Hvorfor er sagen om børn i Syrien blusset op igen? Her er det vigtigste, du skal vide

Det er flere år siden, en række familier fra Danmark blev sendt i fangelejre i Syrien efter at have støttet Islamisk Stat. Så hvorfor står de pludselig øverst på den politiske dagsorden nu? Hvad er den seneste udvikling, og hvor står partierne? Få sagen om de 19 børn kort.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skulle fredag forklare sig i sagen om danske børn i syriske fangelejre ved et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn. Men mødet var "nok det mest absurde, jeg har prøvet i min tid," sagde nævnsformand Martin Lidegaard (R) bagefter.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skulle fredag forklare sig i sagen om danske børn i syriske fangelejre ved et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn. Men mødet var "nok det mest absurde, jeg har prøvet i min tid," sagde nævnsformand Martin Lidegaard (R) bagefter.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Opsigtsvækkende efterretninger om terrortræning af børn, opråb fra topjurister og et støtteparti, som taler om vaklende tillid til regeringen.

De seneste dage er den politiske diskussion om 19 danske børn strandet i syriske fangelejre steget i intensitet.

Få overblik over de vigtigste fakta og den seneste udvikling her:

"Absurd" møde fredag
Regeringen har hele tiden afvist at lade børnene komme til Danmark med den begrundelse, at man også vil være nødt til at tage imod mødrene, som udgør en potentiel terrortrussel.

Men tirsdag i sidste uge kunne Ekstra Bladet fortælle, at regeringen angiveligt har fået efterretninger om, at børn i syriske lejre kan blive smuglet ud og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande. Er det korrekt, kan det altså potentielt være farligt for Danmarks sikkerhed at efterlade børnene i lejrene.

Derfor skulle hele tre ministre forklare sig for Udenrigspolitisk Nævn ved et ekstraordinært møde fredag.

Nævnet ville blandt andet gerne vide, om Ekstra Bladets oplysninger er korrekte, og hvis ja: Hvorfor er Folketinget ikke blevet orienteret om noget, der er så centralt for Danmarks sikkerhed?

Men mødet var "nok det mest absurde, jeg har prøvet i min tid," lød dommen efterfølgende fra formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Martin Lidegaard, som også er næstformand i Radikale.

Ifølge Lidegaard svarede regeringen ikke på nogen af de centrale spørgsmål, og partierne blev derfor ikke klogere.

Martin Lidegaard havde forinden talt om, at partiet kan ende med at miste tilliden til regeringen. Og fredag slog han fast, at "sagen slutter ikke her".

Denne del af sagen - altså at regeringen tilsyneladende har tilbageholdt oplysninger om vigtige efterretninger - kan reelt true udenrigsminister Jeppe Kofods (S) position som minister, vurderer Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen.

Læs også

Professor: Sag om syriensbørn truer retsstaten
Også jurister kaster sig nu ind i debatten om retsstillingen for børnene og deres mødre. 

Det gælder blandt andre den fremtrædende professor i strafferet Jørn Vestergaard, som i et indlæg her på Altinget spørger, hvad det egentlig er, mødrene beviseligt har gjort, som får politikere til at omtale dem som terrorister? Kvinderne er nemlig ikke dømt for noget – det kan de kun blive, hvis de kommer til Danmark og bliver retsforfulgt. 

Hvis man ikke tager børnene og mødrene hjem, udvander man statsborgerskabsbegrebet og grundlæggende principper for retsstaten, skriver Jørn Vestergaard i indlægget her:

Professor Jørn Vestergaard: Sagen om de danske børn i de syriske fangelejre sætter retsstaten under pres

Også juraprofessor emerita Eva Smith argumenterer i et indlæg på Altinget for, at børnene bør tages hjem.

Hvem er børnene og deres forældre
Sagen handler om børn, hvis forældre er rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stats kamp for at oprette et kalifat, altså en islamisk stat.

Ifølge Udenrigsministeriets seneste opgørelse refereret af Berlingske er der lige nu 19 børn med tilknytning til Danmark i syriske lejre. Her bor de med deres mødre, i alt seks kvinder, som alle ønsker at komme tilbage til Danmark.

Børnene er mellem 1 og 14 år. De ni ældste er født i Danmark, mens de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge ministeriet er deres danske indfødsret "ikke fastslået".

Ni af dem opholder sig i den hårdeste af fangelejrene, al-Hol, mens de ti øvrige danske børn opholder sig i to mindre lejre kaldet Roj.

Fangelejrene er afspærrede dele af kæmpe flygtningelejre.

I flygtningelejren al-Hol bor der i alt omkring 70.000 mennesker. Heraf bor omkring 11.000 i det lukkede afsnit for kvinder mistænkt for at have rejst til regionen for at slutte sig til de væbnede grupper, som kalder sig for Islamisk Stat.

Ifølge FN og Amnesty bliver der generelt rapporteret om vold, misbrug, afsavn og drab i lejrene.

Foto: Ali Hashisho/Reuters/Ritzau Scanpix

Billede fra al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien, hvor ni af de danske børn befinder sig.

Her står partierne
S-regeringen har hidtil afvist at tage børnene til Danmark med den begrundelse, at man også vil blive nødt til at tage mødrene med, og at disse vil udgøre en potentiel terrortrussel.

Dog har man i to tilfælde i 2019 taget danske børn hjem uden forældrene. Det ene var et forældreløst spædbarn, og den anden en hårdt såret 13-årig, hvis mor indvilligede i selv at blive i Syrien.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige mener ikke, man skal tage imod hverken mødre eller børn.

Venstre og Konservative er åbne for at tage imod danske børn, hvis man kan undgå at få mødrene med hertil. Ingen af partierne tror dog på, det kan lade sig gøre.

Liberal Alliance meldte i weekenden ud i Politiken, at partiet vil have regeringen til at arbejde målrettet på at få børnene hjem uden mødrene ved at tage til Syrien og forsøge at få børnene tvangsfjernet. Kan det ikke lade sig gøre, er partileder Alex Vanopslagh åben for i sidste ende at se på, om man skal tage imod mødrene også.

Alle regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale, samt Alternativet, mener, man skal tage børnene til Danmark - også selv om det kan indebære, at mødrene er nødt til at komme med af juridiske årsager. Partierne mener, mødrene bør retsforfølges i Danmark.

De nye oplysninger om en mulig risiko for, at børnene kan blive hvervet af Islamisk Stat og trænet til at begå terror i Danmark, får Radikale til at lufte muligheden for, at partiet i sidste ende må trække støtten til regeringen.

"Det er en akut trussel mod dansk sikkerhed, hvis vi ikke får børnene hjem," sagde formand for Udenrigspolitisk Nævn og næstformand i Radikale, Martin Lidegaard, i programmet Lippert på Tv 2 onsdag, og fredag skrev han på Facebook, at "sagen ikke er slut endnu".

Det er dog ikke aktuelt at vælte regeringen nu, da der er bredt politisk flertal for at lade børnene blive i lejrene, og et valg derfor ikke vil hjælpe på situationen, understregede Lidegaard. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00