Debat

Ngo'er: Teknologi og innovation skal løfte piger og kvinders sundhed og rettigheder

Vi står i en global sundhedskrise som i særdeleshed rammer verdens mest udsatte piger og kvinder. Derfor er det afgørende, at vi sikrer finansiering af seksuel og reproduktiv sundhed, ligesom vi skal udvikle nye og innovative løsninger på problemerne, skriver repræsentanter fra PlanBørnefonden, Maternity Foundation og Aids-Fondet.

Den øgede adgang til internettet har potentiale til at demokratisere viden og sikre, at vi når de allermest marginaliserede og udsatte grupper på en effektiv måde, skriver Anne Smith Petersen, PlanBørnefonden, Anna Frellsen, Maternity Foundation og Lars Østergreen, AIDS-Fondet.
Den øgede adgang til internettet har potentiale til at demokratisere viden og sikre, at vi når de allermest marginaliserede og udsatte grupper på en effektiv måde, skriver Anne Smith Petersen, PlanBørnefonden, Anna Frellsen, Maternity Foundation og Lars Østergreen, AIDS-Fondet.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Anna Cecilia Frellsen
Anne Smith Petersen
Lars Christian Østergreen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert andet minut døgnet rundt dør en kvinde eller pige i forbindelse med graviditet eller fødsel, og næsten 232 millioner piger og kvinder har ikke adgang til moderne prævention. Hver uge bliver mere end 6.000 unge kvinder smittet med HIV, og aids er fortsat den væsentligste dødsårsag for afrikanske kvinder i den fødedygtige alder.  

Samtidig har covid-19 forstærket de eksisterende uligheder og skabt en global sundhedskrise. Antallet af teenagegraviditeter, børneægteskaber og kønsbaseret vold er steget markant det sidste halvandet år, samtidig med at adgangen til livsvigtige sundhedsydelser er blevet begrænset, blandt andet fordi i forvejen pressede sundhedsvæsener er overbelastede.

Udviklingen for piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder går den forkerte vej for første gang i årtier.

Piger og kvinders sundhed på finansloven
I Danmarks nye udviklingspolitiske strategi har ligestilling samt piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder en central plads. Ligestilling bliver beskrevet som fundamentet for Danmarks udviklingsarbejde – på linje med demokrati og menneskerettigheder, imens seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er en tværgående prioritet, som skal tænkes ind i alle indsatser.

Udviklingen for piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder går den forkerte vej for første gang i årtier.

Men i regeringens finanslovsforslag for 2022 er der ikke afsat en eneste ekstra krone til indsatsen, heller ikke til at understøtte civilsamfundets arbejde med at sikre piger og kvinder adgang til seksuel sundhed og rettigheder. Og det på trods af, at udviklingen i den grad går den forkerte vej.

Derfor har vi to opfordringer til regeringen og forligspartierne: For det første at øge investeringerne i piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder - og sideløbende hermed at indtænke dem som en tværgående prioritet i finansloven for 2022.

Det vil også være en god opfølgning på de målsætninger, som Danmark har fremsat som leder af arbejdsgruppen for seksuel og reproduktiv sundhed i FN’s proces om Beijing 25+.

Innovative løsninger i udviklingsarbejde
Udover øgede investeringer, kræver den globale sundhedskrise også, at vi finder nye, innovative løsninger på udfordringerne.

I en tid, hvor flere unge mænd og kvinder verden over får adgang til mobiltelefoner, smartphones og internet, er mulighederne flere end nogensinde før. Den øgede adgang til internettet har potentiale til at demokratisere viden og sikre, at vi når de allermest marginaliserede og udsatte grupper på en effektiv måde – så vi opfylder vores fælles løfte om ikke at ’lade nogen i stikken’.

Et eksempel er PlanBørnefondens og Maternity Foundations udvikling af en ny sms-løsning, der giver gravide kvinder og nye mødre viden om sundhed og ernæring.

Den har vi udviklet sammen med partnere i Benin efter gode erfaringer med sammen at udrulle Safe Delivery App’en: et digitalt læringsredskab for jordemødre. Sms-løsningen er med vores partnere i Benin blevet introduceret blandt gravide kvinder i landdistrikter, som hver dag modtager en besked med information om deres graviditet, gode råd til ernæring og påmindelser om at gå til tjek på klinikken. Og responsen blandt kvinderne har været god.

Sms-løsningen bidrager blandt andet til, at myter og fake news om gravide og nyfødtes sundhed bliver manet til jorden, ligesom den kan hjælpe med at sikre, at kvinderne opsøger sundhedsydelser i løbet af deres graviditet og føder med hjælp fra sundhedspersonale. Og dét redder liv.

Kun gennem samarbejde på tværs af sektorer kan vi sikre, at de løsninger, der sættes i søen rent faktisk når ud til og gør en forskel for de piger og kvinder, som har allermest brug for dem.

Et andet eksempel er Aids-Fondet og vores lokale partneres omlægning af aktiviteter under covid-19, hvor virtuelle støttegrupper og virtuelt informationsmateriale om seksuel og mental sundhed - kombineret med udbringning af hiv selvtests og medicin - nu supplerer fysiske støttegrupper og øvrige indsatser for udsatte målgrupper og mennesker, der lever med hiv.  

Dette er blot nogle enkelte eksempler – der er mange spændende løsninger og muligheder derude. Især hvis vi samarbejder innovativt og på tværs af sektorer og ekspertiseområder for at sikre kvinders og pigers sundhed og rettigheder.

Derfor samler PlanBørnefonden, Aids-Fondet og Maternity Foundation centrale interessenter til en halvdagskonference, hvor vi netop skal sætte spot på nye innovative løsninger og drøfte potentialer og ulemper – og ikke mindst i forhold til, hvordan vi sikrer inklusivt og bæredygtigt design og udrulning af teknologiske og innovative løsninger i udviklingsarbejde.

Teknologi er kønnet
Der også en lang række risici, man skal være bevidst om, når man bruger teknologi til at nå verdens mest udsatte piger og kvinder. Den globale adgang til teknologi er i høj grad kønnet – langt flere mænd end kvinder har adgang til en mobiltelefon globalt.

Samtidig er det også vigtigt at sikre en bæredygtig forankring af løsningerne, da vi historisk har set, at lande som Kenya og Ghana bliver en slags ”tech-kirkegårde”, hvor mange teknologiske løsninger testes – men derefter mangler en bæredygtig forretningsmodel og finansiering, og løsningerne ender med at ”dø”.

Derfor er det afgørende, at impact-start-ups og andre virksomheder og organisationer, som udvikler nye teknologiske og innovative løsninger, som de gerne vil udrulle i udviklingskontekster og skalere up, samarbejder med civilsamfundet, som har lokal tilstedeværelse, kontekstuel forståelse, indgående viden om målgrupperne og netværk, som er afgørende for at sikre forankring.

Civilsamfundsorganisationer har også vigtig erfaring i at nå de allermest udsatte. Eksempelvis arbejder Aids-Fondet med sexarbejdere i Uganda og LGBT+-personer i Malawi og Uganda.

Kun gennem samarbejde på tværs af sektorer kan vi sikre, at de løsninger, der sættes i søen rent faktisk når ud til og gør en forskel for de piger og kvinder, som har allermest brug for dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00