Juridiske rådgivere: Vi bør tage den internationale kritik af dansk asylpolitik alvorligt
På kort tid har Danmark fået kritik for sin asylpolitik fra både Europarådets Menneskerettighedskommissær og FN’s torturkomité. Det er beskæmmende, at regeringen ikke gør de mindste antræk til at imødekomme kritikken, skriver Line Bøgsted, Niels-Erik Hansen og Elna Søndergaard.
Line Bøgsted, Niels-Erik Hansen og Elna Søndergaard
Hhv. specialkonsulent, Dansk Flygtningehjælp, advokat og bestyrelsesmedlem, Foreningen af udlændingeretsadvokater og seniorjurist, DignityDet såkaldte paradigmeskifte, som siden 2019 har betydet, at alle opholdstilladelser gives med henblik på midlertidigt ophold frem for permanent ophold, får hård kritik i rapporter fra både FN’s torturkomité og Europarådets Menneskerettighedskommissær, som er offentliggjort indenfor de sidste måneder.
Helt konkret betyder paradigmeskiftet, at personer, som flygter fra en situation med generaliseret vold, for eksempel borgerkrig, får en såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus, som kan inddrages, hvis de generelle forhold i hjemlandet forbedres en smule, også selv om forbedringen ikke nødvendigvis er stabil eller permanent.
Frygten er så altædende, at den hæmmer muligheden for at integrere sig og skaber således problemer både for den enkelte og for samfundet som helhed.
Line Bøgsted, Niels-Erik Hansen og Elna Søndergaard
Juridiske rådgivere
Frygter hjemsendelse
Siden 2019 har Flygtningenævnet på trods af rapporter om alvorlige krænkelser af menneskerettighederne i Syrien inddraget opholdstilladelserne for syrere med henvisning til, at visse områder i Syrien er sikre for flygtninge at vende tilbage til.
Det skaber naturligvis angst og usikkerhed blandt syriske flygtninge i Danmark, som frygter at blive sendt tilbage til et land, hvor de fortsat er i livsfare.
Frygten er så altædende, at den hæmmer muligheden for at integrere sig og skaber således problemer både for den enkelte og for samfundet som helhed. Derudover besværliggør frygten også behandlingen af traumeramte flygtninge, når de går rundt og frygter, at de bliver sendt tilbage.
En af dem, som er offer for lovgivningen, er Leen. Hun fik inddraget sit ophold og er en af de unge syriske kvinder, "der gerne vil Danmark", og som der – ifølge regeringsgrundlaget fra november 2022 – skal skabes en løsning for, ligesom for andre i samme situation. Hun lever fortsat uden opholdstilladelse i frygt og uvished.
På kant med konventionerne
Generelt er der intet sket, udover at regeringen for nyligt har foreslået, at personer, der allerede var i gang med en uddannelse, da de fik inddraget deres opholdstilladelse, har mulighed for at beholde den, hvis det tjener Danmarks mangel på personer i bestemte fagområder.
Der er ikke meget, som tyder på, at der bliver lyttet til kritikken hos de danske myndigheder. Tværtimod.
Line Bøgsted, Niels-Erik Hansen og Elna Søndergaard
Juridiske rådgivere
Den Europæiske Menneskerettighedskommissær, Dunja Mijatović, udtrykte i sin rapport til Danmark af 25. oktober 2023 bekymring for, at personer kan miste deres midlertidige opholdstilladelse, selvom forholdene i deres hjemland fortsat er alvorlige og sikkerhedssituationen skrøbelig.
Hun bemærkede, at tab af flygtningestatus ifølge flygtningekonventionen kræver forbedringer af grundlæggende og varig karakter i hjemlandet. Hun anførte også, at for tidlig tilbagevenden til sådanne situationer i væsentlig grad øger risikoen for, at Danmark overtræder forbuddet mod tortur eller anden umenneskelig behandling.
FN’s Torturkomité anbefalede 8. december 2023, at Danmark kun inddrager flygtninges opholdstilladelse, hvis ændringerne i hjemlandet er "fundamentale, stabile, og varige", og kun hvis det er muligt at opnå en effektiv beskyttelse i hjemlandet.
Regeringen bør handle nu
Vi er enige i den alvorlige kritik og mener, at behovet for beskyttelse og en varig løsning er ens for alle flygtninge, og at flygtninge ikke skal være i risiko for at miste deres opholdstilladelse, før behovet for beskyttelse faktisk er ophørt.
Der er ikke meget, som tyder på, at der bliver lyttet til kritikken hos de danske myndigheder. Tværtimod overvejer Udlændingestyrelsen at udvide det geografiske område i Syrien, som anses som sikkert for tilbagevenden, uden at den sikkerhedsmæssige situation er stabil.
Vi finder det beskæmmende, at Danmark får kritik fra to så vigtige institutioner uden tilsyneladende at gøre de mindste antræk til at imødekomme kritikken.
Derfor opfordrer vi regeringen til at følge de internationale anbefalinger med det samme. Det er det eneste rigtige at gøre.