Institut for Menneskerettigheder: Dansk udenrigspolitik må ikke smide idealismen over bord

Det er helt centralt, at Danmarks kommende udenrigspolitiske strategi får en stærk værdipolitisk ramme, hvor vi taler betydningen af internationale konventioner op. Vi må insistere på, at menneskerettighederne ikke er neokolonialt arvegods, men universelle værdier, skriver Louise Holck og Mette Thygesen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har varslet en ny 
udenrigspolitik baseret på pragmatisk idealisme, men det risikerer at 
udvikle sig til opportunisme, skriver Louise Holck og Mette Thygesen.<br>
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har varslet en ny udenrigspolitik baseret på pragmatisk idealisme, men det risikerer at udvikle sig til opportunisme, skriver Louise Holck og Mette Thygesen.
Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Louise HolckMette Thygesen

Danmark skal have en ny udenrigspolitisk strategi. Pejlemærket er ifølge regeringen Danmarks tryghed, velfærd og sammenhængskraft. Og med fokus på sikkerhed, klima, migration og økonomi skal kodeordene for diplomatiets arbejde være pragmatisk idealisme.

På Institut for Menneskerettigheder hæfter vi os med glæde ved den sidste del af vendingen: idealisme. For uden idealisme kan pragmatisme udvikle sig til opportunisme.

Der må vi for alt i verden ikke lande – og slet ikke i en tid, hvor Ruslands ulovlige krig tæt på vores nationale grænser har intensiveret det globale trusselsbillede og ført til international oprustning. Og hvor krige, konflikter og indskrænkelsen af borgerrettigheder og det civile råderum i Mellemøsten, Afrika, Asien og dele af Europa vidner om et internationalt samfund i sivende opbrud.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00