Millioner af norske bistandskroner er forsvundet  

De norske myndigheder frygter at millioner af forsvundne bistandskroner kan være gået til at finansiere terrorgrupper. Efterretningstjenesten er koblet på sagen, og ngo’en bag programmet i Somalia skal tilbagebetale det fulde beløb.

Arkivfoto fra oversvømmelserne i Somalia november 2023
Arkivfoto fra oversvømmelserne i Somalia november 2023Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Millioner af norske bistandskroner er sporløst forsvundet efter systematisk svindel. Det viser et internt revisionsnotat fra Norad, som det norske netmedie Panorama har fået aktindsigt i.

I artiklen står, at de norske myndigheder ser alvorligt på sagen, som er foregået i højrisikolandet Somalia. Her har den norske organisation Kirkens Nødhjælp siden 2010 stået for at drive et program, der skulle give unge somaliere en erhvervsuddannelse og en fremtid med alternativer til kriminalitet eller ekstremisme.

I perioden 2010–2021 blev der givet i alt 10,7 millioner norske kroner til projektet. Nu står det i følge Panorama  klart, at der er foregået systematisk svindel med midlerne. I nogle perioder er 100 procent af pengene sandsynligvis blevet stjålet eller misbrugt, fremgår det. Blandt andet ved at svindlere brugte et falsk stempel, når millioner blev overført via en ekstern mellemmand til en falsk bankkonto i en systematisk operation, som ifølge Norad løb over flere år, uden at det blev opdaget af Kirkens Nødhjælps landekontor.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00