Mette Frederiksen og Lars Løkke rejser til COP28-klimatopmødet

Mindst fire af den danske regeringens ministre rejser til COP28 i Dubai. Danmark vil presse på for at sikre de sociale balancer i den globale klimaindsats, siger statsministeren.

Ingen af Venstres ministre har i Altingets rundspørge svaret, at de kommer til at rejse til COP28 i Dubai. Dermed ser det ud til, at årets store klimatopmøde er noget Socialdemokratiet og Moderaterne deler mellem sig i regeringen.
Ingen af Venstres ministre har i Altingets rundspørge svaret, at de kommer til at rejse til COP28 i Dubai. Dermed ser det ud til, at årets store klimatopmøde er noget Socialdemokratiet og Moderaterne deler mellem sig i regeringen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten ØyenSebastian Vidkjær Stone

Danmark bliver repræsenteret med ministre fra regeringens absolutte top under klimatopmødet COP28 i Dubai.

Foruden minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) og klimaminister Lars Aagaard (M), rejser statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) nemlig også til FN-topmødet i Emiraterne, der starter om knap to uger.

Det viser en rundspørge til alle regeringens ministerier foretaget af Altinget.

Danmark vil presse på for at sikre de sociale balancer i den globale klimaindsats. De rige lande skal levere. Det er en vigtig brik i at sikre opbakning til øgede globale ambitioner.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

I en skriftlig kommentar til Altinget fortæller statsminister Mette Frederiksen, at det bliver afgørende på topmødet at levere på spørgsmålet om klimafinansiering til tab og skader målrettet de mest sårbare lande.

”Danmark vil presse på for at sikre de sociale balancer i den globale klimaindsats. De rige lande skal levere. Det er en vigtig brik i at sikre opbakning til øgede globale ambitioner,” skriver Mette Frederiksen.

"Vi må ikke give op"

Verdens fattige lande fik en sejr ved sidste års klimatopmøde, da man besluttede at lave en fond, til at finansiere klimaskabte tab og skader. Men nu skal fonden gå fra drøm til virkelighed, og det ventes at blive en stor knast i årets klimaforhandlinger.

I det hele taget ventes vanskelige forhandlinger, når alle verdens lande snart mødes. 

Forud for COP28 har den nye FN Emissions Gap Rapport endnu engang slået fast, at den globale klimaindsats langt fra lever op til Parisaftalens målsætninger, om at holde de globale temperaturstigninger under to grader og helst 1,5 grader.

Ifølge den nye rapport er verden på vej mod 2,9 graders opvarmning. 

Læs også

”Vi må se i øjnene, at den globale klimaindsats ikke er tilstrækkelig. Men vi må ikke give op. Det er op til os at handle,” skriver Mette Frederiksen og opsætter to mål for klimaforhandlingerne på topmødet i Dubai:

En fordobling af energieffektiviteten og en tredobling af vedvarende energi frem mod 2030.

”Vi skal reducere udledningerne, udfase fossile brændsler og omstille til grøn energi. Jeg glæder mig til – sammen med en stor dansk delegation – at gå forrest for en ambitiøs aftale,” skriver statsministeren.

V-ministre skal ikke afsted

Ved COP27-klimatopmødet sidste år i Sharm el-Sheikh i Egypten stillede Danmark kun med Dan Jørgensen, der på grund af igangværende regeringsforhandlinger blev sendt afsted med titlen ”fungerende klimaminister.”

"Den fungerende regering vil i lyset af den igangværende regeringsdannelse udvise tilbageholdenhed med politiske tilkendegivelser," lød det for et år siden. 

Læs også

Året før stillede Danmark til gengæld med det hidtil største antal ministre, da klimatopmødet var i Glasgow i Skotland. Dengang rejste seks ministre til COP26 heriblandt også finansministeren og transportministeren.

De kommer ikke til at deltage i år, oplyser deres ministerier til Altinget.

Ingen af Venstres ministre har svaret, at de kommer til at deltage. Dermed ser det ud til, at årets store klimatopmøde er noget Socialdemokratiet og Moderaterne deler mellem sig i regeringen.

COP28 afholdes i Dubai fra 30. november og frem til 12. december. FN’s COP-klimatopmøder er blevet holdt hvert år siden den første FN-klimaaftale i 1992.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00