelser, som har fri prisfastsættelse)?” Svar:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ikke bekendt med en opgørelse over den årlige omsætning blandt private tandklinikker. Det er dog ministeriets vurdering, at en betydelig del af private tandklinikkers årlige omsætning udgøres af brugerbetaling, offentlige tilskudsordninger og fritvalgsordningen, hvorefter brugere i bl.a. børne- og ungdomstandplejen kan vælge at modtage deres vederlagsfri tandplejetilbud via praktiserende tandlæge.

Ifølge oplysninger fra Danmarks Statistik udgjorde brugerbetalingen på tandpleje, herunder også bidrag fra sundhedsforsikringer, ca. 8,3 mia. kr. (2021-priser) i 2021.

Borgere i voksentandplejen har ret til tilskud til tandpleje hos en praktiserende tandlæge eller tandplejer. Regionernes tilskud til tandlægehjælp ved praktiserende tandlæge er begrænset til en årligt økonomisk ramme, som pr. 1. juli 2022 udgør ca. 1,5 mia. kr. (2022-priser).

Der findes i sundhedsloven forskellige særordninger, herunder bl.a. omsorgs-, special- og socialtandplejen, hvor kommunen kan vælge at etablere tilbuddet ved indgåelse af aftale med f.eks. private klinikker. Samtidig har børn og unge, der fylder 18 år efter 1. januar 2022, mulighed for vederlagsfrit at modtage børne- og ungdomstandpleje i privat praksis indtil de fylder 22 år. Disse ordninger bidrager således også til øget aktivitet hos private tandklinikker.

Det bemærkes, at der er betydelig usikkerhed knyttet til ovenstående tal, og at det ikke er en udtømmende liste over private tandklinikkers omsætningskilder. De nævnte tal kan derfor ikke summeres for at beregne private tandklinikkers årlige omsætning og kan således ikke bruges som et direkte mål for omsætningen blandt private tandklinikker.
0:000:00