Politisk kommentator: Mona Juul vil gøre Konservative til det grønne parti på den borgerlige fløj
Konservative skal gå forrest på den grønne dagsorden, lød det fra Mona Juul i hendes første tale som formand for Konservative. Hendes profil er markant anderledes end den tidligere formands, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Magnus Garde-Strandberg
JournalistDer er ikke megen tvivl, om hvilken retning Konservatives nyvalgte formand, Mona Juul, vil trække sit parti, efter hun holdt sin første tale som formand søndag.
Her var det nemlig i høj grad den grønne dagsorden, som fyldte.
"Klimaforandringerne ødelægger det Danmark, vi elsker. Derfor skal vi ikke vente på flere klimarapporter. Vi vil have handling nu. For klimaets skyld – og for Danmarks skyld," lød det fra Mona Juul på partiets ekstraordinære landsråd i Herning.
Hun kom derfor med en opfordring til sine partifæller:
"Derfor beder jeg jer om opbakning til den grønne omstilling – også når den bliver svær, også når den koster noget."
At netop klimapolitik får lov til at fylde så meget siger en hel del om den nye formand, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
"Med Mona Juul i spidsen får konservative en langt mere grøn profil. Hun vil satse benhårdt på at gøre Konservative til det grønne parti i blå blok. Hun kan gøre det med en vis troværdighed, for det er netop det område, hun har markeret sig på i sin tid i Folketinget," siger han.
Hun vil satse benhårdt at gøre Konservative til det grønne parti i blå blok
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Grønne Mona
I sin tale kritiserede Mona Juul regeringen at være for fodslæbende, når det kommer til at løse tidens klima- og miljøspørgsmål.
Hun fremhævede blandt andet, regeringens lukning af den såkaldte "åben dør ordning", der skulle give virksomheder mulighed for at etablere vindmølleparker.
"Det er jo vinden, der skal blæse på vindmøllerne, ikke regeringen," lød det fra formanden, hvortil hun slog fast, at Konservative også vil gå langt for at redde naturen og biodiversiteten.
"Forestil jer lige, hvilken verden vi får, når vi lykkes. Når ingen andre kan lukke for vores gas om vinteren. Når man kan løbe en tur forbi en kø af biler uden at få bilos i lungerne. Og man kan vise sine børn de danske kyster. Ja, tænk engang – man kunne måske ligefrem se en fisk i Vejle Fjord!"
Også klassisk konservativ
Der var i talen dog også plads til mere klassiske konservative dyder.
Særligt blev forsvarspolitikken fremhævet, hvor hun kommenterede på den seneste tids sager om manglende eller dårligt materiel i Forsvaret. Hun var derfor klar i mælet om, at Danmark fortsat skal oprustes, og at Konservative i høj grad bakker op.
"Der brug for et erfarent parti, der kan sige: Kære alle sammen, nu ser vi alvoren i øjnene. Og så kan vi forhåbentlig se hinanden i øjnene bagefter og aftale, at nu opruster vi. Og dét erfarne parti, det er os: Det Konservative Folkeparti, Forsvarets parti," sagde hun.
Dertil lod hun også en kort bemærkning falde om den varme politiske kartoffel: værnepligten.
"Når det handler om sikkerhed, så kan det ikke være rigtigt, at vi skal mundhugges om småting i Folketinget. Om værnepligten lige er ni eller 11 måneder lang. Eller om den både er for mænd og kvinder," sagde hun.
Familien i fokus
Mona Juul har ikke selv børn, men benyttede alligevel lejligheden til at sætte ord på endnu et kerne-konservativt emne: familiepolitik.
Her berørte hun temaet om, at vi i Danmark får for få børn.
"Der er hårdt at stifte familie. Og det er dyrt at etablere sig," sagde hun og kom med et forslag:
"Hvad med, at vi giver nybagte forældre mulighed for at få 20.000 kroner i hånden, når de får et barn. Og så får de en lidt lavere børnecheck resten af tiden."
Ifølge Erik Holstein giver det god mening, at den nye formand i sin første formandstale også kom ind på de klassisk konservative emner
"Familiepolitik har været mere eller mindre fremtrædende hos Konservative, men det har altid været der. Det samme gælder forsvar, som Konservative vil satse på at generobre efter en periode, hvor emnet blev overtaget af andre partier," siger han og tilføjer:
"Til gengæld var der meget lidt om klassiske værdipolitiske emner, som rets- og udlændingepolitik. Det var ellers vigtige emner for partiet under Søren Pape, som grundlagde sin popularitet som en hardcore konservativ justitsminister, der fik forbudt indvandrerbanden Loyal To Familia."
Stik til de andre
Desuden fremhævede hun også sin fortid som erhvervskvinde, og hvordan man som virksomhed tager fat om problemerne, når de opstår. En tilgang hun vil bruge som formand:
"I min tid som medlem af et hav af bestyrelser i danske virksomheder og organisationer så jeg, at politik alt for ofte er langsomt og spænder ben med bureaukrati," sagde hun.
Om hun kan favne hele det konservative segment og gøre Konservative great again er et helt andet spørgsmål
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Monas Juuls tale appellerer især til de konservative erhvervsfolk, vurderer Erik Holstein.
"Monas Juuls linje vil være populær i det konservative erhvervssegment og blandt en del storbyvælgere. Men om hun kan favne hele det konservative segment og gøre Konservative great again er et helt andet spørgsmål," siger han.
Monas Juuls tale var ikke uden kant. Hun fik leveret et par stikpiller til Venstres regeringsdeltagelse med socialdemokraterne og – ikke mindst – til Liberal Alliance, hvor Mona Juul hamrede løs på idéen om at legalisere hårde stoffer.
En tanke til Pape
Bagtæppet for det ekstraordinære landsmøde i Herning var tidligere formand Søren Papes pludselige død i marts.
Derfor var det også en tydeligt berørt Mona Juul, der satte ord på tabet.
"Vi har mistet én, der har rørt flere mennesker, end de fleste formår. Og det kan vi ikke klage over. Vi er heldige. For vi har fået en stor gave, der hed Søren," sagde hun og takkede alle i og omkring partiet for tiden omkring hans død.
"Der vil altid være et behov for at tale om Søren, og det er der et hjem for i vores parti. For det er dét parti, vi er. Og det er sådan en formand, jeg vil være," sagde Mona Juul.