To skarpe til Troels Lund og Antorini

Q&A: Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) og uddannelsesordfører Christine Antorini (S) forsvarer deres skolepolitik.
Marie Dissing Sandahl
Foto: www.ft.dk
Foto: www.ft.dk

Spørgsmål til politikerne

Christine Antorini (S), hvorfor skal forældre ikke have adgang til oplysninger, som allerede findes?

"Forældrene får fuld information om, hvordan deres børn klarer sig i testene. Offentliggørelse betyder hierarkier over gode og dårlige skoler alene på baggrund af testresultaterne. Testene måler kun en lille del af fagenes faglige mål, og derfor er de mere vildledende end vejledende. Erfaringer fra USA og England viser, at fagligheden falder, fordi lærerne kun fokuserer på at undervise i det, som testene måler, og at skoleflytninger ofte sker på et fejlagtigt grundlag."

Hvis testresultaterne ikke er god viden, hvorfor skal vi så have nationale test?

"Testen er et internt pædagogisk redskab, så læreren får et pejlemærke for, hvordan eleven klarer sig i nogle kundskaber. Sammen med elevplanerne er det et supplement til lærerne, så skole- hjemsamarbejdet bliver bedre."

Troels Lund Poulsen (V), 80 pct. af folkeskolerne har samme karaktergennemsnit, når der er korrigeret for sociale forhold. Hvad skal testresultaterne vise, når de fleste skoler har samme niveau?

"Vi skal fortælle forældrene om det, vi alligevel måler. Alt andet er DDR. Jeg ønsker ikke at gemme viden for forældre, som betaler skat og har ret til at vide, hvordan serviceydelserne er. Offentliggørelse forebygger myter, men fortæller også, hvad der går godt, og hvad der er problematisk og skal ændres."

Erfaringen fra udlandet er, at offentliggørelse fører til skoleskift fra især ressourcestærke forældre. Hvordan får vi mangfoldige folkeskoler, hvis de stærke børn flytter?

"Jeg deler ikke skræmmebilledet om, at når forældre tilføres viden, fører det til skoleskift. Tingene er mere nuancerede. Mangfoldigheden skabes ved at styrke fagligheden og sikre, at ingen elever forlader folkeskolen uden at kunne læse og regne, som vi har set nogle tosprogede elever gøre. Det går ud over mangfoldigheden."

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00