EU lander aftale om ny asyl- og migrationspolitik

EU har forhandlet nye regler for asyl- og migrationsområdet på plads. Det betyder blandt andet, at EU-lande vil blive tvunget til at bidrage til modtagelsen af asylansøgere. Ngo'er kritiserer dog aftalen for at gøre det sværere for flygtninge at komme i sikkerhed.

Siden flygtningekrisen i 2015 har spørgsmålet om migranter og asylansøgere været en varm kartoffel i EU. Men nu er det lykkedes for EU-landene at blive enige om nye regler på området.
Siden flygtningekrisen i 2015 har spørgsmålet om migranter og asylansøgere været en varm kartoffel i EU. Men nu er det lykkedes for EU-landene at blive enige om nye regler på området.Foto: Joan Mateu Parra/AP/Ritzau Scanpix
Christina HoulindNatacha López

Efter langstrakte forhandlinger, lykkedes det for EU-institutionerne onsdag at blive enige om den såkaldte asyl- og migrationspagt.

Fakta

Centrale punkter i aftalen

Screening: Ensartede regler for identifikation af tredjelandsstatsborgere ved deres ankomst og dermed øge sikkerheden inden for Schengenområdet.

EU’s fingeraftryksregister, Eurodac: Udvikling af en fælles database, der indsamler mere nøjagtige og fuldstændige oplysninger med henblik på at afsløre ulovlige bevægelser.

Asylprocedurer: Hurtigere og mere effektive asyl- og, tilbagesendelsesprocedurer.

Forvaltning af asyl og migration: Oprettelse af en ny solidaritetsmekanisme mellem medlemsstaterne for at skabe en bedre balance i det nuværende system, hvor nogle få lande er ansvarlige for størstedelen af asylansøgningerne, og klare regler om ansvaret for asylansøgninger. Herunder kan medlemslande vælge mellem at huse asylansøgere eller give finansielle bidrag.

Krise- og force majeure: Sikre at EU i fremtiden er forberedt på krisesituationer, herunder instrumentalisering af migranter. 


Kilde: EU-Kommissionen og EU-Parlamentet

"Vi har forhandlet i to dage og to nætter. Nu er vi der, og vi er blevet enige om en omfattende pagt på asyl og migration," lød det fra EU's asylkommissær, Ylva Johansson, i en video på X.

På grund af retsforbeholdet er Danmark ikke omfattet EU’s fælles regler for asyl- og migration.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00