International fond bakker op: Nu skal Fair Fishing lære somalierne at spise fisk

FISKEN PÅ DISKEN: Den danske forening Fair Fishing har indgået samarbejde med den schweiziske fond Trafigura Foundation. Gennem et nyt markedsprogram skal foreningen opbygge et marked for de mange tons fisk, der nu bliver fanget i Somaliland.

Gennem tre workshops hen over efteråret vil Fair Fishing sætte gang i efterspørgslen efter fisk i Somaliland. 
Gennem tre workshops hen over efteråret vil Fair Fishing sætte gang i efterspørgslen efter fisk i Somaliland. Foto: Fair Fishing
Carsten Terp Beck-Nilsson

”No, no, no, no, no!”

Kamilla Seidler er på udebane. Intet i verden kan få hendes publikum til at spise rå fisk. No way! Men den danske kok insisterer. Hun putter et stykke af det mørkerøde kød i munden, fulgt af mørke, skeptiske øjne, der forventer at blive vidner til et snarligt dødsfald. 

Men intet sker, og kort efter træder den modigste af køkkengæsterne frem, så den næste. Og snart har halvdelen af Kamilla Seidlers kokkekursister smagt på noget, de aldrig havde forestillet sig skulle passere deres tandgærde.

I den konstante hedebølge på Afrikas Horn er fisk i udgangspunktet klamt. Om ikke decideret råddent, så i hvert fald langt fra frisk.

Vi har fået skabt et stort udbud af fisk. Nu skal vi opbygge efterspørgslen.

Claus Bindslev
Formand, Fair Fishing

Men det er ved at ændre sig. For fem år siden var fiskeri stort set ikke-eksisterende i den somaliske republik Somaliland. Så åbnede den danske forening Fair Fishing en fiskeristation i havnebyen Berbera for at give de unge mænd et alternativ til at blive pirater eller terrorister. I juli i år blev der landet knap 71 tons fisk til en anslået markedsværdi af halvanden million kroner på fiskeristationen.

Frisk fisk på disken
Og det er derfor, Kamilla Seidler stod i et industrikøkken i Somalilands hovedstad, Hargeisa, midt i juli og skar tun ud.

Fair Fishing har taget hul på en ny fase, hvor somalierne skal lære at benytte den naturressource, de har i så rigelige mængder i vandet ud for deres kyster.  

”Vi har fået skabt et stort udbud af fisk. Nu skal vi opbygge efterspørgslen,” siger formanden for Fair Fishing, Claus Bindslev.

Det skal ske gennem et markedsprogram, der skal demonstrere for somalierne, hvor delikat en spise fisk er, når den bliver behandlet rigtigt – altså holdt afkølet, ren og frisk. Eller som det hedder i programmets punchline: ”Fresh fish on the dish”.

Kamilla Seidler har tidligere været køkkenchef på Claus Meyers restaurant Gustu i La Paz, hvor hun har undervist unge bolivianere fra socialt udfordrede familier i at arbejde i et køkken.

I Somaliland var opgaven uhyre målrettet: Gennem en workshop skulle Kamilla Seidler lære tre hold af somaliere – en flok fiskere, en flok fiskehandlere og en blandet flok af kogekoner, husmødre og restauratører – at forvandle fisk til sunde, nærende og velsmagende måltider. Og dermed bringe havets underhunde op på siden af kameler, geder og køer i den somaliske madpyramide.       .

Der er økonomi i fisk
Og manøvren lykkedes, fortæller Kamilla Seidler.

”Jeg havde frygtet, der ville være en del korslagte arme. Men de var overraskende positive. Fiskehandlerne skulle man lige stikke til. Men efter et par jokes kom de med ombord,” siger hun.

Efter en grundig omgang teori om ernæring, hygiejne og behandling af fisk lærte Kamilla Seidler de nybagte fiskeentusiaster at grille, stege og pochere, og hvordan man laver en grundsauce, som man kan servere fisken i. Og så lærte hun dem at udnytte fisken bedre ved at skrabe det spildkød, der sidder tilbage på benene, af og forvandle det til fiskefrikadeller. Den tilgang var ny for dem, fortæller Kamilla Seidler.

”Der er jo meget økonomi i det,” siger hun og forklarer, at meget af læringen består af helt simple greb som for eksempel at bruge fiskehovederne til at koge fond.

”Der er også mange fiskehandlere, som fryser tun ned, og når kunderne kommer, slår de stykker af fisken med en kødhammer og sælger dem som tunbøffer. Der lærte jeg dem at skære pæne skiver ud med en brødkniv, så de kan hæve prisen.”

Halvdelen af befolkningen skal spise fisk
Flere af køkkenchefens tips og tricks fik straks ben at gå på.

En deltager ved workshoppen ejer en restaurant, som samme aften fik fiskefrikadeller på menukortet. Og flere af kvinderne var udvalgt, fordi de har stærk indflydelse i deres lokalområder. En driver for eksempel en lokal kokkeskole. Også hun tog selvsamme aften tilbage til nabolaget for at demonstrere for husmødrene, hvordan man kan tilberede tun uden at skamstege dem.

Denne restauratør blev så begejstret, at han for hjem og satte fiskefrikadeller på menukortet på sin restaurant. [Foto: Fair Fishing]

 

For Claus Bindslev var oplevelser af den art det mest berigende ved det nye initiativ.

”Jeg blev meget berørt af at se glæden ved, at de opdagede fisk som den fantastiske spise, den er – og at de nu kunne se, at de kunne gå hjem og lave en ny ret,” siger Claus Bindslev.

Det nye markedsprogram har stort potentiale, mener han. Inden for de næste to år forventer han, at halvdelen af befolkningen i Somaliland spiser fisk som en del af deres kost i løbet af en uge.

”Det er et ambitiøst mål, men jeg synes ikke, det er urealistisk,” siger han.

Nyt samarbejde med Trafigura Foundation
Og Claus Bindslev er ikke alene om de høje forventninger. Fair Fishing har netop indgået et samarbejde med den schweiziske fond Trafigura Foundation om at opbygge et marked for fisk i Somaliland.

Samarbejdet løber i første ombæring i tre år, men det ligger i kortene, at det forlænges til 6-8 år – forudsat at indsatsen skaber de forventede resultater, fortæller Vincent Faber. Han kommer fra topstillinger i Læger uden Grænser og International AIDS Society og er i dag administrerende direktør i Trafigura Foundation.

”Målet er, at der i 2020 er skabt 3.000 job i fiskeriet og afledte forretninger. Og det passer strålende til vores fokus som fond,” siger Vincent Faber.

Trafigura Foundations to fokusområder er fair og bæredygtig beskæftigelse samt rene og sikre forsyningskæder.

”Og når folk får arbejde, kan de leve et værdigt liv, hvor de ikke har brug for at lede efter alternative indtægtskilder – for eksempel i pirateri. Det arbejde, Fair Fishing gør i Somalia, adresserer mange problemer på samme tid: beskæftigelse, sikkerhed, sundhed og fødevaresikkerhed,” siger Vincent Faber.

Forretningstilgangen giver bæredygtighed
Forbindelsen mellem Trafigura Foundation og Fair Fishing blev knyttet ved et tilfældigt møde i London mellem Vincent Faber og Fair Fishings tidligere formand, skibsrederen Per Gullestrup. Men allerede inden havde fonden spottet den danske forening, fortæller Vincent Faber.

Årsagen var Fair Fishings forretningstilgang, som er ganske usædvanlig blandt udviklingsorganisationer.

”Bæredygtighed er et buzzword i NGO-verdenen, men der er ikke mange, som i praksis får sikret den økonomiske bæredygtighed af deres projekter. Der er Fair Fishings model ret unik,” siger Vincent Faber.

Han tilføjer, at et business mindset er den rette tilgang til at løse en del sociale problemer.

”Der behøver ikke at være tale om et kommercielt setup med det formål at skabe profit, men det handler om at bruge en forretningsformel, der kan gøre et projekt bæredygtigt, fordi man derved genererer indtægter, der kan geninvesteres i projektet. Det gør Fair Fishing. Og det var grunden til, at vi faldt for det,” siger Vincent Faber.

Kamilla Seidler demonstrerer, hvordan en fisk skal skæres. [Foto: Fair Fishing]

 

Fond udspringer af kontroversielt selskab 
Det er ikke nogen helt ukontroversiel spiller, Fair Fishing har teamet op med.

Fonden udspringer af handelsselskabet Trafigura, der i offentligheden er mest kendt for en forureningsskandale, hvor selskabet for godt ti år siden dumpede kemisk affald i Elfenbenskysten. Kort efter blev hospitalerne i området ramt af en bølge af mennesker med symptomer på forgiftning. Det eksakte antal ofre er ukendt, men ifølge myndighederne søgte titusinder af mennesker lægehjælp i dagene efter udslippet.

I de følgende år blev der gennemført en række undersøgelser og retssager, og Trafigura har betalt flere hundrede millioner kroner til oprydning og kompensation til ofrene.  

Trafigura Foundation blev stiftet omtrent samtidig, men helt uafhængigt af skandalen, bedyrer Vincent Faber, som også skarpt afviser, at fondens aktiviteter er forsøg på greenwashing.

”Fonden får sine indtægter fra selskabet, men opererer uafhængigt. Der er er ingen forbindelse mellem virksomhedens kommercielle dagsorden, og hvad vi gør som fond. Og i forhold til Fair Fishing er jeg overbevist om, at de ikke vil acceptere at blive brugt som et alibi,” siger Vincent Faber.

Og til det siger Claus Bindslev, at selskabets meritter er blevet vendt og drejet af bestyrelsen i Fair Fishing.

”Man skal nærmest være en blind høne for ikke at opdage, at de har lavet rigtig meget skidt i Afrika. Men Trafigura har betalt deres bøde og fyret deres direktører. Og nu står de med en fond, som agerer meget transparent, og hvis direktør vi har stor tillid til,” siger Claus Bindslev og fortsætter:

”Så vi har truffet en bevidst beslutning om at følges med dem.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bindslev

Ejer, Nextstep by Bindslev, administrerende direktør, Urban Rigger, 2030Beyond, bestyrelsesformand, Økologisk Landsforening, bestyrelsesmedlem, Fair Fishing, bestyrelsesformand, Balcon Danseteater, Bestyrelsesmedlem
CBS Executive Board Masterclass (Wharton Business School)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024