Vilhelmsen: Positivt med lokale lærer-arbejdstidsaftaler

SKOLE: SF's Annette Vilhelmsen bakker i modsætning til sine forhenværende regeringskollegaer op om lokale arbejdstidsaftaler mellem lærerne og kommunerne. Hun afviser, at lokalaftaler spænder ben for folkeskolereformen.
I modsætning til sine forhenværende regeringskollegaer hos Socialdemokraterne og Radikale, bakker Anette Vilhelmsen (SF) op om lokale arbejdstidsaftaler mellem lærerne og kommunerne.
I modsætning til sine forhenværende regeringskollegaer hos Socialdemokraterne og Radikale, bakker Anette Vilhelmsen (SF) op om lokale arbejdstidsaftaler mellem lærerne og kommunerne.Foto: Pressefoto
Per Bang Thomsen

Det er kun positivt, at landets kommuner fortsat kan lave lokale arbejdstidsaftaler med folkeskolelærerne om eksempelvis tilstedeværelse på skolen og forberedelsestid.

Det mener SF's forhenværende formand, Annette Vilhelmsen, som nu er blevet partiets nye børne- og undervisningsordfører.

"Jeg er glad for, at kommunerne har fået muligheden for at lave lokalaftaler, og jeg mener ikke, at de vil spænde ben for folkeskolereformen. Der er masser af kommuner og skoler, der allerede har indført helhedsskolen, eller som har arbejdet med dele af den. Det kunne de gøre på de gamle arbejdstidsaftaler, så hvorfor skulle man ikke kunne gøre det med lokalaftaler?" siger hun til Altinget.dk.

Da SF sammen med Socialdemokraterne og Radikale greb ind i lærerkonflikten sidste år, valgte de ellers at skrotte den gamle arbejdstidsaftale mellem kommunerne og lærerne.

Jeg er glad for, at kommunerne har fået muligheden for at lave lokalaftaler, og jeg mener ikke, at de vil spænde ben for folkeskolereformen.

Annette Vilhelmsen (SF)
Børne- og undervisningsordfører

Aftalen fastlagde blandt andet, hvor meget tid lærerne skulle bruge på at forberede sig til undervisningen, og det ville de tre regeringspartier gøre op med. De åbnede dog for, at kommunerne fortsat kunne lave lokalaftaler med lærerne, men det har Finansministeriet efterfølgende advaret imod.

Lokale forhold kan spille ind
Det samme har både KL og Skolelederforeningen, som begge mener, at det bliver svært at folde folkeskolereformen ud, hvis ikke lærerne er til stede på skolen hele dagen.

Det er Annette Vilhelmsen ikke enig i.

"Lærernes tilstedeværelse på skolen er en vigtig del af reformen. Men det kan være, at der er lokale forhold, som gør, at man lokalt kan gøre tingene på en anden måde. I Norddjurs Kommune har man eksempelvis oprettet børnebyer, hvor vuggestuer, børnehaver, skoler og fritidstilbud er samlet i nogle lokale miljøer. Det er en anden måde at organisere skolen på, og her kan der sagtens være plads til lokalaftaler," siger Annette Vilhelmsen.

Var det så forkert, at regeringen greb ind i lærerkonflikten og fjernede den tidligere arbejdstidsaftale og den overenskomstbestemte forberedelsestid?

"Nej, og jeg tror ikke, det kunne have været anderledes. Der har jeg nok en meget pragmatisk tilgang til det. Der skulle ske noget afgørende, og vi kunne ikke være det bekendt, at børnene ikke får mere ud af at gå i skole. At folkeskolereformen så blev så tæt forbundet til lærerkonflikten er ærgerligt og uheldigt, og vi kan ikke finde noget skønt at sige om det. Det er dog ærgerligt, at man nu deler sig op og forfægter sine egne territoriale grænser. Det gavner jo ikke børnene. Så vejen frem må være at sige, hvordan man laver den bedste folkeskole. Reformen er rigtig god, men den skal selvfølgelig også tilpasses de enkelte skoler rundt om i landet."

En håndfuld kommuner, heriblandt Lyngby-Taarbæk, Aarhus og Silkeborg, har allerede lavet lokalaftaler med deres folkeskolelærere. En rundspørge, som Altinget.dk for nyligt har lavet, viser dog, at størstedelen af kommunerne kræver fuld tilstedeværelse fra lærerne, når reformen træder i kraft efter sommerferien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00