Dansk Erhverv vil fjerne voksenelevers særvilkår

PRAKTIK: Voksenelever skal kunne hyres og fyres på lige vilkår med almindelige ansatte, lyder forslaget fra Dansk Erhverv. Forslaget bliver skudt ned af LO. Heller ikke S eller V er begejstrede.
22.9 år er gennemsnitsalderen for de uddannelsesaftaler, som blev indgået i 2010, men SOSU-uddannelserne er med til at trække snittet op, påpeger LO-sekretær Ejner K. Holst.
22.9 år er gennemsnitsalderen for de uddannelsesaftaler, som blev indgået i 2010, men SOSU-uddannelserne er med til at trække snittet op, påpeger LO-sekretær Ejner K. Holst.
Marie Dissing Sandahl

Når eleven har været der et år eller mere, så er de virkelig højproduktive og aflønnes lavere, end de præsterer. Og desuden vil det skabe en enorm utryghed for de unge ikke at vide, om de er sikre på at kunne gøre deres uddannelser færdige.

Flemming Ibsen
Professor, Aalborg Universitet
Det skal være slut med voksenelevernes særstatus, lyder forslaget fra Dansk Erhverv i et debatindlæg på Altinget | Uddannelse (se hele indlægget her). I stedet skal voksne elever have samme vilkår som almindeligt overenskomstansatte, når det kommer til opsigelse. Den øgede fleksibilitet for virksomhederne vil betyde, at der oprettes flere praktikpladser, lyder rationalet i Dansk Erhverv.

"Det kan være en fordel for virksomhederne at ansætte voksenelever, fordi de har større erfaring end de helt unge. Men det er ikke rimeligt, at voksenelever både har uopsigelighed i uddannelsesaftalen og en højere løn end andre elever. Det harmonerer ikke med et moderne arbejdsmarked," siger Svend Berg, uddannelseschef i Dansk Erhverv med henvisning til, at voksenelever er sikret minimumslønnen for en ufaglært på overenskomst-området modsat yngre elever.

I dag gælder uopsigelighed i alle uddannelsesaftaler, og det betyder, at hverken eleven eller arbejdsgiveren kan opsige kontrakten. Men loven fra 1990 er forældet, mener Svend Berg, som påpeger, at både elevernes gennemsnitsalder og arbejdsmarkedet har ændret sig meget siden. En tredjedel af eleverne er i dag over 25 år, når uddannelsesaftalen underskrives, viser statistikken fra UNI C i 2010, og konsekvenserne for den elev, som "render fra pladsen", er oftest minimale, forklarer Svend Berg.

"Virksomhederne er langt mere specialiserede end for 20 år siden. Men loven har ikke fulgt med udviklingen. En lang række virksomheder har vanskeligt ved at uddanne en fuld elev eller afstår fra det, fordi de vanskeligt kan planlægge så langt ud i fremtiden rent afsætningsmæssigt, at det er sikkert at binde sig til en to eller tre-årig kontrakt med en elev," siger han.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00