Ny evaluering: Fair Fishing har skabt markante resultater i Somalia

UDVIKLING: På få år er det lykkedes Fair Fishing at skabe nye arbejdspladser og forbedre fødevaresikkerheden i det konfliktramte Somalia, viser ny rapport. En bastant succes, vurderer ekspert i evaluering af udviklingsprojekter. 

I 2018 passerede 1.200 tons fisk gennem Fair Fishings fiskeristation i Berbera. 
I 2018 passerede 1.200 tons fisk gennem Fair Fishings fiskeristation i Berbera. Foto: Musawi Abdallah/Fair Fishing
Carsten Terp Beck-Nilsson

”En sjælden bedrift” og ”signifikante forbedringer”.

I en ny rapport evaluerer konsulentfirmaet Nordic Consulting Group den danske forenings Fair Fishings arbejde med at opbygge en fiskerisektor i Somalia. Og de resultater, foreningen har opnået med sin fiskeristation i kystbyen Berbera, er markante, konstaterer konsulentfirmaet.  

I efteråret 2013 åbnede fiskeristationen. Og i perioden siden da er det reelt lykkedes at opbygge et fiskeri med både udbud og efterspørgsel i området, viser evalueringen.

I rapporten opridser Nordic Consulting Group en stribe forandringer, der er sket, siden Fair Fishing gik i gang i Somaliland.

  • Gennemsnitsindtægten for ejere af fiskerbåde er øget fra 1.700 kroner om måneden i 2012 til 8.400 kroner om måneden i 2018 – en stigning på knap 500 procent.
  • Gennemsnitsindtægten for mandskabet er øget fra 1.000 kroner om måneden i 2012 til 3.000 kroner om måneden i 2018 – en stigning på 300 procent.
  • Antallet af fiskere er vokset med mellem 400 og 500. Herudover er der skabt estimeret 2.000-3.000 tilknyttede job.
  • Mængden af fisk, der passerer gennem fiskeristationen, er tredoblet fra 400 tons i 2014 til 1.200 tons i 2018.
  • Fødevaresikkerheden i det tørkeplagede område er forøget, og befolkningens gennemsnitlige indtag af fisk er steget markant.

Fair Fishing er tæt på at være attraktive for impact investorer, som vil gøre gavn med deres penge, men stadig forventer et afkast. 

Vincent Faber
Adm. direktør, Trafigura Foundation

Konsulentfirmaet konstaterer tillige, at det på fem år er lykkedes at skabe en bæredygtig økonomi omkring fiskeristationen, og betegner det som ”en sjælden bedrift”.

En bastant succes
Bente Topsøe-Jensen er ekspert i evaluering af udviklingsprojekter, men understreger, at hun ikke har særlig viden om fiskeri eller Somalia. Hun har læst rapportens konklusioner og er imponeret.

”Rapportens konklusioner er meget positive, og det er svært at se andet, end at der er tale om en bastant succes,” siger hun.

Bente Topsøe-Jensen hæfter sig ved, at projektet er anderledes end traditionelle NGO-projekter og først sent i forløbet har fået EU-støtte.

”De er så at sige startet fra bunden og har bevist modellens styrke, primært via et enormt engagement fra lokale – og danske – fiskere kombineret med en alternativ forretningsmodel. Projektet er således vokset ud fra de behov og den kapacitet, som de lokale fiskere har opbygget,” siger hun.

Hos Fair Fishing er formand Claus Bindslev glad for at få papir på foreningens arbejde. Evalueringen bekræfter ham i, at foreningen er på rette kurs.

”Rapporten bekræfter det, vi selv ser, når vi er dernede. At der er flere både, bliver fanget flere fisk, solgt mere is. Men det er jo rart at se, at det også forholder sig sådan, når man tæller det op,” siger Claus Bindslev.

Schweizisk fond: De er tæt på markedsmodne
I sommeren 2018 indgik Fair Fishing et partnerskab med den schweiziske fond Trafigura Foundation om at udbygge markedet for fisk i Somalia.

Direktøren Vincent Faber besøgte for ganske nylig fiskeristationen i Berbera. Og han er begejstret for, hvad han så, og hvad han læser i evalueringen.

”Jeg har et yderst positivt indtryk,” siger han og fortsætter:

”Jeg så en overbevisende leverandørkæde, en fiskeristation med meget høj standard for hygiejnen og nogle markedsforhold, der er langt bedre, end hvad man normalt ser i afrikanske lande.”

Vincent Faber noterede sig, at der er klasseforskel, når man sammenligner salget af fisk med salget af kød på markedet i hovedbyen Hargeisa.

”I fiskeforretningerne er der dybfrysere og keramiske fliser i de områder, hvor man håndterer fisken, mens fluerne sværmer om kødet i slagterudsalgene lige ved siden af,” siger han.

Der er stadig forbedringspotentiale i Fair Fishing, mener Vincent Faber. Men overordnet ser han en organisation, som nu er moden til andre former for kapital end de filantropiske donationer.

”Den næste udfordring er at omdanne det til en rentabel forretning, som kan tiltrække nye investorer,” siger han:

”Men Fair Fishing er tæt på at være attraktive for impact investorer, som vil gøre gavn med deres penge, men stadig forventer et afkast. De burde kunne tiltrække investorer med tålmodig kapital og ikke kun filantropiske penge.”

Fair Fishing er ikke i mål
Der ligger imidlertid mere arbejde og venter på Fair Fishing. På miljøsiden peger Nordic Consulting Group blandt andet på, at Fair Fishing bør gøre en indsats for at nedbringe energiforbruget på fiskeristationen.

Det hæfter Bente Topsøe-Jensen sig også ved.

”De køleanlæg, som er hele rygraden i hele projektet, er lige nu dieseldrevne, og det er lidt uklart i rapporten, hvorfor alternativer som solenergi ikke anses for stabilt nok. På sigt vil det – både i forhold til miljø og økonomisk bæredygtighed – være vigtigt at undersøge dette mere til bunds,” siger Bente Topsøe-Jensen.

Og det er på vej, bebuder Claus Bindslev.

”Det stemmer med vores egne ønsker gennem lang tid. Nu, hvor solenergi teknologisk er modnet, og priserne er faldet, kan det være aktuelt for os,” siger han.

Flere kvinder ind i fiskesektoren
Også på andre punkter kan foreningen skubbe til en positiv udvikling i området, pointerer konsulentfirmaet. For eksempel kan der gøres mere for at få kvinder ind i den mandsdominerede fiskerisektor.

Det vil Fair Fishing især adressere ved at sætte ind på efterspørgselssiden, fortæller Claus Bindslev. Kvinderne er nøglen til at øge efterspørgslen efter fisk. Og derfor har Fair Fishing startet markedsprogrammet Fresh Fish on the Dish, blandt andet med kokkeskoler, der skal lære kvinderne at håndtere og tilberede fisk. Det har Altinget tidligere beskrevet i denne artikel.

”Rapporten peger på de spirer, som vi har skabt gennem markedsprogrammet, og det vil vi umiddelbart sætte endnu mere fart på. Det er et vigtigt program, som giver hurtig effekt,” siger Claus Bindslev.

Behov for finansiering
Men ikke kun kvinderne har brug for et rygstød. Det samme gælder fiskere med ambition om selv at eje en båd, påpeger Nordic Consulting Group. De har svært ved at få adgang til risikovillig kapital. Her kan Fair Fishing gøre en forskel, noterer konsulentfirmaet.

Næstformand i Fair Fishing Mahad Aden medgiver, at der er et udækket økonomisk behov, men det er ikke, fordi der mangler penge i området. Det handler mere om at bruge de penge, der er, på den rigtige måde, mener han.

”Der er rigtig mange penge i omløb – for eksempel fra den somaliske diaspora, men de bliver brugt forkert, fordi der mangler viden om, hvordan man får mest ud af dem,” siger Mahad Aden.

Han fortæller, at mange fiskere investerer i jord, så snart de har penge, i forventning om at kunne indkassere store beløb, når jordpriserne stiger. Men dermed binder de pengene – til ulempe for dem selv og resten af samfundet, mener han.

”Deres logik er: ’Byen vokser. Hvis jeg giver 10.000 dollar i dag, så får jeg 16.-17.000 dollar om to-tre år.’ Men det genererer ikke penge,” siger Mahad Aden.

Derfor er Fair Fishing gået i gang med at undervise nuværende og aspirerende bådejere i forretningsførelse, så de kan få styr på pengestrømme, aflægge transparente regnskaber og ikke mindst søge penge til investering i deres forretning. I 2018 har Fair Fishing trænet 230 mænd og kvinder i business management og organisationsopbygning, fortæller Mahad Aden. 

”Hvis man får et likviditetsflow til at køre – for eksempel ved at købe en fiskerbåd – kan man ansætte mennesker, som kan betale skat, og som kan øge forbruget i samfundet, og så ruller bolden,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bindslev

Ejer, Nextstep by Bindslev, administrerende direktør, Urban Rigger, 2030Beyond, bestyrelsesformand, Økologisk Landsforening, bestyrelsesmedlem, Fair Fishing, bestyrelsesformand, Balcon Danseteater, Bestyrelsesmedlem
CBS Executive Board Masterclass (Wharton Business School)

Mahad Farah Aden

Næstformand, Fair Fishing, formand, Dansk-Somaliland Venskabsforening, formand, Guryasamo
MSc in Business Economics and Auditing (CBS 2006)

0:000:00