Peder Hvelplund
 svarer 
Sophie Løhde

Peder Hvelplund (EL) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, hvor meget borgerne i Danmark betaler for forebyggende tandpleje og tandbehandling årligt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 14, Spørgsmål 4
Hvor meget betaler borgerne i Danmark for forebyggende tandpleje og tandbehandling årligt (inkl. udgiften til de ydelser, som har fri prisfastsættelse)?

Svar fra tirsdag den 7. marts 2023
”Hvor meget betaler borgerne i Danmark for forebyggende tandpleje og tandbehandling årligt (inkl. udgiften til de ydelser, som har fri prisfastsættelse)?” Svar:

Ifølge oplysninger fra Danmark Statistik vedrørende udgifter til tandpleje i Danmark udgjorde brugerbetalingen på tandpleje, herunder også bidrag fra sundhedsforsikringer, ca. 8,3 mia. kr. i 2021 (2021-priser). Heraf udgjorde husholdningernes egenbetaling ca. 6,9 mia. kr., og bidrag fra sundhedsforsikringer udgjorde ca. 1,4 mia. kr. Disse tal er dog behæftet med væsentlig usikkerhed og afspejler ikke nødvendigvis udgifterne ved at indføre vederlagsfri tandpleje for alle. Tallene inkluderer eksempelvis ikke adfærdsmæssige ændringer som følge af, at brugerbetalingen fjernes. Det må forventes, at forbruget af tandplejeydelser vil stige ved indførelsen af vederlagsfri tandpleje, og at de samlede udgifter forbundet med en sådan ordning derfor vil være højere end 8,3 mia. kr.
0:000:00