Debat

Dansk Flygtningehjælp: Afvisninger ved EU’s grænser er livsfarligt og tæt på ulovligt

Når Danmark og andre europæiske lande kæmper for at holde mennesker på flugt ude, er prisen de overgreb, tæsk og den nedværdigende behandling, som foregår ved EU’s ydre grænser. I værste fald kan det koste livet for mennesker, som netop er flygtet for at redde deres liv, skriver Charlotte Slente.

Mennesker på flugt bliver nægtet adgang til asylproceduren, udsat for fysiske og seksuelle overgreb, tyveri, udnyttelse, ødelæggelse af ejendele begået af grænsepoliti og myndighedspersoner i EU’s medlemslande, skriver Charlotte Slente.
Mennesker på flugt bliver nægtet adgang til asylproceduren, udsat for fysiske og seksuelle overgreb, tyveri, udnyttelse, ødelæggelse af ejendele begået af grænsepoliti og myndighedspersoner i EU’s medlemslande, skriver Charlotte Slente.Foto: Cansu Alkaya/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotte Slente
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os starte med at slå fast, at alle har ret til at søge asyl.

Ved at underskrive Flygtningekonventionen og den Europæiske Menneskerettighedskonvention, har Danmark og EU’s andre medlemslande forpligtet sig til at sikre, at mennesker reelt har mulighed for at søge asyl og til at respektere princippet om non-refoulement; at folk ikke sendes tilbage til tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling.

Temadebat

Er grænsemure og pigtråd svaret på ny migrantkrise?

Efter Kabuls fald, Talibans magtovertagelse og Vestens kaotiske exit i Afghanistan frygter mange en gentagelse af flygtninge- og migrantkrisen i 2015.

Samtidig advarer eksperter om, at vi inden for de nærmeste år kan forvente både klimaforandringer, konflikter og krige i vores naboregioner og en massiv befolkningstilvækst i Afrika, som vil øge antallet af mennesker, der vil forsøge at komme til Europa. 

Altinget benytter anledningen og spørger:

  • Er grænsemure og pigtråd det rigtige svar på øget migration til Europa? Og hvis ikke, hvad er så alternativet?

Mød panelet her:

  • Mattias Tesfaye (S), integrations- og udlændingeminister
  • Pia Kjærsgaard (DF), udlændingeordfører, tidligere formand
  • Mads Fuglede (V), udlændinge- og integrationsordfører
  • Pernille Vermund (NB), formand og udlændingeordfører
  • Rosa Lund (EL), integrations- og udlændingeordfører
  • Morten Kjærum, direktør for Raoul Wallenberg Instituttet, fhv. direktør, EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder og fhv. direktør, Det Danske Institut for Menneskerettigheder
  • Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke
  • Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp
  • Sine Plambech, senior forsker i migration, DIIS
  • Stine Bosse, formand for Europabevægelsen

Udover at være en rettighed, er det også et grundlæggende humant princip: At ingen mennesker skal sendes tilbage til et sted, hvor deres liv kan være i fare. Alligevel ser vi i disse måneder flere ledende danske og europæiske politikere kaste sig ud i en uskøn balanceakt i et forsøg på at skubbe grænserne for, hvad der er lovligt og moralsk muligt, når det handler om at holde mennesker væk, der kommer til Europa for at søge beskyttelse.

Det er handlinger, der i sidste ende kan koste menneskeliv. Det har antallet af druknede i Middelhavet vist os i lang tid, og senest er en række mennesker omkommet på grænsen mellem Belarus og Polen, som følge af at være fanget uden mulighed for at få adgang til at søge om asyl.

Det handler ikke kun om afskrækkelse og symbolpolitik

Som et skræmmende konkret eksempel, er diskussionen om nødvendigheden i at gøre det så vanskeligt som muligt at søge asyl i Europa blevet intensiveret efter Kabuls fald i Afghanistan. Den primære bekymring hos mange politikere synes derfor ikke at være de mange afghanere, der står i en desperat og usikker situation, men derimod en bekymring for, om Europas ydre grænser formår at holde afghanske flygtninge ude.

Mure og lemlæstende pigtrådshegn er altså bare de seneste eksempler på stærkt bekymrende metoder, der har til hensigt at skræmme mennesker fra at søge beskyttelse på EU’s territorie. Men det handler ikke kun om afskrækkelse og symbolpolitik. Den førte politik har voldsomme menneskelige konsekvenser.

Siden starten af året har DRC Dansk Flygtningehjælp sammen med en række andre civilsamfundsorganisationer i Syd- og Østeuropa dokumenteret, hvordan mennesker udsættes for grove rettighedskrænkelser og nedværdigende behandling i lande som Italien, Grækenland, Serbien, Bosnien & Hercegovina, Nordmakedonien og Ungarn.

Mennesker på flugt bliver nægtet adgang til asylproceduren, udsat for fysiske og seksuelle overgreb, tyveri, udnyttelse, ødelæggelse af ejendele – alt sammen begået af grænsepoliti og andre myndighedspersoner i EU’s medlemslande. 

Grænserne presses under påskud af sikkerhed

Alene i løbet af den første halvdel af 2021, har vores rapporter dokumenteret, at 5.565 mænd, kvinder og børn ulovligt blevet nægtet muligheden for at søge beskyttelse og asyl indenfor EU’s grænser. Det er alene, hvad vi sammen med vores partnere har registreret, så det reelle antal vil sandsynligvis være meget højere.

Frem for at Danmark og EU støtter mure og hegn, bør vi alle støtte sikker adgang til en asylprocedure, undervisning af grænsepersonale i værdig behandling af asylansøgere samt en uafhængig monitoreringsmekanisme.

Charlotte Slente
Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp

At ty til denne slags såkaldte ’pushbacks’ er ikke bare ulovligt – det fører desuden til voldsomme overgreb. Selvom politikerne siger, at mure og hegn ikke kan stå alene, men at mennesker skal tage til officielle grænseovergange for at søge asyl, så er det altså denne behandling, som mennesker bliver mødt af ved en lang række forskellige grænseovergange, når de forsøger at søge asyl.

Under påskud af "sikkerhed" presses grænserne for, hvor langt man er villig til at gå for at nægte mennesker i en særlig udsat position deres rettigheder. EU’s medlemsstater kan altså ikke levere sikre forhold for asylbehandling, og bruger ekstreme og ulovlige metoder for at begrænse menneskers rettigheder – og samtidig behandle mennesker nedværdigende, uværdigt og farligt.

De forsøger altså at nægte desperate flygtninge og asylansøgere adgang til at søge om beskyttelse – selvom de frygter for deres liv.

Prisen er overgreb, tæsk og nedværdigende behandling

Selvfølgelig har stater ret til at føre kontrol med, hvem der får adgang til deres territorium, men den eneste måde at finde ud af, hvorvidt mennesker har ret til international beskyttelse, er jo ved at undersøge og behandle deres asylsag individuelt.

Frem for at Danmark og EU støtter mure og hegn, bør vi alle støtte sikker adgang til en asylprocedure, undervisning af grænsepersonale i værdig behandling af asylansøgere samt en uafhængig monitoreringsmekanisme, der undersøger anklager om vold og overgreb og stiller de ansvarlige til regnskab.

Prisen for den nuværende politik er de overgreb, tæsk og den nedværdigende behandling, som foregår ved EU’s ydre grænser. Hvis europæiske politikere i virkeligheden ville gøre noget, for at hjælpe mennesker på flugt, burde man sætte ind overfor årsagerne til at folk de flygter, i stedet for at forsøge at stoppe dem, der flygter af frygt for deres liv. Ingen flygter for sjov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00