Debat

Tesfaye: EU's nuværende asylsystem gavner de ressourcestærke migranter

Kritikken rammer forbi skiven, når ngo'er, aktivister og advokater skriver, at regeringen ikke sætter menneskeliv højest. Det er netop for at skabe et mere humant asylsystem, at EU's ydre grænser skal beskyttes, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i denne replik.

Det nuværende system gavner de migranter, som har ressourcer til at betale menneskesmuglere og som har overskud til at tage rejsen mod Europa, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Det nuværende system gavner de migranter, som har ressourcer til at betale menneskesmuglere og som har overskud til at tage rejsen mod Europa, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mattias Tesfaye
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det nuværende asylsystem er brudt sammen. Det bliver vi nødt til at forholde os til.

Derfor hilser jeg debatten her i Altinget velkommen. Men et indlæg fra blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke, Refugees Welcome og Amnesty International kræver mit modsvar.

I indlægget kalder de det hyklerisk, at regeringen arbejder for at lukke de farlige flygtningeruter, der koster tusindvis af menneskeliv.

Jeg mener, at kritikken rammer forbi skiven. Regeringen sætter menneskeliv højest. Derfor vil vi erstatte menneskesmuglernes junglelov med lovlig migration.

Vi må se kendsgerningerne i øjnene: Ni ud af ti, der søger spontant asyl i Europa, er ifølge Europol kommet hertil ved hjælp af menneskesmuglere.

Det skaber lidelse og død i et urimeligt omfang. I forsørget på at nå frem til EU er mere end 22.000 flygtninge og migranter siden migrationskrisen i 2014 rapporteret druknet eller savnet i Middelhavet. Der er også drukneulykker i Den Engelske Kanal.

Andre dør bag i lastrummet på en lastbil. Og vi ser, at Belarus udnytter migranter som våben mod EU. Og over halvdelen af dem, der når frem til EU og får behandlet en ansøgning om asyl, har slet ikke et beskyttelsesbehov og får afslag.

Læs også

Regeringen vil ikke forhindre folk i at få beskyttelse i Europa

Det er for mig uforståeligt, at man ønsker at fortsætte et system, som i al væsentlighed bygger på, at folk skal smugles ulovligt ind over Europas grænser.

Det nuværende system gavner de migranter, som har ressourcer til at betale menneskesmuglere og overskud til at tage rejsen mod Europa.

Vi vil erstatte menneskesmuglernes junglelov med lovlig migration

Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister

Regeringen bidrager til beskyttelsen af de ydre grænser, fordi vi ønsker at sætte en stopper for den illegale trafik. Ikke fordi vi ønsker at forhindre folk i at få beskyttelse i Europa.

Men det bør ske ud fra humanitære principper. Det kan ske gennem FN's kvoteflygtningesystem, som er en sikker vej for verdens flygtninge til at opnå beskyttelse under ordnede forhold.

Samtidig har regeringen skruet op for hjælpen i nærområder og skrøbelige lande, hvor pengene rækker meget længere end herhjemme.

Vi har i år afsat 350 millioner kroner mere end sidste år, til blandt andet at hjælpe i nærområderne og skrøbelige lande. Og næste år planlægger vi at prioritere endnu flere penge fra udviklingsbistanden, blandt andet til verdens flygtninge. Det betyder, at Danmark kan hjælpe flere og bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00