Statsstøttet tænketank er under øget tilsyn efter regnskabsrod
MISTANKER: Der er "måske" nogle i Atlantsammenslutningens bestyrelse, der har været usikre på, om "nogle af tingene" var "ude af kontrol", siger bestyrelsesformand John Dyrby Paulsen om det seneste regnskab, der har fået ministerier til at holde ekstra øje. Mistankerne er blevet blankt afvist, understreger han.


Maja Hagedorn
RedaktionschefVi skal have styr på, hvad for nogle penge vi bruger, og at vi får betalt de regninger, der nu engang kommer til os. Og det skal vi selvfølgelig, når vi bestyrer offentlige midler, som vi gør.
John Dyrby Paulsen , Formand for bestyrelsen i Atlantsammenslutningen og socialdemokratisk borgmester i Slagelse Kommune
Atlantsammenslutningen er kommet i søgelyset hos både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet.
Den statsstøttede sikkerhedspolitiske tænketank, der ofte optræder i medierne, har nemlig trods løbende rykkere været flere måneder om at aflevere et regnskab for 2019.
Det manglende regnskab fik i midten af november Udenrigsministeriet til at smække kassen i over for Atlantsammenslutningen, der er på finansloven og årligt modtager 790.000 kroner. Det oplyste kontoret for Finansiel Forvaltning og Rådgivning vedrørende Udviklingssamarbejde i en rapportering til Rigsrevisionen.
Atlantsammenslutningen fik én million kroner i offentlig støtte i 2019
- Atlantsammenslutningen blev oprettet som en uafhængig folkeoplysningsorganisation i 1950 – samme år som Danmark blev optaget i Nato.
- I dag er tænketanken en del af det internationale netværk Atlantic Treaty Association (ATA), som består af 37 lande. Der er desuden en dansk ungdomsafdeling.
- Atlantsammenslutningen arrangerer hvert år konferencer og seminarer og udgiver publikationer og artikler, hvori "aktuelle emner analyseres og diskuteres".
- Tænketankens sekretariat ledes af generalsekretær Lars Bangert Struwe, og Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen er formand for bestyrelsen.
- Derudover udgør et repræsentantskab Atlantsammenslutningens øverste myndighed. Der sidder en lang række medlemmer, herunder Uffe Ellemann-Jensen, Jens Ringsmose og Kasper Høeg-Jensen.
- Hvert år modtager Atlantsammenslutningen 790.000 kroner via finanslovens §6.
- I perioden 2018 til 2023 er tænketanken desuden med i forsvarsforliget, hvilket giver mulighed for årligt at søge om et tilskud på 250.000 kroner.
- Ifølge regnskaberne er der blevet givet offentlige tilskud for i alt 1.040.000 millioner kroner i 2018 og 1.084.934 millioner kroner i 2019.