Stort flertal af danskerne vil have flere lokale sygehuse og nærpoliti

MÅLING: Politikerne skal prioritere flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer, siger to ud af tre danskere. Nærhed bliver vigtigt tema i valgkampen, forudser eksperter.

Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det ser ud til at have solid klangbund i befolkningen, når mange af Folketingets partier for tiden slår sig op på at ville give flere tilbud til de danskere, der bor på landet og i de mindre byer.

I en ny Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten siger hele 67 procent, at ”det er vigtigt, at politikerne arbejder for flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer”.

Knap hver femte – 18 procent – mener modsat, at ”det er vigtigt, at politikerne ikke bruger ekstra ressourcer på at åbne små sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner”. Resten af de adspurgte svarer ”ved ikke” eller ”spørgsmålet er ikke vigtigt for mig”.

Samtidig siger knap fire ud af ti, at politikerne gennem de senere år har tilgodeset de store byer for meget.

Glødende varm dagsorden
”Svarene tyder på, at der virkelig er en dagsorden her, som stadig er glødende varm,” siger valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

Han hæfter sig ved, at et stort flertal ser ud til at mene, at ”det kunne gå bedre” med forholdene uden for de største byer, selv om regeringen har gennemført flere udflytninger af statslige arbejdspladser fra København til andre dele af landet.

”Der er i hvert fald et ønske om flere velfærdsinstitutioner tættere på borgerne,” siger han.

Rune Stubager peger på, at Socialdemokratiet dermed ”har fat i noget” med sit såkaldte nærhedsudspil.

Med formand Mette Frederiksen i spidsen fremlagde partiet i august en række forslag om at sprede sygehuse, uddannelser og politistationer mere ud i landet. Her lagde partiet blandt andet op til at åbne fire nye skattecentre, tyve nye politistationer og flere nærhospitaler.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvilket af disse tre udsagn om politikernes prioritering af land og by er du mest enig i?

  • Politikerne har gennem de senere år tilgodeset de små byer og landdistrikterne for meget: 39 procent.
  • Politikerne har gennem de senere år holdt en god balance mellem at tilgodese både store byer, små byer og landdistrikter: 28 procent.
  • Politikerne har gennem de senere år tilgodeset de små byer og landdistrikterne for meget: 10 procent.
  • Ved ikke/ingen af dem: 23 procent.

Hvilket af disse to udsagn er du mest enig i?

  • Det er vigtigt, at politikerne arbejder for flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer: 67 procent.
  • Det er vigtigt, at politikerne ikke bruger ekstra ressourcer på at åbne små sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner: 18 procent.
  • Ved ikke/ Spørgsmålet er ikke vigtigt for mig: 15 procent.

Kilde: Målingen er udført af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten i perioden 3. oktober – 9. oktober 2018 blandt 1209 voksne.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024