Debat

Gomore: I fremtiden skal vi dele eller droppe bilen

DEBAT: Hvis alle skal eje en bil, bliver det dyrt for den enkelte og belastende for miljøet og klimaet. Der er brug for politisk opbakning til at dele eller droppe bilen, skriver Matias Møl Dalsgaard.

En bil er en ualmindeligt dårlig investering for den enkelte. Derfor skal flere dele biler, mener Gomores direktør, Matias Møl Dalsgaard.
En bil er en ualmindeligt dårlig investering for den enkelte. Derfor skal flere dele biler, mener Gomores direktør, Matias Møl Dalsgaard.Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om grønnere transport og bedre mobilitet handler om fremtiden. Om infrastrukturen, finansieringen og investeringerne, som fremtiden kræver.

Men vi undlader alt for ofte at tale om de investeringer, som vi allerede har foretaget, og som vi med rette kan forvente et langt større afkast på: Bilerne.

Vi har over 2,7 millioner biler i Danmark, og tallet forventes at stige til 3,4 millioner inden 2030. Det er, på trods af at en dansk bil holder stille mere end 23 timer i døgnet – og at produktionen af hver enkelte bil udleder cirka otte ton CO2.

Temadebat

Hvordan skaber vi sammenhængende rejser?
Stigende pendlertal skaber behov for at øge transportmulighederne.

Men eftersom at udbygninger koster – også på klimakontoen – vil aktører benytte den nuværende kapacitet bedst muligt og udnytte de tomme sæder i biler, busser eller toge – og helst i sammenhæng med cykelture.

Det stiller krav til et sammenhængende, bæredygtigt transportsystem, hvor hovednettet ikke alene består af veje, jernbaner og broer, men også af cykelstier, stationer og knudepunkter, som kobler samkørsel, mikromobilitet og cykelture sammen.

Altinget giver ordet til politikere, interessenter og eksperter, som i en temadebat vil komme med bud på, hvordan de vil gøre rejsen lettere og mere fleksibel for pendlerne.

Hvordan udnytter vi de tomme sæder i bilerne, hvordan får vi flere til at tage cyklen til toget, og hvordan kommer pendlerne videre fra deres endestation til deres destination? Og giver mere fleksible rejser samfundsøkonomiske besparelser – eller er det grøn snak?

Her er deltagerne:

  • Anna Thormann Boesen, programleder for bæredygtig mobilitet, Gate 21
  • Benny Engelbrecht (S), transportminister og medlem af Folketinget
  • Hans-Henrik T. Ohlsen, formand, Danske Delebiler
  • Kirsten Jensen (S), bestyrelsesformand i Movia og borgmester i Hillerød Kommune
  • Klaus Bondam, direktør, Cyklistforbundet 
  • Kristian Agerbo, global direktør for politik og byudvikling, Voi
  • Kristian Pihl Lorentzen (V), transportordfører og medlem af Folketinget
  • Matias Møl Dalsgaard, direktør, Gomore
  • Sophie Hæstorp Andersen (S), formand, Region Hovedstaden
  • Stephanie Lose (V), formand, Region Syddanmark
  • Susanne Krawack, seniorkonsulent for transport og mobilitet, Concito
  • Thomas Møller Thomsen, direktør, FDM.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er regnestykket bag en ualmindeligt dårlig investering – for bilens ejer og planeten. Det hverken rimer på bæredygtighed eller sammenhængende mobilitet.

Men det kan vi lave om på ved at udleje bilerne til hinanden – og den gode nyhed er, at infrastrukturen allerede er på plads. For deling af biler er ikke kun fremtid. Det sker lige nu.

Behov for biler
63.000 gange bookede danskerne en lejebil på Gomore i 2020. Det er resultatet af investeringer i en platform og produkter, der hjælper mennesker med at bruge biler bedre – og derved spare produktionen af nye. En fjerdedel af udlejningerne i 2020 foregik endda nøglefrit.

For i dag kan man uden problemer installere nøglefri deleteknologi i privat- og virksomhedsejede biler, så de nemt og nyttigt kan deles uden personlig overdragelse af bilnøgler.

Flest muligt skal selvfølgelig gå, cykle og bruge kollektiv transport, når de kan. Men indimellem har man brug for den fleksibilitet, som kun en bil tilbyder. Det behov kan dækkes med private lejebiler, der alligevel står stille.

Uanset om man starter sin rejse med en lejebil, eller om den er del af en sammenhængende rejse med kollektiv transport, skal man kunne vide sig sikker på, at der er lejebiler tilgængelige i de større danske byer.

Elbiler ikke nødvendigvis grønne
På trods af deleøkonomiens fremgang ser vi også et bilsalg, der år på år slår nye rekorder. I 2020 fik el- og plugin-hybriderne for alvor asfalt under dækkene og udgjorde 16 procent af det samlede bilsalg.

Omstillingen til el er afgørende og skal tilskyndes. Men når vi sætter nye biler på vejene, er det ikke nok, at de kører på batteri i stedet for benzin.

Produktionen af et gennemsnitligt bilbatteri udleder cirka ni ton CO2. Det er altså i tillæg til de cirka otte ton CO2, der udledes fra produktionen af bilen.

Batterier batter altså ikke alene. Derfor er det mindst lige så vigtigt, at nye biler er delevenlige, hvis mobilitetsafkastet skal stå mål med den store CO2-investering, som det er at producere en elbil.

Ellers ender vi med masser af stillestående elbiler, der er betydeligt mere CO2-bekostelige at producere, end de biler, som vi kører rundt i i dag.

Vi kunne allerede i dag halvere antallet af biler i de største byer uden at gå på kompromis med mobiliteten

Matias Møl Dalsgaard
Direktør, Gomore

Deling skal tilskyndes politisk
Senest er der indført et øget bundfradrag på udlejning af el- og plugin-hybrider på 20.000 kroner. Det skynder på udbredelsen af elektriske biler, mens det også tilskynder hyppig deling af dem.

Det er vejen, som vi skal køre ud ad de kommende år. Men med en bilflåde, der stadig langt overvejende kører på benzin og diesel, er det nødvendigt med yderligere politisk opbakning og incitamenter til alle om at dele eller droppe bilen.

Også i det offentlige, hvor kommunernes egne bilflåder nemt kunne deles med borgerne, når bilerne alligevel står stille uden for arbejdstiden – og derved bidrage til at sikre mobiliteten.

Et andet oplagt middel på kommunalt niveau er at hæve beboerlicensen for almindelige bilejere i de største byer og i stedet bruge de øgede indtægter til at finansiere gratis eller reduceret beboerlicens for private delebiler.

Læs også

Samtidig burde der være en politisk opgave i at kommunikere og tilskynde borgere til at droppe bilen, hvis man kan – og belønne dem, der gør det.    

Vi kunne allerede i dag halvere antallet af biler i de største byer uden at gå på kompromis med mobiliteten. Men det kræver, at vi skaber rammerne for, at bilen bliver en god investering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Matias Møl Dalsgaard

Direktør og medstifter, GoMore, bestyrelsesformand, Roskilde Festival
Ph.d. i filosofi (Aarhus Uni. 2011), cand.mag. i filosofi (Aarhus Uni. 2005), BA i komparativ litteratur (Aarhus Uni. 2002),

0:000:00