Udenrigsministeriet har problemer med mobning og seksuel chikane

ARBEJDSMILJØ: "Meget uheldigt" og "bekymrende", lyder det fra Udenrigsministeriets ledelse, efter en ny medarbejderundersøgelse har vist udfordringer med både mobning, sexchikane og stress.

Foto: Niels Ahlmann Olesen og Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja HagedornSine Riis Lund

Flere medarbejdere i Udenrigsministeriet har været udsat for mobning eller sexchikane.

Det fremgår af en medarbejderundersøgelse blandt de ansatte på Asiatisk Plads og de danske repræsentationer i udlandet.

122 medarbejdere – godt seks procent af de i alt 2.136 deltagere i undersøgelsen – har følt sig udsat for mobning, mens 31 medarbejdere har været udsat for upassende opførsel af "seksuel karakter" de seneste to år. 

Udenrigsministeriet har i alt cirka 1.350 medarbejdere i København og udlandet, men undersøgelsen omfatter også lokalt ansatte på danske repræsentationer uden for Danmarks grænser.

Vi opfordrer endnu engang personale, der har været udsat for chikane, til at stå frem.

Udenrigsministeriets øverste ledelse

Det er "meget uheldigt", at antallet af medarbejdere, der har været udsat for "upassende opførsel", er "så højt".

Sådan skriver departementschef Lars Gert Lose og en række af ministeriets direktører i en intern orientering på engelsk til medarbejderne, som Altinget har set. Det er også her, selve undersøgelsens resultater er omtalt.

"Vi insisterer på nultolerance og må tage de nødvendige skridt for at luge ud i sådanne tilfælde," står der i orienteringen, der fortsætter:

"Vi vil gå videre med de forskellige initiativer, der allerede er meldt ud og iværksat for at bekæmpe og forhindre sexchikane og mobning."

Opfordring til at stå frem
I ni ud af ti tilfælde af sexchikane har en intern medarbejder været indblandet. Og i hvert femte tilfælde har en ekstern person været indblandet.

Det er særligt de første tilfælde, der bekymrer, fortæller direktør Erik Brøgger Rasmussen til Altinget.

"Vi er af gode grunde ikke glade for, at der er medarbejdere, der kan finde på at chikanere en anden medarbejder seksuelt. Og vi vil have et permanent fokus på, at vi ikke vil have, at der er kollegaer iblandt os, som har svært ved at håndtere deres sprog, eller som har svært ved at holde fingrene for sig selv," siger han.

Ledelsen opfordrer derfor personale, der har været udsat for chikane, til under fuld fortrolighed at stå frem og fortælle om deres oplevelser med grænseoverskridende adfærd. 

"Selv om vi ikke taler om mange personer, så kommer vi efter dem, det drejer sig om, hvis vi finder ud af, hvem de er. Det ligger i at have nul-tolerance," siger Erik Brøgger Rasmussen.

Både når det kommer til mobning og sexchikane, klarer Udenrigsministeriet sig gennemsnitligt bedre end andre statslige arbejdspladser, og Udenrigsministeriet oplever heller ikke, at der er udfordringer med arbejdsmiljøet mere generelt.

“Vores billede er ikke, at det hverken er systematisk eller accepteret. Nu er jeg selvfølgelig en mand, så jeg er ikke nødvendigvis et sandhedsvidne, men jeg har været her i 20 år, og jeg har heldigvis ikke oplevet en kultur, hvor man accepterer sexchikane eller mobning," siger Erik Brøgger Rasmussen.

Mobningen og sexchikanen fordeler sig over store dele af organisationen lige fra ambassader til lokale kontorer i København.

En betydelig udfordring med stress
Men det er ikke kun problemer med mobning og chikane, der gemmer sig bag de gule mursten i Udenrigsministeriet. Der er nemlig ifølge ledelsen også en "betydelig udfordring i forhold til stress", som ledelsen vil "grave sig dybere ned i":

"Vi er bekymrede for, at vi trods generel høj trivsel stadig har en betydelig udfordring i forhold til stress i store dele af organisationen," står der i den interne orientering fra ledelsen.

Andelen af medarbejdere, der føler sig stressede en gang om ugen eller oftere, er steget en smule fra 2018 til 2020. Sammenlagt føler knap hver femte medarbejder – helt præcist 18,9 procent – sig stresset mindst én gang om ugen. 

"Det er højt og bekymrende," konstaterer Erik Brøgger Rasmussen.

I knap tre ud af fire tilfælde er årsagen blandt andet "arbejdsmængden/urimeligt pres", fremgår det videre af undersøgelsen.

Men også samarbejdet med kolleger og/eller chefer er i mange tilfælde kilde til stress. Her har 21 procent af dem, der har anført, at de føler sig stressede, peget på, at det er en årsag.

Resultatet har fået Udenrigsministeriet til at kigge dybere ned i tallene, og ministeriet glæder sig over, at sygefraværet er markant lavere end i andre offentlige institutioner, ligesom ministeriet overordnet scorer højt på trivslen med en score på 5,7 ud af 7.

"Selv om vi har høj trivsel og lavt sygefravær, så ønsker vi ikke at være en arbejdsplads, hvor folk synes, at de bliver stressede, så det er også noget, vi vil følge op på," siger Erik Brøgger Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Brøgger Rasmussen

Administrerende direktør, DBU
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Lars Gert Lose

Chef, Global Public Affairs, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00