V vil omfordele studerendes pendler-støtte

PENDLERE: Studerende med meget langt til studiet skal have mere pendler-støtte på bekostning af andre studerende, lyder det i nyt udspil fra Venstre. God hensigt, men dårlig prioritering, siger både SF og de studerende.
Venstres pendler-forslag er en del af partiets store udkantsudspil. Men øget pendlerstøtte vil også gavne københavnere, som ikke vil flytte fra hovedstaden og pendler langt til deres studie i eksempelvis Odense.
Venstres pendler-forslag er en del af partiets store udkantsudspil. Men øget pendlerstøtte vil også gavne københavnere, som ikke vil flytte fra hovedstaden og pendler langt til deres studie i eksempelvis Odense. Foto: Colourbox
Morten ØyenTyson W. Lyall

Det er klart, at det er udtryk for en prioritering, men det er en prioritering, som vi gerne står på mål for.

Sophie Løhde (V)
SU-ordfører
Fakta
I dag kan studerende få en pendler-rabat på op til 23,49 kr. per dag. Ved at fjerne loftet vil mere end 5000 studerende, som pendler, få en langt mindre egenbetaling end i dag.
Venstre vil finansiere forslaget ved at omfordele den nuværende støtte til studerendes befordring ved at hæve den grundlæggende egenbetaling med et par kroner om dagen per studerende. I dag er egenbetalingen 14,10 kroner om dagen.

Kilde: Venstre.dk
Lange afstande skal ikke være en barriere for, at unge får mulighed for at udnytte deres potentiale bedst muligt. Det mener Venstre, der i udspillet "Uddannelse i balance" foreslår en omfordeling af pendler-støtten til studerende, så de bosiddende længst fra deres uddannelse vil få mere end i dag:

"Vi håber, der er villighed til at prioritere nogle studerende, der har nogle væsentlig ringere vilkår for at komme til deres uddannelsesinstitution end andre. Dem ønsker vi altså at prioritere til fordel for," siger Venstres Sophie Løhde.

SF: populistisk tilgang fra V
Hos SF støtter man grundlæggende op om forslaget fra Venstre, som minder meget om et forslag fremsat af SF for nyligt.

"Det lægger jo op til det samme, som vi netop har fremsat i folketingssalen, hvor regeringen afviste forslaget," siger SF's uddannelsesordfører, Nanna Westerby.

"Jeg er glad for, de er kommet på andre tanker, men det er lidt useriøst, at kort efter man har afvist det i folketingssalen, så synes man pludselig, det er en god ide. Det lugter af, at det er en populistisk tilgang, regeringen har til den her udkantsdagsorden," siger Nanna Westerby.

Men kritikken afvises hos Venstre:

"Vi afviste forslaget, fordi SF havde glemt at finansiere det. Jeg gav også udtryk for i salen, at jeg synes, at det var et godt forslag, men det er jo ikke andet end en narresut, når der ikke er finansiering bag," siger Sophie Løhde.

Forkert prioritering
Men selvom SF støtter hensigten om at støtte pendlere med langt til studiet, så er man imod finansieringen:

"Forslaget vil jo betyde, at alt i alt, så bliver det dyrere for studerende at pendle - og transportpriserne er i forvejen ekstremt høje. Vi bruger rigtig mange penge på den kollektive transport, og jeg synes ikke, der er nogen grund til at gøre det endnu dyrere," siger Nanna Westerby.

Også hos de studerende er man kritisk over for prioriteringen i forslaget:

"Vi støtter hensigten, men vi har lidt svært ved at se, hvorfor det er studerende - den gruppe med de laveste overførselsindkomster overhoved - som skal betale for det," siger Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Ifølge ham er de studerende helt afhængige af den kollektive trafik, og de støtter derfor en afskaffelse af maksimumsrabatten.

"Men vi synes, det er en dårlig ide, at man tager pengene inden for den brede gruppe af studerende, da det i forvejen jo er en gruppe, der er meget hårdt presset økonomisk," siger Mikkel Zeuthen.

V ønsker klar prioritering
Men kritikken preller af på Venstres ordfører, der mener, forslaget vil kanalisere nogle flere midler derhen, hvor der er det største behov:

"Det er klart, at det er udtryk for en prioritering, men det er en prioritering, som vi gerne står på mål for. Studerende, der er bosat i København og omegn, har jo langt bedre vilkår, end de studerende mange andre steder i landet," siger Sophie Løhde.

Forslaget om, at loftet over maksimumrabat på studerendes pendlerkort skal fjernes, er kun et af flere forslag i Venstres udspil "Uddannelse i balance".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Nanna Westerby Jensen

Plandirektør, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
ba.soc. (Roskilde Uni. 2008), cand.soc. (Roskilde Uni. 2015)

0:000:00