Debat

Biodieselvirksomhed: Lad os bruge biodiesel endnu mere ambitiøst – ligesom svenskerne

El-biler bliver fremhævet som en af de eneste løsninger i omstillingen af transportsektoren, men biodiesel kan være centralt, og Folketinget har taget et flot første skridt. Vores svenske naboer er endnu mere ambitiøse, og de bør være vores forbillede, skriver Morten Simonsen.

Biodiesel – biobrændstof udvundet af raps – kan erstatte den fossile
diesel som biobrændstof i transportsektoren og dermed hjælpe til at sikre en
hurtigere reducering af CO2, skriver Morten Simonsen.
Biodiesel – biobrændstof udvundet af raps – kan erstatte den fossile diesel som biobrændstof i transportsektoren og dermed hjælpe til at sikre en hurtigere reducering af CO2, skriver Morten Simonsen.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med fremtidens klimaløsninger på den tunge transport er der naturligt nok i øjeblikket meget fokus på udviklingen af el-biler, men el kan ikke løse samtlige transportopgaver i bestræbelserne på at gøre Danmark CO2-neutral.

Her kan biodiesel – et bæredygtigt biobrændstof – udvundet af raps fra de danske marker være en del af løsningen. Biodiesel kan nemlig erstatte den fossile diesel som biobrændstof i transportsektoren og dermed hjælpe til at sikre en hurtigere reducering af CO2.

Lad os være lige så ambitiøse som svenskerne
Vi er faktisk allerede godt i gang herhjemme. Det har været fantastisk, at regeringen i seneste folketingssamling har sammen med et bredt politisk flertal sikret bedre forhold for biobrændstoffer.

Mange gode biodieselprojekter er i gang rundt omkring. Men vi kan sagtens komme endnu længere.

Min opfordring til de danske politikere er at skrue endnu mere op for ambitionerne. Det har de faktisk gjort med succes i vores naboland Sverige som en del af deres klimamålsætning. Her har man allerede vedtaget, at mange busser og lastbiler kører på 100 procent biodiesel. Og næste skridt er forskning i muligheden for at benytte biodiesel i transporten inden for skibe.

Det er alene 20 procent af biomassen fra rapsmarken, der anvendes til produktionen af biodieselproduktion, den øvrige del anvendes til proteinfoderkager til danske husdyr, som kan erstatte sojaimponeret foder fra Brasilien, Argentina og USA. 

Morten Simonsen
Medejer af Emmelev

Før sommer kom det også frem, at Sverige tænker langsigtet med bæredygtige biobrændstoffer. Nabolandet er motiveret for yderligere satsning på biodiesel-området frem mod 2030.

Her viser tal, at der nu er et krav om en stigende iblandingsprocent op til hele 66 procent på diesel frem mod 2030. Svenskerne har selvfølgelig også fokus på el i arbejdet for at gøre landet CO2-neutralt, men det tager tid gradvist at skalere el-nettet, så det kan kapere blandt andet flere el-biler.

Derfor spiller bæredygtige biobrændstoffer som biodiesel en stor rolle og er en forudsætning for at kunne nå landets klimamål i 2030 og ambitionen at blive CO2-neutral i 2045.

Herhjemme er iblandingsprocenten for diesel omkring 7,6 procent, så vi har et godt stykke vej til Sveriges målsætning.

Biodiesel har også cirkulære sidegevinster
Jeg er meget begejstret for, at vi med stor politisk hjælp er nået til det niveau i Danmark, men lad os nu prøve træde et trin højere oppe på stigen i Danmark.

Hvis vi virkelig skal nå vores klimamålsætning inden for transportsektoren, så bør vi faktisk gøre ligesom svenskerne: Lad os være endnu mere ambitiøse med de bæredygtige brændstoffer frem mod 2030, og lad os komme i gang for alvor med det samme.

Et initiativ kunne eksempelvis være at give bonusser til de biler, der kan køre på bæredygtige biobrændstoffer. Det taler man om i Sverige.

En mere ambitiøs satsning på bæredygtige biobrændstoffer som biodiesel i transportsektoren i Danmark vil ikke kun være en gevinst for klimaet, fordi det er danskproduceret. Men det medvirker også til at mindske luftforureningen i de store byer.

Der er samtidig en cirkulær sidegevinst i forbindelse med produktionen af biodiesel. 

Det er alene 20 procent af biomassen fra rapsmarken, der anvendes til produktionen af biodieselproduktion. Den øvrige del anvendes til proteinfoderkager til danske husdyr, som kan erstatte sojaimponeret foder fra Brasilien, Argentina og USA, som jo med rette har skabt en del politisk debat herhjemme.

Så kære politikere – både nationalt, regionalt og kommunalt: Lad os få sat mere skub i ambitionerne med biobrændstoffer i transportsektoren, så vi allerede nu kan se synlige resultater i klimaregnskabet på dette vigtige område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00