Trine Pertou Mach
 svarer 
Christina Egelund

Vil ministeren kommentere Danwatch’s artikel ”Dansk forskningsfond investerer i Israels våbenleverandører”?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udenrigsudvalget, Spørgsmål 115

Vil ministeren kommentere Danwatch’s artikel ”Dansk forskningsfond investerer i Israels våbenleverandører” og redegøre for, hvorfor Danmarks Grundforskningsfond investerer i våbenproducenter som f.eks. BAE Systems, der fremstiller fosfor- og atomvåben og bl.a. leverer våben til Israel, og som en lang række danske pensionskasser og den norske oliefond har fravalgt at investere i?

Svar fra torsdag den 22. februar 2024

Danmarks Grundforskningsfond er en uafhængig statslig fond etableret ved lov og ledet af en bestyrelse.

Jeg forventer naturligvis, at de investeringer, som fonden foretager, sker inden for gældende lovgivning, internationale konventioner eller traktater tiltrådt af Danmark i lyset af Danwatch’s artikel af 29. januar 2024 – vil anmode den relevante porteføljeforvalter om at undersøge fondens investeringer i virksomheden BAE Systems nærmere, herunder i relation til virksomhedens involvering i produktion af granater indeholdende fosfor. Fonden har samtidig tilkendegivet at ville sælge aktierne i det pågældende selskab, såfremt en sådan involvering kan bekræftes.

Jeg noterer mig endvidere, at Danmarks Grundforskningsfond har udarbejdet en politik for ansvarlige investeringer, som er vedlagt.

Endelig kan jeg oplyse, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen som tilsynsmyndighed har anmodet Danmarks Grundforskningsfond om en udtalelse i lyset af ovennævnte artikel. Jeg afventer aktuelt styrelsens tilsynsudtalelse på baggrund heraf. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00