Ambassadør stod skoleret i Egypten efter koranafbrændinger: "Det er en speciel følelse, fordi du ved, det er alvorligt"

Mindre end to måneder efter Anne Dorte Riggelsen var tiltrådt som ambassadør i Egypten, blev hun kaldt til samtale med de egyptiske myndigheder om de danske koranafbrændinger. “Egypten er ramt af koranafbrændingerne i hjertet.”

Anne Dorte Riggelsen tiltrådte som ny ambassadør i Egypten den 1. juni. Før det var hun Danmarks ambassadør i Israel. 
Anne Dorte Riggelsen tiltrådte som ny ambassadør i Egypten den 1. juni. Før det var hun Danmarks ambassadør i Israel. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Anne Dorte Riggelsen lovede at vende tilbage allerede næste dag med forslag til tidspunkter for et interview.

Det skete klokken otte om aftenen – eller ni egyptisk tid.

“Undskyld, jeg først kommer tilbage til dig her til aften, men det går over stok og sten,” lød det forklarende fra Danmarks ambassadør i Egypten i mailen.

Altinget havde spurgt, om hun ville give et indblik i hendes arbejde, efter danskere den 21. juli satte ild til de første koraner foran udenlandske ambassader.

Anne Dorte Riggelsen griner, da jeg efterfølgende over vores internetopkald spørger, om hendes arbejdsdag så var slut derefter. Det var den ikke.

“Det er jo mit arbejde, så det er fint.” 

Sådan en type samtale er langt mere orkestreret. Her er der et bestemt budskab, der bliver givet. Det er ikke en samtale.

Anne Dorte Riggelsen er en erfaren diplomat. Med tidligere udsendelser til blandt andet Israel, Frankrig og USA har hun prøvet lidt af hvert.

Hun medgiver alligevel, at det har været “noget af en start” som ambassadør i Egypten, en post hun først tiltrådte 1. juni i år.

For den 24. juli foregik afbrændingerne også foran den egyptiske ambassade.

“På det tidspunkt fulgte jeg allerede aktivt med i situationen og var specielt bekymret for situationen i Irak, hvor det så alvorligt ud.”

Hvad tænkte du så, da det skete foran den egyptiske ambassade?

“Så vidste jeg godt, at det nu ville blive bagtæppet for mange af de samtaler, jeg ville komme til at have.” 

De første koranafbrændinger fandt sted den 21. juli, men er siden foregået foran flere ambassader, herunder den egyptiske. 
De første koranafbrændinger fandt sted den 21. juli, men er siden foregået foran flere ambassader, herunder den egyptiske.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Indkaldt til møde

Som ny ambassadør havde Anne Dorte Riggelsen allerede sat mange høflighedsbesøg i kalenderen. Det er fast kutyme, når en ny ambassadør tiltræder.

Blandt andet mødtes hun med en højtstående embedsmand i det egyptiske udenrigsministerium. Et uformelt møde hvor der blev drøftet emner om alt fra krigen i Ukraine til udfordringer på det afrikanske kontinent.

Men blot få dage efter var hun der igen. 

LinkedIn

Blå bog: Anne Dorte Riggelsen
Født 22. april 1958 

Uddannelse:
Cand.jur., Københavns Universitet, 1985 
Postgraduate degree i europæisk jura, Europa-Kollegiet, Brügge, 1985-1986 
 
Karriere: 
Ambassadør i Egypten, juni 2023 - 
Ambassadør i Israel, 2020 – 2023 
Generalkonsul i New York, USA, 2015 – 2020 
Ambassadør i Frankrig, 2009 – 2015 
Administrationschef, Udenrigsministeriet, 2007 – 2009 
Afdelingschef, Udenrigsministeriet, 2007 – 2009 
Kontorchef, Udenrigsministeriet, 2003 – 2007 
Direktør, Baltic Development Center, 1999-2002

Den 27. juli blev Anne Dorte Riggelsen nemlig kaldt ind til et nyt møde i det egyptiske udenrigsministerium. Og hun var klar over, at mødet denne gang ville have en ganske anden stemning og karakter.

“Sådan en type samtale er langt mere orkestreret. Her er der et bestemt budskab, der bliver givet. Det er ikke en samtale. Du bliver kaldt ind for at høre en position, som de ønsker formelt at formidle til i det her tilfælde det danske udenrigsministerium og med den alvor, som de ønsker, at det sker på.” 

Har du før prøvet at være indkaldt til sådan en type samtale?

“Ja, det har jeg,” siger Anne Dorte Riggelsen og påpeger, at hun sågar har prøvet at sidde på den anden side af bordet, da hun i en periode var tilbage og arbejde for Udenrigsministeriet i København. 

“Der er sådan en vis dramaturgi i det, som vi alle sammen benytter. Når du er i et bilateralt møde, som ikke har denne her mere formelle karakter, så er du både i din rolle som ambassadør, men du er også dig selv som menneske. Her er du kun i rollen.”

Er det en speciel følelse at gå ind til sådan et møde?

“Ja, det er det. Det er en speciel følelse, fordi du ved, at det er alvorligt. Du ved, at det du siger bliver vejet på en helt anden måde, end hvis du kunne være lidt mere uformel og blød i formuleringerne. Her skal du kunne svare for dig.”

To egyptiske budskaber

Anne Dorte Riggelsen fortæller, at hun samtidig tænkte meget over, hvordan hun skulle formidle mødet hjem til Danmark.

“Hvordan jeg skulle beskrive denne her situation. Ordene. Det atmosfæriske.”

Derfor tropper man heller ikke alene op til et sådant møde. Anne Dorte Riggelsen havde her selskab af lederen af ambassadens konsulære afdeling.

“Det er godt at være to, fordi den anden person kan hjælpe med at lytte, tage noter og måske studere andre ting end mig, der er fokuseret på samtalen, såsom mimik på de tilstedeværende,” fortæller Anne Dorte Riggelsen. 

Vi så, at Irak godt kunne blive starten på en proces, der kunne sprede sig, fordi det faktisk var det, der var motivet bag det, der skete i Irak. Og så gik vi i gang med at tænke i krisestyring.

Og ifølge den danske ambassadør havde egypterne særligt to budskaber til den indkaldte samtale.

For det første ville de forklare Danmark, hvordan koranafbrændingerne rammer det egyptiske folk. 

Det er en forklaring, som stemmer godt overens med den, som Anne Dorte Riggelsen har mødt i de mange samtaler hun har haft med både myndigheder, organisationer og den civile befolkning.

“Egypterne er ramt af koranafbrændingerne i hjertet. Vi har ramt dem på følelserne. De står tilbage med en følelse af ikke at være blevet respekteret, ja faktisk føler de sig aktivt såret. Og derfra går det så til et åbent spørgsmål til os: Hvorfor gør I det mod os? Og den følelse af at ramme følelserne i et land, det er bemærkelsesværdigt, og noget man skal tage alvorligt.”

For det andet ville det egyptiske udenrigsministerium gøre det klart for Danmark, “at det her kan ikke blive ved, og det må Danmark forstå,” som Anne Dorte Riggelsen forklarer det. 

Læs også

Krisestyring på ambassaden

I Egypten har der indtil nu ikke været demonstrationer foran den danske ambassade. Men i Bagdad i Irak stormede irakere for nylig den svenske ambassade og satte ild til bygningen.

Under Muhammed-krisen oplevede Danmark selv angreb på ambassader.

Tænker du meget over, at I skal være forberedt på det værste?

“Ja, men det er integreret i ens måde at styre kriser på, når man er ude. Vi så, at Irak godt kunne blive starten på en proces, der kunne sprede sig, fordi det faktisk var det, der var motivet bag det, der skete i Irak. Og så gik vi i gang med at tænke i krisestyring, ikke mindst internt på ambassaden, fordi man er intet uden sit team.”

Som nytiltrådt ambassadør måtte Anne Dorte Riggelsen hurtigt finde ud af, hvilke kompetencer hun havde på ambassaden, og hvem der skulle inddrages tæt i processen, da hun vidste, at det kunne blive en meget travl arbejdsperiode. 

Normalt er de 17-18 medarbejdere på ambassaden, danske såvel som lokalt ansatte, men på grund af sommerferie har der de første uger af krisen blot været omkring en tredjedel til stede.

“I en krisesituation skal du ikke nødvendigvis tænke så meget i, hvem der sidder med hvilke opgaver. Du skal mere tænke i, hvem der kan hvad. Hvem har et godt netværk? Hvem har evnerne til at følge de sociale medier og pressedækningen? Hvem har lysten?” 

Destabiliserende strømninger på spil

Anne Dorte Riggelsen understreger, at man ikke skal lave for mange sammenligninger med Muhammed-krisen, når man forsøger at analysere og håndtere den nye krise. 

Det her er ikke tegningesagen. Det er en anden krise i en anden international kontekst. Der er meget på spil på den geopolitiske side, og jeg tror, at man skal passe på med at komme til at kæmpe den sidste krig.

“Det her er ikke tegningesagen. Det er en anden krise i en anden international kontekst. Der er meget på spil på den geopolitiske side, og jeg tror, at man skal passe på med at komme til at kæmpe den sidste krig. Man skal forsøge at forstå denne krise i den aktuelle kontekst, som der nu er.”

Kan du uddybe det her med, at der i denne sag er meget på spil geopolitisk?

“Verden oplever lige nu mange destabiliserende strømninger. Og det her er en af dem. Det her er en måde at destabilisere verden på, ligesom Ruslands angrebskrig på Ukraine er det. Man skal se det, for hvad det er.”

Tætte historiske bånd til Egypten

Anne Dorte Riggelsen har efter den indkaldte samtale i det egyptiske udenrigsministerium også efterfølgende haft mulighed for at fortælle om den danske regerings tilgang til koranafbrændingerne og den proces, som regeringen har sat i gang.

“Denne samtale gav en klangbund for en sti til, hvordan vi kan komme videre. Man skal huske, at historien mellem Danmark og Egypten er et langt venskab med dybe bånd og mange sammenfaldende interesser, såsom at få en stabil region i Afrika. Det er den virkelighed, som jeg taler ind i her. Sådan ville det ikke være, hvis jeg var overfor kræfter i et andet land, som måske havde en interesse i at sætte mere ild til bålet.”

Men er der alligevel lidt en stemning af på ambassaden at holde på vejret, fordi I vel dybest set ikke rigtig ved, hvad dagen i morgen kan bringe?

“Nej, det vil jeg ikke sige. Hvis man holder vejret, får man ikke ilt nok til hjernen. Vi sørger for, at vi har styr på vores krisehåndtering. Vores organisation. Jeg har en god dialog med de egyptiske myndigheder. Det er jo dem, der skal passe på os her, og her føler jeg mig helt tryg,” siger Anne Dorte Riggelsen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Dorte Riggelsen

Ambassadør, Kairo, Egypten
cand.jur. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00